
11/12/2023
1537 Görüntülenme
Avustralya'da Çalışma Vizesi
Avustralya ya da resmi adıyla Avustralya Federal Devleti, Avustralya ana karası, Tazmanya adası ve çok sayıda küçük adadan meydana gelen bir kıta ülkesidir. Yüz ölçümü bakımından Okyanusya bölgesinin en büyük ülkesi ve dünyanın en büyük altıncı ülkesi olan Avustralya, başarılı üniversiteleri, üniversite eğitimi sonrası iş olanakları ve yaşam kalitesiyle, pek çok öğrencinin eğitim görmeyi, pek çok çalışanın iş sahibi olmayı ve pek çok kişinin yaşamayı hayal ettiği ülkelerden biridir. Hemen her ülkede olduğu gibi Avustralya'da da eğitim alabilmek, çalışabilmek ve yaşayabilmek için çeşitli vize ve izinler bulunmaktadır.
Avustralya'da vizeler;
- Ziyaretçi Vizeleri (Visitor Visas)
- Eğitim Vizeleri (Studying and Training Visas)
- Aile ve Eş Vizeleri (Family and Partner Visas)
- Çalışma ve Nitelikli Göçmen Vizeleri (Working and Skilled Visas) Sığınmacı ve İnsani Vizeler (Refugee and Humanitarian Visas)
- Diğer Vizeler (Other Visas)
olmak üzere 6 farklı sınıfa ayrılmakta olup, bu 6 farklı vize sınıfının da kendine ait alt sınıfları bulunmaktadır.
Ziyaretçi Vizeleri
Ziyaretçi Vizeleri sınıfının altında bulunan, 417 numaralı sınıfa tabi 'Working Holiday Visa' ve 462 numaralı sınıfa tabi 'Work and Holiday Visa', Avustralya'ya gitmek ve kaldığınız süre boyunca çalışabilmek için başvurabileceğiniz vizelerdir. 18 ila 30 yaş aralığında bulunan bireylerin başvurabileceği bu vizeler, 12 aylık kalma ve çalışma izni vermekte ve 12 aylık bu süre zarfında belirli koşulları yerine getirmeniz hâlinde uzatılabilmektedir.
Eğitim Vizeleri
Avustralya'da çalışmayı olanaklı hâle getiren bir diğer vize, Eğitim Vizeleri sınıfının altında bulunan, 500 numaralı alt sınıfa tabi Öğrenci Vizesidir. İlgili kabul koşullarını karşılamanız ve Avustralya'da bulunan üniversitelerden birine kabul edilmeniz durumunda, kabul edildiğiniz bölümün koşulları doğrultusunda 5 yıla kadar uzatılabilen bu vize, üniversite öğreniminiz esnasında size çalışma imkânı vermektedir. Ek olarak, Avustralya'da bulunan üniversitelerin sunduğu, 1-2 yıl süren yüksek lisans programlarına kabul edilmeniz ve programı başarıyla tamamlamanız hâlinde 2 yıl Avustralya'da kalma ve çalışma hakkına sahip olursunuz.
Diğer Vizeler
Bu vize türlerinin yanı sıra, Avustralya'nın ekonomisini ve iş gücünü geliştirecek beceri ve yeteneklere sahipseniz, çalışma izni almak için başvuruda bulunabilirsiniz. Örneğin 400 numaralı alt sınıfa tabi olan Geçici Çalışma/Kısa Süreli Çalışma Vizesi, kısa süreli, özel uzmanlık gerektiren ve devamlı olmayan işlerde çalışmak ve kısıtlı bazı koşullar altında, Avustralya'nın menfaatine ilişkin bir faaliyet veya işte yer almak gibi amaçlarla geçici süre için seyahat etmek isteyen bireylere verilmektedir.
Öte yandan 403 numaralı alt sınıfa tabi Geçici Çalışma/Uluslararası İlişkiler Vizesi, iki taraflı bir anlaşmaya bağlı olarak ya da Avustralya'da bir okulda yabancı dil eğitimi vermek gibi amaçlarla geçici süre için seyahat etmek isteyen bireylere verilirken, 408 numaralı alt sınıfa tabi olan Geçici Çalışma vizesi ise Avustralya'da bulunan bir kurumun/organizasyonun daveti üzerine sürekli olmayan kültürel ya da sosyal bir faaliyete katılmak veya Avustralya hükümeti tarafından onaylanan bir etkinliğe katılmak gibi amaçlarla geçici süre için seyahat etmek isteyen bireylere verilmektedir.
Çalışma Vizesi başvurularında unutulmaması gereken en önemli hususlardan biri, Avustralya'nın dil yeterliliği koşulunu yerine getirmektir. Talep edilen belgelerden biri olan dil yeterlilik sertifikasını alabilmek için, uluslararası alanda geçerliliği bulunan bir dil yeterlilik sınavı olan IELTS sınavına girmek ve vize koşulları doğrultusunda sınavdan en az 6.0 puan almak gerekmektedir.
Öğrencilerin Avustralya'da Çalışabilmesi İçin Yapmaları Gerekenler Nelerdir?
En başta, sahip olduğunuz vizenin koşullarını bilmeniz gerekiyor. Buna 8105 sayılı koşulda belirtilen çalışma hakları da dahil. Çalışma haklarının, öğrenci vizesine başvururken sahip olduğunuz eğitim seviyesinden etkilenebildiğini unutmamanız gerekiyor.
Avustralya’da kabul aldığınız üniversitenin dersleri başlamadan önce çalışmanıza izin verilmiyor. Şayet öğrenci vizesi için başvuruda bulunduğunuzda çalışmanızı olanaklı kılan bir vizeye sahipseniz, üniversite dersleriniz başlamadan önce de çalışabilirsiniz.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren öğrenci vizesi sahiplerinin üniversite dersleri devam ederken çalışabilecekleri süre, iki haftada bir 48 saat olacak şekilde sınırlandırılmıştır. İki haftada 48 saat çalışmak haftada ortalama 3 güne denk gelen bir süre olup, iki hafta ise tıpkı Türkiye’de olduğu gibi Pazartesi günü başlayan 14 günlük bir süreçtir.
Hem eğitim hem de mesleki sorumluluklarınızı dengede tutmanız büyük önem taşıyor.
Bu doğrultuda;
- derslere kayıt ve devamlılığınızı sürdürmeniz
- derslere yeterli düzeyde katılım göstermeniz ve
- derslerinizde ilerleme kaydetmeniz
gerekiyor.