
26/10/2022
2638 Görüntülenme
En İyi MBA Üniversiteleri
İlk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde bir Ivy League üniversitesi olan Dartmouth College'da eğitimi verilmeye başlanan ve işletme yönetimi alanına odaklanan İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı - Master of Business Administration (MBA); muhasebe, uygulamalı istatistik, insan kaynakları, işletme iletişimi, iş etiği, iş hukuku, stratejik yönetim, iş stratejisi, finans, yönetim ekonomisi, yönetim, girişimcilik, pazarlama, tedarik zinciri yönetimi ve operasyon yönetimi gibi alanları kapsayan bir yüksek lisans programıdır. Dünya genelinde yüksek lisans programları arasında oldukça popüler olan ve popülerliği her geçen gün artan MBA programları, işletme yönetimi alanında uzmanlaşmak isteyen pek çok yüksek lisans adayının da ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Bu yazımızda dünya üniversite başarı sıralamalarına göre en iyi MBA programlarına sahip olan üniversiteleri sizler için bir araya getirdik.
Stanford University
Dünyanın en prestijli ve saygın yükseköğretim kurumlarından bir olan Stanford Üniversitesi, 1885 yılında Leland ve Jane Stanford tarafından Kaliforniya'nın Stanford kentinde kurulmuştur. ve Oldukça geniş bir kampüse sahip olan Stanford Üniversitesi, özellikle mühendislik, bilgisayar bilimleri, işletme ve tıp alanlarındaki akademik programları ile tanınmaktadır. Dünya üniversite başarı sıralamalarında ilk 10’daki yerini her daim koruyan Stanford Üniversitesi, öğrencilerine oldukça zengin bir akademik deneyim sunmakta ve dünya çapında tanınan öğretim üyeleri ile çalışma fırsatı sağlamaktadır.
Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Stanford Research Park ve üniversitenin yakınında bulunan ünlü Silikon Vadisi ile güçlü bağları olan Stanford, teknoloji ve girişimcilik alanlarında önemli bir merkez olup, pek çok başarılı teknoloji şirketinin köklerinin de bulunduğu bir yerdir. Akademik mükemmeliyetin hayli önemli olduğu Stanford Üniversitesi, öğrencilerinin başarısı için eğitim programlarını sürekli olarak yenilemekte olup, ayrıca öğrencilerine araştırma projelerine katılma ve staj programlarında yer alma imkânı da sunmaktadır.
Öğrenci kabulleri bakımından rekabetin oldukça yüksek ve kabul oranının düşük olduğu Stanford Üniversitesi, kabul edilen öğrencilere, maddi durumları her ne olursa olsun, ihtiyaçları doğrultusunda maddi destek sağlamayı taahhüt etmektedir. Stanford Üniversitesi, farklı disiplinlerde geniş bir yelpazede lisans, yüksek lisans ve doktora programları sunmakta olup, üniversite; özellikle mühendislik, bilgisayar bilimleri, işletme, tıp, hukuk, eğitim ve beşeri bilimler gibi alanlardaki güçlü akademik programları ile tanınmaktadır.
Stanford Üniversitesi, Silikon Vadisi ile yakın bağları ve teknoloji sektöründe başarılı girişimlere öncülük etmesi nedeniyle yenilik ve girişimcilik alanında önemli bir itibara sahiptir. Üniversiteden mezun olan öğrenciler ve öğretim üyeleri, Google, Hewlett-Packard, Netflix, Tesla, ve LinkedIn gibi büyük teknoloji şirketlerinin kuruluşunda yer almıştır. Üniversitenin kampüsü, yaklaşık 8200 hektarlık bir alan üzerine kurulmuş olup, geniş açık alanlar, bahçeler ve tarihi yapılardan meydana gelmektedir. Kampüs, hem akademik binaların hem de öğrenci konutlarının yanı sıra, spor tesisleri, müzeler ve sanat galerileri gibi sosyal ve kültürel mekanlara da ev sahipliği yapmaktadır.
İncele
Harvard University
Cambridge, Massachusetts, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Harvard Üniversitesi, 1636 yılında kurulmuş özel bir Ivy League araştırma üniversitesidir. Adını üniversitenin ilk bağışçısı John Harvard'dan alan Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski yüksek öğrenim kurumudur. Böylesine zengin bir geçmişe sahip olan Harvard Üniversitesi, uzun zamandır dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Harvard Üniversitesi, yoğun akademik programları, araştırmaya olan güçlü bağlılığı ve son derece rekabetçi kabul süreci ile ünlüdür.
Düzenli olarak yüklü miktarlarda bağış alan üniversite, öğrencilerine büyük meblağlarda yardım paketleri ve burslar sunabilmekte ve her kesimden başarılı öğrencilerin üniversite eğitimi alabilmesini sağlamaktadır. Harvard Üniversitesi, 10 fakülte ve Radcliffe Institute for Advanced Study (Radcliffe Lisansüstü Çalışmalar Enstitüsü) de dahil olmak üzere 11 ana akademik birime ayrılmıştır. The College (Harvard Koleji) (lisans programları), Graduate School of Arts and Sciences, Harvard Business School, Harvard Law School, Harvard Medical School ve John F. Kennedy School of Government Harvard'ın en tanınmış okulları arasındadır.
Geçtiğimiz üç buçuk asır boyunca Harvard mezunları topluma, sanat ve bilime, iş dünyasına, ulusal ve uluslararası siyasete önemli ve yaratıcı katkılarda bulunmuştur. Harvard'ın mezunları arasında sekiz ABD başkanı, 188 yaşayan milyarder, 79 Nobel ödülü sahibi, 7 Fields Madalyası sahibi, 9 Turing Ödülü sahibi, 369 Rhodes Bursiyeri, 252 Marshall Bursiyeri ve 13 Mitchell Bursiyeri bulunmaktadır. Harvard öğrencileri ve mezunları 10 Akademi Ödülü, 48 Pulitzer Ödülü ve 108 Olimpiyat madalyası (46 altın madalya dahil) kazanmış ve dünya çapında birçok önemli şirket kurmuşlardır.
Üniversite aynı zamanda komşu Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile de güçlü bir ilişki içindedir ve her iki kurumdan öğrenciler derslere çapraz kayıt yaptırabilmektedir. Cambridge'de Charles Nehri boyunca yer alan Harvard Üniversitesi kampüsü, Widener Kütüphanesi, Memorial Hall ve ikonik Harvard Yard gibi tarihi binalarıyla tanınır. Üniversite ayrıca dünyanın en büyüklerinden biri olan kapsamlı bir kütüphane sistemine ve dünya standartlarında birkaç müzeye sahiptir. Harvard, akademik ününün yanı sıra yüzlerce öğrenci organizasyonu, kulübü ve spor takımıyla aktif ders dışı etkinlikleriyle de tanınmaktadır. Üniversite, Ivy League'in bir üyesi olarak NCAA Division I atletizm dalında rekabet etmektedir.
İncele
University of Pennsylvania
University of Pennsylvania (UPenn), Philadelphia, Pennsylvania'da bulunan özel bir Ivy League araştırma üniversitesidir. 1740'ta Philadelphia Koleji olarak kurulan üniversite, ABD Bağımsızlık Bildirgesi'nden önce kurulan dokuz sömürge kolejinden biridir. Penn'in kurucusu ve ilk başkanı Benjamin Franklin, modern liberal sanatlar müfredatına benzer, pratik bir bakış açısıyla ticaret, hükümet ve kamu hizmetinde liderler yetiştiren bir eğitim programını savunmuştur. Pennsylvania Üniversitesi’nde dört lisans okulunun yanı sıra on iki yüksek lisans ve meslek okulu bulunmaktadır. Lisans öğrencilerine özel okullar arasında Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu, Wharton Okulu ve Hemşirelik Okulu bulunmaktadır. Penn'in "Tek Üniversite Politikası" öğrencilerin Penn'in on iki okulundan herhangi birinde derslere kaydolmalarına olanak tanır. Yüksek dereceli lisansüstü ve profesyonel okulları arasında, Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nın ilk taslağını yazan kişinin de mezunlarından biri olduğu hukuk fakültesi, Kuzey Amerika'daki ilk tıp okulu (Perelman Tıp Okulu, 1765) ve ilk işletme okulu bulunmaktadır (Wharton Okulu, 1881).
İncele
Massachusetts Institute of Technology, MIT
1861 yılında William Barton Rogers tarafından kurulan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, insanlığın bilgi birikimini ilerletmeye ve öğrencileri bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve diğer akademik alanlarda eğitmeye adanmış, dünyanın en prestijli ve en başarılı üniversitelerinden biridir. Cambridge, Massachusetts'te yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Amerika Birleşik Devletleri'nin giderek yoğunlaşan sanayileşme hareketine yanıt olarak kurulmuş ve kurulduğu günden bu yana pratik eğitim ve araştırma çalışmaları için bir merkez olmuştur. Yıllar içinde MIT akademik kapsamını ve araştırma kapasitesini genişleterek mühendislik, bilgisayar bilimleri, ekonomi ve fizik bilimleri gibi çeşitli alanlarda lider konuma gelmiştir. Kurumun sloganı olan “Mens et Manus” (Akıl ve El), bilgiyi pratik uygulama ile birleştirme misyonunu yansıtmaktadır. MIT, tarihi boyunca çok sayıda önemli başarı ve olayın ön saflarında yer almıştır. 20. yüzyılda MIT, İkinci Dünya Savaşı sırasında radar ve bilgisayar teknolojisinin geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynayarak Müttefiklerin zaferine katkıda bulunmuş ve bir inovasyon merkezi olarak ün kazanmıştır. Savaş sonrasında MIT öğretim üyeleri ve mezunları, bilgisayar ve biyoteknoloji de dahil olmak üzere çeşitli yüksek teknoloji endüstrilerinin kuruluşunda ve ilerlemesinde yer almıştır. MIT'nin araştırma çalışmalarına katkıları, World Wide Web protokollerinin geliştirilmesinden yapay zekâ ve temiz enerji teknolojilerindeki atılımlara kadar çok kapsamlıdır. Kurum, bilim ve teknolojide küresel bir lider olma statüsünü koruyarak ileri görüşlü araştırma ve eğitimi yönlendirmeye devam etmektedir.
İncele
Columbia University
İngiltere Kralı 2. George'un kraliyet beratıyla 1754 yılında King's College olarak kurulan Columbia Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin en eski ve en prestijli yüksek öğrenim kurumlarından biridir. Başlangıçta Lower Manhattan'da bulunan üniversite, 1897 yılında Morningside Heights'taki mevcut yerine taşınmış ve Amerikan Devrim Savaşı'ndan sonra gelişmekte olan Amerikan vatanseverlik ruhunu yansıtmak için Columbia College olarak yeniden adlandırılmıştır. Columbia, tarihi boyunca, Amerikan Devrimi sırasında geçici olarak kapatılması ve akademisyenlerinin İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'ne önemli katılımı da dahil olmak üzere önemli olayların tanığı ve katılımcısı olmuştur. Zorlu akademik programları ve çeşitli alanlara yaptığı katkılar ile bilinen ve bir Ivy League okulu olan Columbia Üniversitesi'nin mezunları ve öğretim üyeleri, çok sayıda Fields Madalyası ve Nobel ödülüne layık görülmenin yanı sıra, mezunu Joseph Pulitzer tarafından oluşturulan Pulitzer Ödüllerini de yönetmektedir. Önemli başarıları tıbbi atılımlar, hukuk, kamu politikası ve teknolojik gelişmelere uzanan üniversite, yalnızca eğitimde bir lider olarak değil, aynı zamanda iklim değişikliği ve halk sağlığı gibi acil güncel konularda küresel tartışmalara önemli bir katkıda bulunan bir kurum olarak statüsünü korumaktadır.
İncele