14/03/2023
3545 Görüntülenme
Kariyer planlamasını inşaat alanında yapmayı düşünen kişiler, inşaat mühendisliği ve inşaat teknikerliği arasındaki farkı araştırıyor olabilir. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, hiçbir bölüm ya da meslek dalı bir diğerinden önemli ya da önemsiz değildir. Bir mühendisin ya da bir teknikerin yapacağı işler her ne kadar farklı olsa da, özünde aynı bütünün farklı birer halkasıdır sadece. Dolayısıyla biz burada inşaat mühendisliği ya da inşaat teknikerliğinin artılarından ya da eksilerinden bahsetmeyeceğiz.
Özellikle yurt dışında eğitim almayı düşünen bazı öğrencilerimiz, sınavsız İnşaat Mühendisliği ya da sınavsız İnşaat Teknikerliği bölümlerini tercih edebilirler. Avrupa’da ya da dünyanın farklı yerlerinde bu bölümleri okuyabileceğiniz birden fazla okul bulunuyor. Üstelik bazıları öğrencilerden üniversite sınavına girmiş olma şartı aramıyor. İnşaat Mühendisliği bölümünde lisans eğitimi aldıktan sonra, bu alanda yüksek lisans ve doktora yapmanız da mümkün. Peki bu iki alan arasındaki farklar nedir? Çalışma alanları nelerdir? Öncelikle inşaat mühendisliğini inceleyelim.
İnşaat mühendisliği, hem inşa edilmiş hem de doğal olarak var olan çevrenin tasarımı, geliştirilmesi ve bakımı için fiziksel ve bilimsel ilkelerin uygulanmasıdır. Buna havaalanları, köprüler, binalar, kanallar, barajlar, boru hatları, enerji santralleri, demiryolları, yollar, kanalizasyon sistemleri ve daha fazlası gibi altyapı dahildir.
İnşaat mühendisliği projeleri kamu sektörü, devlet kurumları veya özel sektör aracılığıyla gerçekleşebilir ve planlama, bütçeleme, proje ve varlık yönetimi, araştırma, analiz gibi alanlarla etkileşim halindedir. İnşaat mühendisliğinin geniş doğası ve uzun tarihi, bir disiplin olarak büyümesi fizik, matematik, coğrafya, jeoloji, hidroloji, çevre ve malzeme bilimleri, mekanik ve dahası ile ilintilidir.
İnşaat mühendisleri, özel veya kamu sektörü adına konut, ticari, endüstriyel veya kamu amaçlı her büyüklükteki projeye farklı mühendislik ilkeleri uygular. Bu, bir projenin zamanında, bütçe dahilinde ve kanunlara, standartlara ve düzenlemelere uygun olarak teslim edilmesini sağlamak için mali, çevresel veya sosyo ekonomik maliyetlerinin ölçülmesini içerir. Bir inşaat mühendisi yol, bina, tünel, baraj, köprü, arıtma sistemleri dahil olmak üzere her türlü projeyi tasarlayan kişidir.
İnşaat mühendisleri, kavramsallaştırmadan tasarıma, inşaata, bakıma ve hatta devre dışı bırakmaya / kaldırmaya kadar projelerde yer alabilirler. Bu görevler, mühendisin deneyimine ve projenin gereksinimlerine bağlı olarak ücret oranları ve iş sorumlulukları ile sözleşmeli veya danışman olarak gerçekleştirilebilir.
İnşaat mühendislerinin bazı ortak görevleri şunlardır:
Bir İnşaat teknisyeni evlerin, binaların veya fabrikaların inşaat sürecinde yer alan yetenekli bir tüccardır. Eğitimlerine veya deneyimlerine bağlı olarak taslak hazırlama, teftiş ve yönetimde daha özel rollerde olabilirler. Çeşitli eğitim programlarından geçen ya da daha özel eğitimler alan teknisyenler daha teknik ve yönetim odaklı becerilere sahiptirler. Kapsamları, inşaatın ilerlemesini izlemeye, sahaları hazırlamaya, malzemeler, işçilik ve ekipman maliyet tahmini yapmaya ve sözleşmelerin gözden geçirilmesi konularına kadar uzanır. İnşaat için taahhüt ekibini ve projeyi denetlemek için bir teknisyen görevlendirilecektir.
İnşaat Teknolojisi bölümü ülkemizdeki üniversitelerde 2 yıllık bir eğitimi kapsar. İnşaat Mühendisliği bölümü ise 4 yıllık bir eğitim sürecine tekabül eder. Bu her ne kadar ülkemizde böyle olsa da yurt dışındaki üniversitelerde bu tarz bir ayrım yoktur.
Bir inşaat teknikeri, inşaatın bel kemiği olarak çalışır. Elektrik, ısıtma, sıhhi tesisat, iklimlendirme tesisleri ve ekipman dahil olmak üzere çok çeşitli inşaat görevlerini yerine getirmekten sorumludur. Ayrıca sıhhi tesisat armatürlerinin montajı ve bunların çıkış ve giriş borularına bağlanması ve boruların sifon, kaplin, conta ve vanalarla sabitlenmesinden de sorumludur. Malzeme, alet gereksinimleri, ekipman ve diğer uygun yöntemleri belirlemek için şantiyeyi inceleyerek kaliteli işçilikle tamamlamak gerekir.
İnşaat teknikerlerinin bazı ortak görevleri şunlardır:
Bir inşaat teknisyeni, bina ve geliştirme projelerinde çalışmak için uzmanlık bilgilerine ve becerilerine güvenir. Genel inşaat teknisyenleri genellikle beton temeller atan, borular döşeyen ve binalarda elektrik kablolarını çeken vasıflı tüccarlara yardımcı olur. Uzmanlık alanına bağlı olarak, iş görevleri ayrıca planlama ve bütçeleme, bilgisayar destekli tasarım (CAD) programlarıyla plan taslakları oluşturma ve görsel incelemeler yapmayı içerebilir.
Mühendislik ile teknisyenlik birçok bakımdan benzerlik gösterse de, bazı alanlarda birbirinden ayrılan iki meslek türüdür. Teknisyenler, herhangi bir proje için verilen görevi doğrudan uygulayan kişilerdir. Mühendisler ise daha çok o projeyi tasarlayan, teknisyenlerin yapması ve uygulaması gereken görevleri belirleyen kişilerdir. Mühendisler, teknisyenler ile ortak çalışır.
İnşaat mühendisleri ve inşaat teknisyenleri, otoyollar, köprüler ve su sistemleri dahil olmak üzere farklı projeleri tasarlamak ve inşa etmek için birlikte hareket ederler. Teknisyenler farklı görevlerde yardımcı olurken, mühendisler genel projelerden sorumludur. Bu profesyonellerin her ikisinin de yaptığı şeylerin çoğu aynıdır; ancak, bir inşaat mühendisi lisanslıdır ve teknisyenlerin yapamayacağı tüm projelere imza atmalıdır.
İnşaat mühendisleri ve inşaat teknisyenleri hem plan hazırlar hem de proje sahalarını gözden geçirir. Farklı malzemeleri test ederler, maliyetleri tahmin ederler ve raporlar hazırlarlar. İnşaat mühendisleri, teknisyenin yaptığı işi denetlemek ve gözden geçirmekle yükümlüdür. Ayrıca projelerin doğru yapılmasını sağlarlar. Tipik olarak, inşaat mühendisleri yapılması gereken işi planlar ve yönetirken, teknisyenler asıl görevlerin çoğunu yapar.
Mühendisler, mühendisliğin yaratıcı kısmında yer alırlar. Yeni bir köprü inşa etmeye, su kanalları için yeni bir çözüme veya çevreyi etkilemeden bir baraj inşa etmeye ihtiyaç olduğunda, devreye bir mühendis girer. Mühendislerin, inşa ettikleri yapıların ömürleri boyunca düzgün çalışması gerekir. Teknisyenler, inşaattan sonra, mühendisin çalışmasını düzgün bir şekilde devam etmesi için gelen profesyonellerdir. Her iki iş de eşit derecede önemlidir, ancak bazı açılardan çok farklıdır.
İnşaat Mühendisliği ve İnşaat Teknikerliği Arasındaki Farklar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almak ister misiniz? Bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Dünyanın En İyi Üniversiteleri
Popüler Üniversiteler
Bu bölümlere de
göz atmalısın!
Belki de aradığın burada. Aşağıdaki bölümlerde eğitim veren üniversiteleri keşfet. Onlarca fakülte ve yüzlerce alt program arasından sana en uygun olanını seçip tüm bilgilere ulaşabilirsin.
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Ülkeler
Onlar başardı, sıra sende!
Dünyanın en prestijli okullarından kabul ve burs almış öğrencilerimizin başarı hikayalerini onlardan dinle.