
19/12/2023
3099 Görüntülenme
Üniversite Yaşamının Size Katacağı 5 Temel Beceri
Bir üniversitede eğitim görmenin, bir lisans derecesi sahibi olmanın iş hayatınızdaki beklentileri çok daha yüksek bir seviyeye taşıyacak olması muhakkak, ancak bunun, üniversite yaşamının size kazandıracağı tek kariyer avantajı olmadığı da kesin. Elde edecek olduğunuz lisans derecesi, size hayalini kurduğunuz meslek için gerekli teknik bilgileri sağlamakla kalmayacak, bir iş yerinde başarılı olabilmeniz için ihtiyaç duyacağınız temel becerileri de edinmenizi sağlayacaktır.
Temel beceriler, üstlendiğiniz görev ve sorumluluklardan bağımsız olarak, ister bir ekip ile birlikte uyum içinde çalışabilme becerisi, ister çevrenizde meydana gelen değişimlere kolayca ayak uydurabilme becerisi olsun, başarılı olmanıza yardımcı olan aktarılabilir niteliklerdir. Bu türden nitelikleri yaptığınız iş başvurularında gösterebilmek, üniversite eğitiminizden ve yaşamınızdan, bir lisans derecesinden daha fazlasını kazandığınızı gösterir.
Bu yazımızda, üniversite yaşamının size kazandıracağı 5 temel beceriden bahsedeceğiz.
İletişim Becerileri
Bir öğrenci olarak, özellikle de edebiyat ya da sanat ile ilgili bölümlerden birinde öğrenciyseniz, çok yazı yazmış olmanız kuvvetle muhtemel. Dersleriniz için gerekli olan ödev ve makalelere ek olarak, üniversitede öğrenciyken dahil olabileceğiniz okul gazetesi, bültenler, dergiler gibi yayınlara katkıda bulunmuş olabilirsiniz. Dersleriniz fazla yazı yazmanızı gerektirmiyor olsa bile, üniversitede dersini aldığınız öğretim üyesi veya akademisyenler ile e-posta yoluyla yazışmış olacaksınız. Tüm bunlar, yazışmalarda kullanılan resmi dildeki iletişiminizin büyük ölçüde gelişmesini sağlayacaktır.
Elbette üniversitede edineceğiniz iletişim becerileri yalnızca yazılı iletişiminizi geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda çevrenizdeki diğer bireyler ile yüz yüze etkileşim becerilerinizi de geliştirecektir. Üniversitede çoğunun sizden daha farklı geçmişlere sahip olduğu pek çok insanla tanışmış olacağınızdan, bu iletişim ile geliştireceğiniz farklı bireyler ile tanışma ve sosyalleşme becerilerinin bir iş yerinde de size büyük yararı olacaktır.
Üniversitede aldığınız dersler doğrultusunda sunum yapmak, insanlarla konuşma yeteneğinizin yanı sıra topluluk önünde konuşabilme becerinizi de geliştirecektir. Günümüzde pek çok işletme, sunum yapabilme ve topluluk önünde konuşabilme becerileri güçlü olan bireyler aramaktadır. Dolayısıyla, üniversite öğreniminiz ve yaşamınız boyunca iletişim becerilerinizi geliştirmeniz, iş hayatınızda başarıya giden yolda size çok yardımcı olacaktır.
Bütçe Planlama ve Para Yönetimi
Üniversite çağına ulaşıncaya dek geçen sürede, bütçe planlaması ve para yönetimi konusunda belirli bir seviyede de olsa fikir sahibi olmuş olacaksınız. Üniversite yaşamı, özellikle de eğitim için şehir dışına veya yurt dışına gitmeniz ve konaklama için yurt yerine ev tercih etmeniz durumunda, kira ve faturalarınızı ödeyebilmek, yemek ve sosyal yaşam giderlerinizi karşılayabilmek için bütçe planlama ve para yönetimi becerilerinizi geliştirmenizi ve kullanmanızı sağlayacaktır. Üniversitenizdeki öğrenci toplulukları ve kulüplerinde aktif rol üstlenmeniz, daha büyük meblağları idare edebilme ve sorumluluk alma becerilerinizi geliştirecektir. Edineceğiniz bu türden deneyimler, işletmeler nezdinde de sizi sorumluluğunu bilen ve güvenilir biri olarak gösterecek ve işiniz doğrudan para idare etmenizi gerektirmese dahi bu beceriler olumlu karakter özellikleriniz arasında yer alacaktır.
Zaman Yönetimi
Üniversite öğreniminiz süresince ders dışı faaliyetlere katılmak ya da yarı zamanlı bir iş sahibi olmak, zamanınızın birden çok aktiviteye bölünmesini sağlayarak, size zamanı ve üstünüzdeki iş yükünü idare etmeyi öğretir. Birden fazla aktiviteye zaman ayırmanız ya da öğreniminiz süresince yarı zamanlı bir işte çalışmanız veya dersleriniz dışında çeşitli gönüllü projelerde yer almanız, sahip olduğunuz zamanı verimli bir şekilde bölüp, yönetebildiğinizi gösterir. Bununla birlikte, üniversitede öğrenci toplulukları ya da yarı zamanlı işler yerine akademik çalışmalarınıza odaklanmanız da ödev ve projeleriniz için belirlenen son teslim tarihlerine uymanızı gerektireceğinden, zaman yönetimi becerilerinizin gelişmesini sağlayacaktır.
Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme
Üniversite öğreniminiz süresince, başlarda çözümü imkânsız gibi görünen pek çok problem ile karşılaşacaksınız. İster bir deneme (essay) yazarak zor bir sorunu çözüme kavuşturmaya, ister bir matematik problemini çözmeye çalışın, öğreniminiz süresince size verilecek olan ve karşılaşacak olduğunuz problemler, alışılagelmiş kalıpların dışında düşünmenizi, problemlere farklı açılardan yaklaşmanızı ve elbette araştırma yapmanızı gerektirecektir. Bu çalışmalar süresince edinecek olduğunuz beceriler, iş hayatında, örneğin bir projenin yönetiminde karşılaşabileceğiniz problemler için çözümler sunmanızda ve inisiyatif alarak bu çözümleri uygulamanızda size çok yardımcı olacaktır.
Yapıcı Eleştirilere Açık Olmak
Hiç kimsenin üniversite yaşamı ve üniversitede yaptığı çalışmalar mükemmel değildir, zira eğitim ve öğretimin amaçlarından biri size mükemmele giden yolda ihtiyaç duyacağınız teorik ve pratik bilgileri sağlamaktır. Dolayısıyla, üniversite öğreniminiz boyunca derslerini aldığınız öğretim üyelerinden ve arkadaşlarınızdan pek çok yapıcı eleştiri alacaksınız. Unutmamanız gereken, işletmelerin de yapıcı eleştirilere açık olan ve kendilerine söylenenleri yaptıkları işi geliştirmek için, iş hayatında gösterdikleri performansı bir sonraki düzeye taşımak için kullanabilen çalışanlar aradığıdır.