
14/07/2023
1450 Görüntülenme
Yurt Dışında Üniversite Kazanmak
Yurt dışında üniversite kazanmak dendiği zaman akla ilk başta Türkiye'deki gibi bir üniversite sınavı süreci gelmiş olabilir. Ancak bazı ülkeler hariç, yurt dışında eğitim alırken ülkemizdeki gibi bir üniversite sınavına girmek zorunda değilsiniz. Bununla birlikte her ülkenin ve her üniversitenin giriş koşulları farklılık gösterdiği için, sizden çok daha farklı sınav puanları istenebilir. Tamamen sınavsız ya da sizden herhangi bir sınav puanı istemeyen üniversiteler de var. Bütün bunları bu yazımızda sizler için bir araya getirdik.
Yurt dışında eğitim, üniversite eğitiminizi yabancı bir ülkede sürdürmektir. Öğrenciler, yabancı bir üniversitede veya kendi üniversitelerinin yurt dışındaki eğitim programı aracılığıyla arzu ettikleri bölümde eğitim alırlar. Öğrenciler genellikle bir yurtta, apartman dairesinde veya yerel bir ailenin yanında yaşarlar. Bazı öğrenciler bir sömestr veya bir yıllığına uluslararası bir programa kaydolurlar. Yurt dışında eğitim almanın birbirinden farklı süreci olabilir. Zira her ülkenin kendine göre bir kuralı bulunuyor. Japonya'da bir üniversitenin kayıt koşulları ile Fransa'daki bir üniversitenin kabul koşulları birbirinden farklıdır. Ancak yine de belli başlı kurallar bulunuyor.
Yurt Dışı Eğitiminin Faydaları
Yurt dışında okumak, bir üniversite öğrencisi için en faydalı deneyimlerden biri olabilir. Yurt dışında okuyarak, öğrenciler yabancı bir ülkede eğitim alma ve yeni bir ülkenin cazibesini ve kültürünü tanıma fırsatına sahip olurlar. Yurt dışı eğitim programını düşünmenizin en büyük nedeni, dünyayı görme ve yakından tanıma fırsatıdır . Yurt dışında eğitim alarak, inanılmaz yeni deneyimler, gelenekler ve aktivitelerle yepyeni bir ülkeyi keşfedebilirsiniz. Ayrıca, yurt dışındayken sadece eğitim aldığınız ülke içinde seyahat etmekle sınırlı kalmazsınız , komşu ülkeleri de görebilirsiniz! Örneğin, Fransa'da okuyorsanız, Londra , Barselona ve Roma da dahil olmak üzere Avrupa'nın çeşitli bölgelerini gezme şansınız olacaktır.
Yurt dışında eğitim almayı düşünmenizin bir diğer artısı da farklı eğitim tarzlarını deneyimleme şansıdır . Yurt dışında bir eğitim programına kaydolarak, bölümünüz ile ilgili farklı bir ülkenin eğitim sisteminin detaylarını yakalayabilirsiniz. Ev sahibi ülkenin eğitim sistemini anlamanın, insanları, geleneklerini ve kültürünü gerçekten deneyimlemenin ve anlamanın harika bir yolu olduğunu görebilirsiniz.
Yurt Dışında Eğitim Demek Deneyim Demek
Yurt dışında okumayı seçen birçok öğrenci ilk kez evlerinden ayrılıyor olabilir. Yeni ev sahibi ülkelerine vardıklarında, farklı kültürel bakış açıları karşısında büyülenebilirsiniz. Yurt dışında okurken inanılmaz yeni yiyecekler, gelenekler, görenekler ve sosyal atmosferler bulabilirsiniz. Ayrıca farklı bir ülkede eğitim almak, size kendinizi tamamen yeni bir dile odaklanma fırsatı verir ve yeni bir dile fazlasıyla maruz kalacağınızdan dolayı, dilinizi çok çabuk bir şekilde geliştirebilirsiniz. Günlük yaşamda alacağınız hatırı sayılır dil pratiğine ek olarak, ev sahibi üniversiteniz muhtemelen size daha resmi bir eğitim sağlamak için dil kursları sunacaktır.
Yurt dışındaki eğitiminizi bitirip kendi ülkenize döndüğünüzde, kültür, dil becerileri, harika bir eğitim ve öğrenme isteği konusunda yeni bir bakış açısı ile dönmüş olacaksınız. Bunların hepsinin geleceğin işverenleri için çok çekici olduğunu söyleyebiliriz. Birçok öğrenci gittikleri ülkeyi o kadar çok sevdiklerini fark ederler ki orada iş aramaya karar verirler. İlişki kurabilirseniz, o ülkede potansiyel bir iş ararken yerel bir eğitimin çok değerli olacağını görebilirsiniz.
Yurt Dışında Üniversite Kazanmak İçin Ne Yapmalı?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, her ne kadar ülkemizdeki gibi bir sınav sistemi şartı olmamış olsa da, öğrencilerin bazı sınavlara girmeleri ve puanlarını belgelemeleri gerekmektedir. Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenciler her şeyden önce TOEFL IBT, IELTS, SAT, ACT, GMAT, GRE gibi bazı sınavlara girmek zorunda olabilir. Bu tarz sınavlardan alacağınız puanları, kayıt olmak istediğiniz üniversiteye sunmanız gerekmektedir. Peki bu sınavlar nedir ve ne işe yarıyor?
Yurt dışında eğitim için en önemli uluslararası giriş sınavları IELTS, GRE, TOEFL, SAT, GMAT, Duolingo, PTE, MCAT ve LSAT'dır. Bu puanlar, beceri değerlendirmeleri ve dünya çapındaki üniversitelere ve kolejlere kabul için gereklidir. Dil becerilerini ve teknik becerileri değerlendirmek için yapılırlar. Sınavların her birinin kendine özgü gereksinimleri olduğundan, hedeflerinizin ne olduğunu ve hedeflerinizin nerelerle uyumlu olduğunu kontrol etmelisiniz.
TOEFL Nedir ve Ne İşe Yarar?
ETS tarafından yönetilen TOEFL, yurt dışında eğitim almak için en iyi ülkelerden bazıları tarafından yaygın olarak kabul edilen en iyi ve en önemli İngilizce yeterlilik sınavlarından biridir . Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere 150'den fazla ülkede 11.000'den fazla üniversite ve kurum, uluslararası öğrencilerin TOEFL puanını kabul etmektedir.
TOEFL, bir adayı 4 ana İngilizce becerisine göre değerlendiren, 4 saatlik bir bilgisayarlı sınavdır. Ayrıca testin kağıt tabanlı versiyonu da bulunmaktadır. Sınav, 0 ila 120 arasında bir ölçekte puanlanır. Eğer İngilizce konuşulan bir ülkede üniversite eğitimi almak isteyen uluslararası bir öğrenciyseniz, TOEFL sınavına girmeniz gerekebilir. TOEFL, testin resmi adı olan Test of English as a Foreign Language'in kısaltmasıdır. İngilizce yeteneğinizi okuma, konuşma, dinleme ve yazma açısından analiz ederek hem konuşma hem de anlama yeteneğinizi değerlendirir.
IELTS Nedir ve Ne İşe Yarar?
IELTS, bir diğer İngilizce yeterlilik sınavıdır. IELTS, dünyanın en popüler İngilizce dil sertifika sınavıdır. İngilizce dil testinde dünyanın önde gelen uzmanlarından bazıları tarafından geliştirilmiştir ve İngilizce seviyenizi tüm becerilerde değerlendirir: Dinleme, okuma, yazma ve konuşma. IELTS, Avustralya, Kanada ve ABD gibi ülkelerde lisans ve lisansüstü kabuller için büyük üniversiteler tarafından kabul edilmektedir.
IELTS, Uluslararası İngilizce Dil Test Sistemi anlamına gelir. IELTS, dünyanın önde gelen İngilizce akıcılık sınavlarından biridir ve 1989 yılında kurulmuştur. IDP ile British Council'ın ortak mülkiyetindedir. Uluslararası İngilizce Dil Test Sistemi (IELTS), İngilizce'nin iletişim dili olarak kullanıldığı ortamlarda okumak veya çalışmak isteyenlerin dil yeterliliğini ölçen bir sınavdır.
SAT Nedir ve Ne İşe Yarar?
SAT, özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki lisans programlarına kabul için gereklidir. SAT yazılı bir sınavdır; öğrencilerin dil becerilerini ve matematiksel becerilerini test eder. SAT, College Board tarafından yönetilir. Sınavın kompozisyonlu ve kompozisyonsuz olmak üzere 2 türü vardır, her biri 3 saat ve 3 saat 50 dakika sürer. Sınav 200 ila 800 puan arasında puanlanır. Sınav ücreti, kompozisyon bölümüne girip girmediğinize bağlı olarak 40 ila 60 $ civarındadır.
SAT, çoğu kolej ve üniversite tarafından öğrenci için kabul kararını vermek adına kullanılan bir giriş sınavıdır. SAT, öğrencilerin matematik, okuma ve yazma bilgilerinin yanı sıra üniversiteye hazır olup olmadıklarını ölçmeyi amaçlayan standart bir sınavdır. Üniversite başvuru sürecinde SAT puanlarının ne kadar önemli olduğu okuldan okula değişir.
GMAT Nedir ve Ne İşe Yarar?
GMAT, bir adayın analitik, yazma, sayısal, sözel ve okuma becerilerini değerlendirmek için yapılan bir sınavdır. Lisansüstü Yönetim Kabul Konseyi tarafından yönetilir. Sınav, ağırlıklı olarak dünyanın önde gelen işletme okulları tarafından MBA kabulleri için kullanılır. Kanada, Almanya ve ABD gibi ülkeler GMAT puanlarını kabul etmektedir.
GMAT olarak da bilinen Lisansüstü Yönetim Kabul Testi, lisansüstü yönetim / işletme programlarına (MBA programları gibi) kabul için küresel olarak kullanılan çoktan seçmeli, bilgisayar tabanlı ve bilgisayar uyarlamalı standart bir sınavdır. GMAT , işletme okullarına başvuru sahiplerinin lisansüstü düzeyde akademik çalışmaya hazır olma durumlarına ilişkin ortak ölçümler sağlamak için test üreticisi GMAC tarafından geliştirilmiştir.
Diğer sınavların ne olduğuna ve ne işe yaradığına dair ilgili içeriklere blog bölümümüzden ulaşabilirsiniz.