29/01/2024
472 Görüntülenme
A-Level, yalnızca Birleşik Krallık’ta değil, tüm dünyada üniversite düzeyinde eğitim için önde gelen hazırlık programlarından biri olma statüsünü uzun zamandır koruyor. Bu nedenle A-Level sınavları ve bu sınavlar için yapacağınız hazırlık, program kapsamında eğitim alan her öğrenci için büyük önem taşıyor. Sınavlardan önceki haftalarda uygulayacağınız sınav hazırlığı stratejileri, alacağınız A notunu A*’a yükseltmenizi sağlayabilir. Bununla birlikte, mümkün olan en iyi sonucu elde edebilmek için kendinize baskı yapmamanız ve aşırı stres yüklememeniz gerekiyor.
Pek çok öğrenci, A-Level sınavlarından önceki haftalarda, pek çok öğrenci paniğe kapılarak, kafalarına mümkün olduğunca çok bilgi doldurmaya çalışıyor ve bu zamanla bir alışkanlık hâline gelebiliyor. Ancak bu yöntem, amaçladığınızın tam tersi bir etki yarabiliyor ve sizler için zararlı olabiliyor, zira bu şekilde kendinize gereksiz baskı yapmanın da yolunu açmış oluyorsunuz.
Geçtiğimiz Nisan ayının son haftası itibarıyla A-Level sınavlarında bir bahar-yaz dönemine daha girmiş bulunuyoruz ve dolayısıyla, yakın zamanda A-Level sınavlarınıza girecek olmanız muhtemel. Sınavlarınız için size verebileceğimiz belki de en önemli tavsiye panik yapmamanız ve soğukkanlılığınızı korumanız olacak. Yukarıda da değindiğimiz gibi paniğe kapılıp, son dakika herşeyi öğrenmeye çalışmak yerine, bu yazımızda bahsedeceğimiz stratejileri uygulamayı deneyebilirsiniz.
Kendinizi sınav günü içinde bulunacağınız duruma benzer bir duruma sokmak, sınava az süre kaldığında hazırlık yapmak için en etkili stratejilerden biri olabilir ve bunu geçmiş sınavların sorularıyla pratik yaparak gerçekleştirebilirsiniz.
Bu sayede, sınav kâğıdına ve soruların yapısına alışabilir, size ayrılan süre zarfında sınavı tamamlayabilmek için zamanlamanızı nasıl ayarlayacağınızı belirleyebilir, sorulara vereceğiniz cevapların nasıl puanlandırıldığını öğrenebilir, güçlü ve zayıf olduğunuzu noktaları analiz ederek, üstünde durmanız gereken konuları tespit edebilirsiniz. Alternatif olarak, deneme sınavlara girmeniz de size bunlara benzer avantajlar sağlayacaktır.
Size verebileceğimiz en önemli tavsiyelerden biri bu olabilir. Sınav kurulları her yıl, öğrencilerin sınav kâğıtlarını değerlendirecek olan görevlilerin her derse özel olarak hazırladığı, “Examiners’ Report” olarak adlandırılan bir belge yayınlar ve bu belgede, öğrencilerin sorulara nasıl cevaplar vermesi gerektiği ve yapmamaları gereken şeylerin örnekleri paylaşılır. Sınav tekniği ve sınav stratejisi açısından, elimizdeki en değerli ve en önemli materyal bu raporlardır.
Öğrencilerin sınav kâğıtlarını notlandıran sınav görevlileri, her bir sınav sorusunu en ince ayrıntısına kadar analiz ederek, sınavlara giren öğrencilerin hangi konu ve becerileri kavradıklarını, hangi ders konularında zayıf kaldıklarını ve bunları geliştirmeleri gerektiğini belirler. Bu raporlarda ayrıca, geçmiş sınavlara dayalı olarak, soru-cevap ve ders konularına yönelik eğilimler ve soru kalıpları açısından öğrencilerin gelecek sınavlarda neler görmeyi bekleyebilecekleri konusunda yararlı tavsiyeler bulunur.
Detaylı ders notları tutmayı seviyor olabilirsiniz ama herhangi bir dersin herhangi bir konusuna ilişkin tüm detayları not almak zor ve çok emek isteyen bir çalışma olabilir. İşlediğiniz derslerdeki konulara ilişkin önemli ayrıntıları kısa açıklamalar içinde tutun ve önemli noktaları kısaca özetlemeye gayret edin.
Özellikle kavram haritaları, örümcek diyagramlar ve maddeler hâlinde bir ya da iki sayfaya alacağınız notlar, sınavlarınıza çalışırken konuları gözden geçirmek ve ders materyallerini tam anlamıyla kavrayıp kavramadığınızı kontrol etmek için çok verimli bir yol olabilir. Ek olarak, geçmiş sınav soruları için essay planları hazırlamak, önceki sınavlarda sorulmuş olan soruları yanıtlayabileceğiniz konusunda güveninizi tazeleyebilir.
Ders konularınıza yönelik olarak kendiniz için bilgi kartları hazırlayabilir, bu bilgi kartlarını kendinizi test etmek ve belirli bir konudaki bilginizi ölçmek için kullanabilirsiniz. Bilgi kartlarınıza, çalıştığınız konu hakkında yazacağınız soruları yanıtlarken, doğru yanıt verip vermediğinizi kontrol etmeden önce sorunun yanıtını bir kâğıda yazabilir ya da yüksek sesle söyleyebilirsiniz.
Sınavlarınıza hazırlanırken kullanabileceğiniz tekniklerden biri de önemli bilgileri hatırlayabilmek için kendi kısaltmalarınızı oluşturmak. Beyniniz bir bilgiyi, sizin için bilindik olan, kolay anımsayabileceğiniz bir şeyle ilişkilendirdiğinde, bilgiyi aklınızda tutmanız çok daha kolay hâle gelecektir. Alternatif olarak, öğrenmek istediğiniz bir konuyu ya da kavramı seçip, konu hakkında bilgisi olmayan bir kişiye bu konuyu ya da kavramı açıklayarak ve anlayabilmesi için konuyu basitleştirerek anlatabilir ve bu sayede bu kavramın ya da konunun hafızanızda yer etmesini sağlayabilirsiniz.
30 dakika ya da 1 saat süren bir çalışmanın ardından, 5 ya da 10 dakikalık bir ara vermeyi unutmayın. Bu esnada esneme egzersizleri yapabilir, bir bardak su içebilir ya da gözlerinizi dinlendirebilirsiniz. Uygulamalı Bilişsel Psikoloji dergisinde yayınlanan bir makale, kısa molaların çalışma performansını artırdığını ve dikkati geliştirdiğini belirtmiştir. Makaleye göre; George Mason Üniversitesi’nde üniversite öğrencilerinin dahil edildiği bir çalışmada, öğrencilere sürekli dikkat gerektiren bir görev verilmiş, bir ekranda demiryolu hatlarının haritalarını takip etmeleri, tren rotalarını izlemeleri ve planlamaları istenmiştir.
Çalışmaya dahil olan bir gruptan, kendilerine verilen 45 dakikalık bir görev boyunca hiç mola vermemeleri istenmiş, bir diğer gruptan ise verilen görevin yarısında 5 dakikalık bir mola vermeleri ve bu beş dakikalık süreyi istedikleri gibi değerlendirmeleri istenmiştir. Mola veren gruptaki tüm öğrencilerin, mola vermeden çalışan öğrencilere kıyasla çok daha iyi performans gösterdiği görülmüştür.
A-Level Sınavlarınıza Hazırlanırken Kullanabileceğiniz Teknikler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almak ister misiniz? Bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Dünyanın En İyi Üniversiteleri
Popüler Üniversiteler
Bu bölümlere de
göz atmalısın!
Belki de aradığın burada. Aşağıdaki bölümlerde eğitim veren üniversiteleri keşfet. Onlarca fakülte ve yüzlerce alt program arasından sana en uygun olanını seçip tüm bilgilere ulaşabilirsin.
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Ülkeler
Onlar başardı, sıra sende!
Dünyanın en prestijli okullarından kabul ve burs almış öğrencilerimizin başarı hikayalerini onlardan dinle.