26/10/2022
3633 Görüntülenme
Cambridge Üniversitesi’nin başvuru süreci, Oxford Üniversitesi’nin başvuru sürecinden çok fazla farklılaşmamaktadır. Tıpkı Oxford Üniversitesi’nin başvuru sürecinde olduğu gibi Cambridge Üniversitesi’nin başvuru süreci de UCAS üzerinden işlemektedir.
Cambridge Üniversitesi için UCAS sistemi üzerinden yapılacak başvurular Eylül ayının başında açılmakta olup, tıpkı Oxford Üniversitesi’nde olduğu gibi Cambridge Üniversitesi’nde de 2023 yılı için UCAS üzerinden yapılacak başvuruların son tarihi 15 Ekim 2022, saat 18:00’dır (Birleşik Krallık saati ile). Başvuracak olduğunuz programa özel kabul koşulları doğrultusunda, sizden istenen essay, portfolyo vb. yazılı çalışmaların en geç Eylül ayının sonunda üniversiteye iletilmesi yararınıza olacaktır. Oxford Üniversitesi’nde olduğu gibi her ne kadar son başvuru tarihi 15 Ekim 2022 olsa da UCAS üzerinden yapacağınız başvuruya en geç Haziran ayı itibarıyla hazırlanmaya başlamanız büyük önem arz etmektedir.
Cambridge Üniversitesi, tüm aday öğrencilerin başvuru sürecinin bir parçası olarak yazılı bir kabul değerlendirmesine girmesini talep etmektedir. Bu kabul değerlendirmeleri, başvurulan programa göre değişmekte olup, başvuru sürecinin ileri aşamalarında gerçekleştirilecek mülakat için bir temel teşkil etmektedir. Bu nedenle, başvuru yapacağınız program doğrultusunda nasıl bir değerlendirme girmeniz gerektiğini UCAS başvuru tarihi bitiminden en geç bir ay önce belirlemiş olmanız gerekmektedir. Bu konu hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Cambridge Üniversitesi, 30’dan fazla lisans programı sunmaktadır. Başvuruda bulunacağınız lisans programına karar verdikten sonra Cambridge Üniversitesi'nin ve başvuru yapacağınız programın akademik yeterliliklerini ve dil yeterliliklerini karşılayıp karşılamadığınızı kontrol etmeniz gerekmektedir. Türkye’deki okullardan alınan lise diploması Cambridge Üniversitesi tarafından kabul edilmemektedir. Programlara özel spesifik yeterlilikleri öğrenmek için Cambridge Üniversitesi’nin internet sitesinde bulunan “Courses” sayfasını ya da University of Cambridge sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Üniversitenin sunduğu programlara özel akademik ve dil yeterlilikleri birbirinden farklılaşsa da aday uluslararası öğrencilerin sağlaması gereken genel akademik yeterlilikler aşağıda belirtildiği gibidir.
International Baccalaureate (IB) Diploması
Toplam diploma puanınızın en az 40 - 42 aralığında olması (seçilecek olan programa bağlı olarak değişmektedir) ve başvuracak olduğunuz programın alan dersleri ile ilgili olan yüksek seviye (HL) derslerdeki notlarınızın 7'den düşük olmaması gerekmektedir.
Matematiğin alan dersi olduğu programlar için, mutlaka “Analysis and Approaches” (Standart Seviye – SL veya Yüksek Seviye – HL), “Applications and Interpretation” (Standart Seviye – SL veya Yüksek Seviye – HL / çoğu programda yüksek seviye – HL tercih edilir) almış olmanız gerekmektedir.
veya
European Baccalaureate Diploması
Ortalamanızın 85 puanın üzerinde olması ve aday öğrencilerin başvuracağı programın alan dersleri ile yakından ilişkili olan derslerdeki notlarının en az 9 ve üstü olması gerekmektedir.
veya
International A-Levels & AS-Levels
Cambridge Assessment International Education, Pearson Edexcel ve Oxford AQA tarafından sunulan programlar, Birleşik Krallık GCE A-Levels’a eşdeğer kabul edilmektedir.
International A-Level ve AS-Level notlarınızın A*AA ve A*A*A aralığında olması gerekmektedir.
veya
Advanced Placement (AP)
En az 5 Advanced Placement (AP) dersi almış olmanız ve derslerin sınavlarından aldığınız tüm notların en az 5 olması gerekmektedir.
Cambridge Üniversitesi, Advanced Placement (AP) ders ve sınavlarına ek olarak, SAT veya ACT sınavlarından birine girmiş ve yüksek bir puan almış olmanızı istemektedir. Bu puanlar ACT sınavı için; kimya mühendisliği, bilgisayar bilimi, mühendislik, matematik, tıp, doğa bilimleri, psikolojik bilimler ve davranış bilimleri, veteriner tıbbı ve iktisat gibi programlarda en az 33, diğer tüm programlarda en az 32 ve SAT sınavı için; kimya mühendisliği, bilgisayar bilimi, mühendislik, matematik, tıp, doğa bilimleri, psikolojik bilimler ve davranış bilimleri, veteriner tıbbı ve iktisat gibi programlarda en az 1500 (Matematik sınav puanı en az 750) ve diğer tüm programlarda 1460 (EBRW sınav puanı en az 730) şeklindedir.
Ek olarak Cambridge Üniversitesi, başvuracak olduğunuz bölüme özel kabul koşulları doğrultusunda, birtakım sınavlara girmenizi ve yeterli puanı almanızı talep edebilir. Bu sınavlar şu şekildedir;
BMAT: Tıp programına başvuracak olan öğrenciler içindir.
TMUA: Bilgisayar Bilimi ve İktisat programlarına başvuracak olan öğrenciler içindir.
ENGAA: Mühendislik programlarına başvuracak olan öğrenciler içindir.
NSAA: Kimya Mühendisliği ve Biyoteknoloji, Doğa Bilimleri ve Veteriner Tıbbı programlarına başvuracak olan öğrenciler içindir.
LNAT: Hukuk programına başvuracak olan öğrenciler içindir.
Cambridge Üniversitesi, aday uluslararası öğrencilerden, yukarıda belirttiğimiz akademik yeterliliklerin yanı sıra dil yeterliliği de istemektedir. Ana dilleri arasında İngilizcenin olmadığı ülkelerden başvuru yapacak aday öğrencilerin, uluslararası alanda geçerliliği bulunan sınavlardan birine girip, yeterli puanı alarak elde edeceği İngilizce yeterlilik sertifikasını üniversite başvuruları esnasında ibraz ederek, üniversitede 3 yıl boyunca eğitim alabilmek için gerekli olan dil yeterliliğine sahip olduklarını kanıtlamaları gerekmektedir. Cambridge Üniversitesi’nin aday uluslararası öğrencilerden karşılamalarını istediği dil yeterlilik koşulları ve üniversite tarafından kabul edilen sınavlar aşağıda belirtildiği gibidir.
IELTS Academic: Minimum 7.5 puan almış olmanız ve sınavın her bir bölümünün bireysel puanının en az 7.0 olması gerekmektedir.
TOEFL iBT: Minimum 110 puan almış olmanız ve sınavın her bir bölümünün bireysel puanının en az 25 olması gerekmektedir.
Cambridge English: C2 Proficiency – Minimum 200 puan almış olmanız ve sınavın her bir bölümünün bireysel puanının en az 185 olması gerekmektedir.
Cambridge English: C1 Advanced – Minimum 193 puan almış olmanız ve sınavın her bir bölümünün bireysel puanının en az 185 olması gerekmektedir.
Oxford Üniversitesi’nde olduğu gibi Cambridge Üniversitesi’nde de referans mektupları, niyet mektubu ve mülakatlar, başvuru sürecinin önemli kısımları arasında yer almaktadır. Mülakatta aday uluslararası öğrencilerden beklenenler, başvuru yapılan bölümlere göre farklılık göstermektedir. Bununla birlikte, her bölümün aday öğrencilerde aradığı nitelikler genel itibarıyla kararlılık, araştırma yapmaya ve öğrenmeye hevesli olmak ve müfredat dışı faaliyetlerde de beceri ve yeteneklerinizi kanıtlamış olmaktır.
Başvuracağınız programa karar verdikten ve akademik ve dil yeterliliklerini karşıladığınızdan emin olduktan sonra, tıpkı Oxford Üniversitesi’nde olduğu gibi okuyacağınız koleji seçmeniz gerekmektedir. Cambridge Üniversitesi, 29 kolejden meydana gelmekte olup, bu kolejlerden her birinin sunduğu programların sayısı ve kapsamı oldukça geniştir. Başvurunuz esnasında bu kolejlerden birini seçebilir ya da açık başvuruda bulunarak tercih belirtmeyebilirsiniz. Bu kolejler şu şekilde sıralanabilir:
Christ's College | Churchill College | Clare College |
Corpus Christi College | Downing College | Emmanuel College |
Fitzwilliam College | Girton College | Gonville & Caius College |
Homerton College | Hughes Hall | Jesus College |
King's College | Lucy Cavendish | Magdalene College |
Murray Edwards College | Newnham College | Pembroke College |
Peterhouse | Queens' College | Robinson College |
Selwyn College | Sidney Sussex College | St. Catharine's College |
St. Edmund's College | St. John's College | Trinity College |
Trinity Hall | Wolfson College |
Başvuru süreçlerini bir zaman tablosu ile özetleyecek olursak;
HAZİRAN – TEMMUZ / UCAS BAŞVURUSU
Program seçimi
Üniversitenin uyguladığı sınavlara girmenizin gerekip gerekmeyeceğinin belirlenmesi ve sınav kapsamının öğrenilmesi
Okuyacağınız kolejin seçimi ya da açık başvuru tercihi
Personal Statement yazımı
Akademik referansların düzenlenmesi
AĞUSTOS – EYLÜL / SINAVLAR
Hangi sınavlara girmeniz gerektiğinin belirlenmesi
Sınav Kayıt Tarihleri: 1 ile 30 Eylül arası
Sınav Tarihleri: BMAT ve TMUA – 18 Ekim, ENGAA ve NSAA – 19 Ekim, Hukuk (LNAT) Hariç Tüm Sınavlar: 2 Kasım
Sınavlara hazırlık
Test merkezinin belirlenmesi
EYLÜL – KASIM
En geç 30 Eylül tarihine kadar sınav kayıtlarının yapılması
Başvurulan programların yazılı çalışma (essay, portfolyo) gerektirip gerektirmediğinin belirlenmesi ve en geç Eylül ayı sonuna kadar yazılı çalışmaların ibraz edilmesi
En geç 15 Ekim tarihine kadar UCAS başvurusunun tamamlanması
ARALIK – OCAK
Mülakatlar
Kabul kararlarının açıklanması
Her iki üniversitenin başvuru sürecinde de zamanlama ve son tarihlerin çok önemli olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Bu nedenle başvurunuz için ne kadar erken çalışmaya başlarsanız, işiniz o denli kolay olacaktır.
Başvuru süreçleri ve size bu konularda bizim nasıl yardımcı olabileceğimize dair detaylı bilgi almak ve uzman danışmanlarımızla iletişime geçmek için tıklayın!
Dünyanın En İyi Üniversiteleri
Popüler Üniversiteler
Bu bölümlere de
göz atmalısın!
Belki de aradığın burada. Aşağıdaki bölümlerde eğitim veren üniversiteleri keşfet. Onlarca fakülte ve yüzlerce alt program arasından sana en uygun olanını seçip tüm bilgilere ulaşabilirsin.
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Ülkeler
Onlar başardı, sıra sende!
Dünyanın en prestijli okullarından kabul ve burs almış öğrencilerimizin başarı hikayalerini onlardan dinle.