14/12/2023
934 Görüntülenme
Bilimin sürekli gelişmesiyle her geçen gün bilim dallarına bir yenisi eklenmektedir. Örneğin, eskiden biyoloji olarak adlandırdığımız bilimin günümüzde biyomedikal, biyokimya veya biyofizik gibi pek çok alt dalı bulunmakta. Üniversiteler de bu alt dalların daha ayrıntılı ele alınması ve belirli bir alanda uzmanlaşmanın sağlanması için bünyelerine yeni bölümler eklemekte. Haliyle bu durum bölümlerin içerikleri, verilen dersler ve meslek alanları gibi konularda kafa karışıklığı yaratmaktadır.
Bu kafa karışıklığını gidermek ve üniversitede seçeceğiniz bölüme doğru bir şekilde karar vermenize katkıda bulunmak için en çok karıştırılan üniversite bölümlerini sizler için sıraladık.
Yukarıda verilen tüm mühendislik bölümleri aslında Biyoloji ve Kimya Biliminin, farklı bilimlerle oluşturduğu alt dallarını temsil etmektedir. Tüm bölümlerin temelinde laboratuvar araştırmaları, insanlar ve diğer canlılar bulunmaktadır ama mesleki açıdan hepsi farklı odak noktalarına sahiptir.
Biyomühendislik
İngilizcede Bioengineering veya Biological Engineering olarak adlandırılan Biyomühendislik, aslında bu başlıktaki en geniş kapsamlı bölümdür. Bu bilimin temel amacı; biyoloji ilkelerini, mühendislik prensipleriyle birleştirerek sağlık sektöründe gelişmeler sağlamaktır. Bölüm derslerinin arasında temel kimya, fizik ve matematik derslerinin yanı sıra organik kimya, termodinamik, biyokimya, akışkanlar mekaniği, biyomekanik, moleküler biyoloji ve biyoenformatik gibi dersler bulunmaktadır. Bu derslerin neredeyse tamamı laboratuvar araştırmalarıyla desteklenmektedir.
Biyomühendislik mezunları genellikle sağlık ve ilaç sektörü, gıda sektörü, çevre koruma ile ilgilenen kurum ve kuruluşlarda çalışma imkanına sahip olabilirler.
Biyomedikal Mühendisliği
Biyomühendislik ile temelde aynı hedefe sahip olan biyomedikal mühendisliği, mühendisliğin prensipleri ve problem çözme tekniklerinin, biyoloji ve tıp bilimine uygulayarak iki bilim arasındaki boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Biyomedikal mühendislik; işitme cihazları, kemik ve damar protezleri üretimi ve geliştirilmesi gibi insan sağlığını ve sağlık hizmetlerini iyileştirmeye yönelik gelişmelere odaklanmaktadır.
Biyomedikal Mühendisliği mezunları hastaneler ve diğer sağlık kuruluşları, üniversiteler, tıp araştırma merkezleri, ilaç sektöründe çalışabilmektedir.
Biyokimya Mühendisliği
Biyoloji ve kimya bilimlerinin ortak bir çalışma alanı olan biyokimya mühendisliği; biyolojik olayları, kimyasal prensiplerle araştıran bir mühendislik dalıdır. Biyokimya mühendislerinin odak noktasında; organizmalar, hücreler ve bazı moleküller gibi biyolojik malzemelerin, ürün ve işlem geliştirmede kullanılması bulunmaktadır. Biyokimya Mühendisleri, biyolojik organizmaları içeren ve biyoyakıtlar, gıda, su arıtma gibi süreçlerin tasarımı ve daha büyük ölçekli hale getirilmesiyle ilgilenmektedir.
Biyokimya Mühendisleri gıda, petrol, ilaç, kimya, tekstil sektörü ve tarım gibi pek alanda çalışma imkânı bulabilir.
Bilgisayarlar hayatımıza girmesi ve günlük hayatlarımızın vazgeçilmez birer parçası olmasının ardından ilginin daha çok arttığı Bilgisayar Mühendisliği bölümüyle en çok karıştırılan bölümlerden biri Bilgisayar Bilimleri'dir.
Bilgisayar Bilimleri temel olarak bilgisayarın “software” olarak adlandırılan yazılımsal çözüm kısmıyla ilgilenir ve farklı program dillerini öğrenmeye, farklı işletim sistemleriyle çalışmaya, algoritmalara, veri güvenliğine ve veri tabanlarını sürdürülebilir kılmaya odaklanır.
Bilgisayar Mühendisliği ise yazılımsal konuların yanı sıra bilgisayarın parçaları olan ve “hardware” olarak adlandırılan donanımsal konulara odaklanır. Örneğin donanımsal ara yüzlerin tasarlanması, biglisayar ağlarının oluşturulması; devre, mikroçipler, işlemciler ve bilgisayarı oluşturmada kullanılan diğer bileşenlerin keşfedilmesi ve geliştirilmesiyle ilgilenir.
En Çok Karıştırılan Üniversite Bölümleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almak ister misiniz? Bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Dünyanın En İyi Üniversiteleri
Popüler Üniversiteler
Bu bölümlere de
göz atmalısın!
Belki de aradığın burada. Aşağıdaki bölümlerde eğitim veren üniversiteleri keşfet. Onlarca fakülte ve yüzlerce alt program arasından sana en uygun olanını seçip tüm bilgilere ulaşabilirsin.
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Ülkeler
Onlar başardı, sıra sende!
Dünyanın en prestijli okullarından kabul ve burs almış öğrencilerimizin başarı hikayalerini onlardan dinle.