İşletme, pek çoğumuzun da bildiği gibi kâr amacı güden kurumların kurulması, finanse edilmesi, üretim araçlarının temin edilmesi, bir üretim işi sonucunda elde edilen mal ve hizmetlerin pazarlanması, idare edilmesi ve mali olaylarının izlenmesini inceleyen sosyal bir bilim alanıdır. Öte yandan iktisat (ekonomi); ticaret, ithalat, ihracat, üretim, dağıtım, tüketim gibi faaliyetlerden meydana gelen bir insan etkinliği olup, ihtiyaçların karşılanması için gerçekleştirilen hemen her türlü faaliyeti içermektedir. Yaşam ile bu denli iç içe olan ve birbirini tamamlayan bu iki bilim dalı, tarih boyu insan hayatının ayrılmaz parçaları olmuştur. Günümüzde binlerce lisans ve yüksek lisans öğrencisi tarafından tercih edilen bu iki bölümde, 2023 dünya üniversite başarı sıralamalarına göre en başarılı olan üniversiteleri sizin için bir araya getirdik.
Massachusetts Institute of Technology, MIT
1861 yılında William Barton Rogers tarafından kurulan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, insanlığın bilgi birikimini ilerletmeye ve öğrencileri bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve diğer akademik alanlarda eğitmeye adanmış, dünyanın en prestijli ve en başarılı üniversitelerinden biridir. Cambridge, Massachusetts'te yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Amerika Birleşik Devletleri'nin giderek yoğunlaşan sanayileşme hareketine yanıt olarak kurulmuş ve kurulduğu günden bu yana pratik eğitim ve araştırma çalışmaları için bir merkez olmuştur. Yıllar içinde MIT akademik kapsamını ve araştırma kapasitesini genişleterek mühendislik, bilgisayar bilimleri, ekonomi ve fizik bilimleri gibi çeşitli alanlarda lider konuma gelmiştir. Kurumun sloganı olan “Mens et Manus” (Akıl ve El), bilgiyi pratik uygulama ile birleştirme misyonunu yansıtmaktadır. MIT, tarihi boyunca çok sayıda önemli başarı ve olayın ön saflarında yer almıştır. 20. yüzyılda MIT, İkinci Dünya Savaşı sırasında radar ve bilgisayar teknolojisinin geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynayarak Müttefiklerin zaferine katkıda bulunmuş ve bir inovasyon merkezi olarak ün kazanmıştır. Savaş sonrasında MIT öğretim üyeleri ve mezunları, bilgisayar ve biyoteknoloji de dahil olmak üzere çeşitli yüksek teknoloji endüstrilerinin kuruluşunda ve ilerlemesinde yer almıştır. MIT'nin araştırma çalışmalarına katkıları, World Wide Web protokollerinin geliştirilmesinden yapay zekâ ve temiz enerji teknolojilerindeki atılımlara kadar çok kapsamlıdır. Kurum, bilim ve teknolojide küresel bir lider olma statüsünü koruyarak ileri görüşlü araştırma ve eğitimi yönlendirmeye devam etmektedir.
İncele
Stanford University
Dünyanın en prestijli ve saygın yükseköğretim kurumlarından bir olan Stanford Üniversitesi, 1885 yılında Leland ve Jane Stanford tarafından Kaliforniya'nın Stanford kentinde kurulmuştur. ve Oldukça geniş bir kampüse sahip olan Stanford Üniversitesi, özellikle mühendislik, bilgisayar bilimleri, işletme ve tıp alanlarındaki akademik programları ile tanınmaktadır. Dünya üniversite başarı sıralamalarında ilk 10’daki yerini her daim koruyan Stanford Üniversitesi, öğrencilerine oldukça zengin bir akademik deneyim sunmakta ve dünya çapında tanınan öğretim üyeleri ile çalışma fırsatı sağlamaktadır.
Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Stanford Research Park ve üniversitenin yakınında bulunan ünlü Silikon Vadisi ile güçlü bağları olan Stanford, teknoloji ve girişimcilik alanlarında önemli bir merkez olup, pek çok başarılı teknoloji şirketinin köklerinin de bulunduğu bir yerdir. Akademik mükemmeliyetin hayli önemli olduğu Stanford Üniversitesi, öğrencilerinin başarısı için eğitim programlarını sürekli olarak yenilemekte olup, ayrıca öğrencilerine araştırma projelerine katılma ve staj programlarında yer alma imkânı da sunmaktadır.
Öğrenci kabulleri bakımından rekabetin oldukça yüksek ve kabul oranının düşük olduğu Stanford Üniversitesi, kabul edilen öğrencilere, maddi durumları her ne olursa olsun, ihtiyaçları doğrultusunda maddi destek sağlamayı taahhüt etmektedir. Stanford Üniversitesi, farklı disiplinlerde geniş bir yelpazede lisans, yüksek lisans ve doktora programları sunmakta olup, üniversite; özellikle mühendislik, bilgisayar bilimleri, işletme, tıp, hukuk, eğitim ve beşeri bilimler gibi alanlardaki güçlü akademik programları ile tanınmaktadır.
Stanford Üniversitesi, Silikon Vadisi ile yakın bağları ve teknoloji sektöründe başarılı girişimlere öncülük etmesi nedeniyle yenilik ve girişimcilik alanında önemli bir itibara sahiptir. Üniversiteden mezun olan öğrenciler ve öğretim üyeleri, Google, Hewlett-Packard, Netflix, Tesla, ve LinkedIn gibi büyük teknoloji şirketlerinin kuruluşunda yer almıştır. Üniversitenin kampüsü, yaklaşık 8200 hektarlık bir alan üzerine kurulmuş olup, geniş açık alanlar, bahçeler ve tarihi yapılardan meydana gelmektedir. Kampüs, hem akademik binaların hem de öğrenci konutlarının yanı sıra, spor tesisleri, müzeler ve sanat galerileri gibi sosyal ve kültürel mekanlara da ev sahipliği yapmaktadır.
İncele
University of Cambridge
Cambridge Üniversitesi 1209 yılında, yerel halkla yaşanan bir anlaşmazlığın ardından Oxford'dan ayrılan akademisyenler tarafından kurulmuştur. Kesin kuruluş tarihi belgelenmemiştir, ancak bu tarih civarında olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir. Üniversite, başlangıçta herhangi bir resmi bina olmaksızın, birlikte yaşayan ve eğitim gören bir akademisyenler birliği olarak faaliyete başlamıştır. İlk kolej olan Peterhouse, 1284 yılında Ely Piskoposu Hugh Balsham tarafından kurulmuştur. Yüzyıllar boyunca Cambridge, öğrencilerin hem üniversitenin hem de belirli bir kolejin üyesi olduğu benzersiz kolej sistemini geliştirmiştir. Her kolej kendi mülkiyeti ve geliri olan bağımsız bir kurumdur. Önemli ilk kolejler arasında Henry VI tarafından kurulan King's College (1441) ve Henry VIII tarafından birkaç eski kurumun birleştirilmesiyle kurulan Trinity College (1546) bulunmaktadır. Belki de en ünlü mezun Isaac Newton, 1660'larda Trinity College'a katılmıştır. Matematik ve fizik alanındaki çalışmaları klasik mekaniğin ve kalkülüsün temellerini atmıştır. Doğal seçilim yoluyla evrim teorisiyle tanınan doğa bilimci Charles Darwin, 19. yüzyılın başlarında Christ's College'da eğitim görmüştür. Bilgisayar bilimi ve yapay zekanın öncüsü Alan Turing, 1930'larda King's College'da eğitim almıştır. Cambridge mensupları, üniversitenin bilim, edebiyat ve barışa yaptığı önemli katkıları yansıtan çeşitli alanlarda 90'dan fazla Nobel Ödülü kazanmıştır.
17. yüzyıl, Cambridge'de Newton ve Robert Boyle gibi isimlerin çığır açan keşifler yaptığı muazzam bir bilimsel ilerleme dönemi olmuştur. Kadınlar üniversiteye ilk kez 1869 yılında Girton College'ın kurulmasıyla kabul edilmiştir. Kadınlara tam üyelik hakkı ise 1947 yılında verilmiştir. 20. ve 21. yüzyıllarda üniversitenin tesisleri, müfredatı ve araştırma çıktıları önemli ölçüde genişlemiş ve modernleşmiştir. Cambridge, tarihi ve güzel mimarisiyle ünlüdür. King's, St John's ve Trinity gibi kolejler, kütüphaneleri ve avlularıyla dikkat çekmektedir. 1416'da kurulan Üniversite Kütüphanesi, milyonlarca kitap, el yazması ve diğer materyalleri barındıran dünyanın en büyük yasal emanet kütüphanelerinden biridir. Üniversite, Cavendish Laboratuvarı (fizik), Moleküler Biyoloji Laboratuvarı ve Cambridge Biyomedikal Kampüsü de dahil olmak üzere çok sayıda ileri araştırma enstitüsüne ev sahipliği yapmaktadır.
İncele
University of Oxford
İngiltere’nin Oxford kentinde bulunan Oxford Üniversitesi, dünyanın en eski ve en prestijli yükseköğretim kurumlarından biridir. Akademik mükemmelliği, seçkin öğretim üyeleri ve son derece zengin tarihi ile bilinen Oxford Üniversitesi, eğitim faaliyetlerine 12. Yüzyılda başlamış olup, öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği tarihe ilişkin ilk resmi kayıt 1096 yılına aittir. Her ne kadar resmi kuruluş yılı tam olarak bilinmese de üniversite 900 yılı aşkın süredir çalışma ve faaliyetlerini sürdürmektedir.
Oxford Üniversitesi, her birinin kendi karakterine ve geleneklerine sahip olduğu, kendi kendini yöneten 39 üniversite koleji ve “Permanent Private Hall” olarak adlandırılan 6 kurumdan meydana gelmekte olup, bu kolejler ve “Permanent Private Hall” olarak adlandırılan kurumlar, öğrencilere barınma imkânı ve akademik destek sağlamakta ve güçlü bir topluluk duygusu oluşturmalarını teşvik etmektedir. Öğrencilerin ve fakülte üyelerinin hem üniversiteye hem de üniversiteyi meydana getiren kolejlerden birine bağlı olduğu bir kolej sistemi işleten Oxford Üniversitesi; beşeri bilimler, sosyal bilimler, fen bilimleri, matematik ve tıp bilimleri de dahil olmak üzere çeşitli disiplinlerde çok sayıda lisans ve yüksek lisans programı sunmaktadır. Araştırma faaliyetlerinin büyük yer tuttuğu Oxford Üniversitesi’nde, akademik bölümlerin bir çoğu da kendi alanlarında dünya lideri konumunda bulunmaktadır.
900 yılı aşkın zengin tarihi boyunca, mezunlarının ve fakülte üyelerinin 73 Nobel Ödülü, 4 Fields Madalyası ve 6 Turing Ödülü’ne layık görüldüğü ve 28 İngiltere Başbakanı yetiştirmiş olan Oxford Üniversitesi, J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis, Sir Isaac Newton ve Stephen Hawking gibi isimlerle anılmaktadır. Ünlü kuleleri, tarihi binaları ve şehrin eşsiz atmosferine katkıda bulunan güzel bahçeleriyle zengin bir kültürel ve akademik mirasa sahip olan Oxford Üniversitesi, hemen her akademik disiplinde başarılı temsilciler yetiştirmiş olup, günümüzde de akademik dünyayı şekillendiren en önemli aktörler arasında faaliyetlerini sürdürmektedir.
İncele
Harvard University
Cambridge, Massachusetts, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Harvard Üniversitesi, 1636 yılında kurulmuş özel bir Ivy League araştırma üniversitesidir. Adını üniversitenin ilk bağışçısı John Harvard'dan alan Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski yüksek öğrenim kurumudur. Böylesine zengin bir geçmişe sahip olan Harvard Üniversitesi, uzun zamandır dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Harvard Üniversitesi, yoğun akademik programları, araştırmaya olan güçlü bağlılığı ve son derece rekabetçi kabul süreci ile ünlüdür.
Düzenli olarak yüklü miktarlarda bağış alan üniversite, öğrencilerine büyük meblağlarda yardım paketleri ve burslar sunabilmekte ve her kesimden başarılı öğrencilerin üniversite eğitimi alabilmesini sağlamaktadır. Harvard Üniversitesi, 10 fakülte ve Radcliffe Institute for Advanced Study (Radcliffe Lisansüstü Çalışmalar Enstitüsü) de dahil olmak üzere 11 ana akademik birime ayrılmıştır. The College (Harvard Koleji) (lisans programları), Graduate School of Arts and Sciences, Harvard Business School, Harvard Law School, Harvard Medical School ve John F. Kennedy School of Government Harvard'ın en tanınmış okulları arasındadır.
Geçtiğimiz üç buçuk asır boyunca Harvard mezunları topluma, sanat ve bilime, iş dünyasına, ulusal ve uluslararası siyasete önemli ve yaratıcı katkılarda bulunmuştur. Harvard'ın mezunları arasında sekiz ABD başkanı, 188 yaşayan milyarder, 79 Nobel ödülü sahibi, 7 Fields Madalyası sahibi, 9 Turing Ödülü sahibi, 369 Rhodes Bursiyeri, 252 Marshall Bursiyeri ve 13 Mitchell Bursiyeri bulunmaktadır. Harvard öğrencileri ve mezunları 10 Akademi Ödülü, 48 Pulitzer Ödülü ve 108 Olimpiyat madalyası (46 altın madalya dahil) kazanmış ve dünya çapında birçok önemli şirket kurmuşlardır.
Üniversite aynı zamanda komşu Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile de güçlü bir ilişki içindedir ve her iki kurumdan öğrenciler derslere çapraz kayıt yaptırabilmektedir. Cambridge'de Charles Nehri boyunca yer alan Harvard Üniversitesi kampüsü, Widener Kütüphanesi, Memorial Hall ve ikonik Harvard Yard gibi tarihi binalarıyla tanınır. Üniversite ayrıca dünyanın en büyüklerinden biri olan kapsamlı bir kütüphane sistemine ve dünya standartlarında birkaç müzeye sahiptir. Harvard, akademik ününün yanı sıra yüzlerce öğrenci organizasyonu, kulübü ve spor takımıyla aktif ders dışı etkinlikleriyle de tanınmaktadır. Üniversite, Ivy League'in bir üyesi olarak NCAA Division I atletizm dalında rekabet etmektedir.
İncele
University of California, Berkeley
California eyaletinde Amerika Birleşik Devletleri'nde Abraham Lincoln tarafından yürürlüğe sokulan 1862-1890 Morrill Yasalarınca arazi hibe edilen ilk okul ve 1868'de kurulan California Üniversitesi'nin ilk kampüsü olan UC Berkeley dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan bir devlet üniversitesidir. Bünyesinde bulunan 14 kolej ve profesyonel okul ile birlikte öğrencilere 350'den fazla lisans ve lisansüstü program sunan UC Berkeley'e, her yıl yaklaşık 45,000 öğrenci kaydolmaktadır. UC Berkeley, akademik araştırmanın ve bilimin ön planda olduğu güçlü bir eğitim sistemini sürdürmeye kendini adamış Amerika ve Kanada üniversitelerinden oluşan Amerikan Üniversiteleri Derneği'nin (AAU) kurucu üyesi olarak, birçok önde gelen araştırma tesisine ev sahipliği yapmaktadır. Her yıl araştırma için yüklü miktarlarda fon ayıran UC Berkeley'nin, Manhattan Projesi'nden 16 elementin keşfine kadar bilim alanındaki birçok kaydadeğer gelişmede payı bulunmaktadır. Dünyanın birçok yerinden toplamda 550,000'i aşkın Berkeley mezunu ve fakülte üyeleri özellikle fizik, kimya ve bilgisayar bilimleri alanlarında sayısız başarıya imza atmıştır.
İncele
University of Chicago
Illinois eyaletinin Chicago şehrinde yer alan Chicago Üniversitesi (kısaca UChicago), 1890 yılında tüm zamanların en zengin insanı olarak kabul edilen ünlü Amerikalı milyarder ve hayırsever John Davidson Rockefeller tarafından kurulmuştur. Kuruluşundan bugüne birçok başarıya imza atarak dünyanın en prestijli ilk on üniversitesi arasında yerini koruyan üniversite şimdiye kadar 100 Nobel Ödülü ile ilişkilendirilerek en çok Nobel sahibi üçüncü üniversite olma ünvanını da almıştır. Özellikle ekonomi, siyaset bilimleri, hukuk ve sosyoloji alanlarında ön plana çıkmaktadır. Hyde Park ve Woodlawn arasında 87.8 hektarlık bir alandaki ana yerleşkede 1 lisans binası, 5 lisansüstü binası ve 8 profesyonel meslek okulu bulunan okul öğrencilere 53 lisans ve 100'den fazla lisansüstü program sunmaktadır. Ayrıca üniversitenin Hong Kong, Londra ve Chicago şehir merkezinde işletme fakültelerinin yanında lisans ve lisansüstü eğitimler veren Paris kampüsü de bulunmaktadır. 2010 yılında Pekin'de ve 2014 yılında Yeni Delhi'de eğitim merkezleri açmıştır. Chicago Üniversitesinde eğitim görmek isteyen öğrencilerin üstün akademik başarının yanı sıra ders dışı aktivitelerde de dolu bir özgeçmişe sahip olmaları ve istenilen sınavlarda çok yüksek skorlar elde etmeleri gerekmektedir.
İncele
Yale University
1701 yılında "Collegiate School" adıyla kurulan ve 1718 yılında şimdiki adını alan Amerika'nın en eski üçüncü eğitim enstitüsü Yale Üniversitesi, Sarmaşık ligi üyesi özel bir araştırma üniversitesidir. Kuruluş amacı ruhban sınıfına teoloji ve kutsal diller alanlarında eğitim vermek olsa da Amerikan Devrimi ile birlikte beşeri bilimler ve doğa bilimleri dersleri de eğitim bünyesine dahil edilmiştir. 19. yüzyılda ise yüksek lisans ve doktora çalışmaları için öğrencilere olanak sağlamasıyla birlikte öğrenci popülasyonu hızla artarak dünyanın en prestijli okullarından biri olma yolunda ilerlemiştir. Bünyesinde 1 lisans, 1 lisansüstü ve 12 profesyonel meslek okuluyla birlikte toplamda 14 fakültesi bulunmaktadır. 2021 yılıyla birlikte aldığı bağış miktarı 42.5 milyar dolara ulaşan üniversite tüm eğitim kuruluşları arasında ikinci sırada yerini almıştır. Ana kampüsü New Haven şehir merkezinde 1.1 kilometrekarelik bir alanda yer alan Yale Üniversitesi, yerleşkede yer alan Gotik mimari tarzıyla inşa edilmiş birçok bina ve fakültenin yanı sıra batı New Haven'da 2 kilometrekarelik bir alanda birçok atletik tesise, kocaman bir golf sahasına, Connecticut, Vermont ve New Hampshire'da olmak üzere 7 tane ormana, 15 milyon cilt kitabı barındıran Amerika'nın en büyük üçüncü kütüphanesine, birçok laboratuvara, müzeye ve sanat galerisine sahiptir. Öğrenci alımında bir hayli seçici olan ve şimdiye kadar 65 Nobel ödülüyle ilişkilendirilen Yale Üniversitesinin mezunları arasında 5 ABD başkanı, 19 yüksek mahkeme hakimi, 31 yaşayan milyarder, birçok devlet adamı ve diplomat bulunmaktadır. 5,000'e yakın mevcut fakülte üyesinden ise 67 kişi Ulusal Bilim Akademisi, 55 kişi Ulusal Tıp Akademisi, 8 kişi Ulusal Mühendislik Akademisi ve 187 kişi Amerika Sanat ve Bilim Akademisi üyesidir.
İncele
Bu bloğu paylaşabilirsiniz.
En İyi İşletme ve İktisat Üniversiteleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular