Mezopotamya, Çin, Mısır ve Hindistan'ın ilk tıbbi geleneklerinden, M.Ö. 5. Yüzyıl'da yazılan Hipokrat Yemini'ne, Herophilus, Erasistratus ve Galen'e, Dioscorides'in De Materia Medica'sına Paul of Aegina'nın Medical Compendium in Seven Books adlı eserine, Gondeshapur Akademisi'ni kuran Sasanilere, Muhammad ibn Zakarīya al-Rāzi ve Ibn Sina'ya, Rogerius'un Practica Chirurgiae adlı eserine, Louis Pasteur ve Florence Nightingale'a ve daha adını sayamadığımız yüz binlercesine kadar, hekimlik dünya üzerindeki en eski mesleklerden biri ve insanlığın dünü, bugünü ve yarınıdır. Bu yazımızda, pek çok öğrencinin hayallerini süsleyen ve tıp dünyasına her yıl binlerce yeni doktor kazandıran, 2023 dünya üniversite başarı sıralamalarına göre en başarılı 10 tıp üniversitesini sizler için bir araya getirdik.
Harvard University
Cambridge, Massachusetts, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Harvard Üniversitesi, 1636 yılında kurulmuş özel bir Ivy League araştırma üniversitesidir. Adını üniversitenin ilk bağışçısı John Harvard'dan alan Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski yüksek öğrenim kurumudur. Böylesine zengin bir geçmişe sahip olan Harvard Üniversitesi, uzun zamandır dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Harvard Üniversitesi, yoğun akademik programları, araştırmaya olan güçlü bağlılığı ve son derece rekabetçi kabul süreci ile ünlüdür.
Düzenli olarak yüklü miktarlarda bağış alan üniversite, öğrencilerine büyük meblağlarda yardım paketleri ve burslar sunabilmekte ve her kesimden başarılı öğrencilerin üniversite eğitimi alabilmesini sağlamaktadır. Harvard Üniversitesi, 10 fakülte ve Radcliffe Institute for Advanced Study (Radcliffe Lisansüstü Çalışmalar Enstitüsü) de dahil olmak üzere 11 ana akademik birime ayrılmıştır. The College (Harvard Koleji) (lisans programları), Graduate School of Arts and Sciences, Harvard Business School, Harvard Law School, Harvard Medical School ve John F. Kennedy School of Government Harvard'ın en tanınmış okulları arasındadır.
Geçtiğimiz üç buçuk asır boyunca Harvard mezunları topluma, sanat ve bilime, iş dünyasına, ulusal ve uluslararası siyasete önemli ve yaratıcı katkılarda bulunmuştur. Harvard'ın mezunları arasında sekiz ABD başkanı, 188 yaşayan milyarder, 79 Nobel ödülü sahibi, 7 Fields Madalyası sahibi, 9 Turing Ödülü sahibi, 369 Rhodes Bursiyeri, 252 Marshall Bursiyeri ve 13 Mitchell Bursiyeri bulunmaktadır. Harvard öğrencileri ve mezunları 10 Akademi Ödülü, 48 Pulitzer Ödülü ve 108 Olimpiyat madalyası (46 altın madalya dahil) kazanmış ve dünya çapında birçok önemli şirket kurmuşlardır.
Üniversite aynı zamanda komşu Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile de güçlü bir ilişki içindedir ve her iki kurumdan öğrenciler derslere çapraz kayıt yaptırabilmektedir. Cambridge'de Charles Nehri boyunca yer alan Harvard Üniversitesi kampüsü, Widener Kütüphanesi, Memorial Hall ve ikonik Harvard Yard gibi tarihi binalarıyla tanınır. Üniversite ayrıca dünyanın en büyüklerinden biri olan kapsamlı bir kütüphane sistemine ve dünya standartlarında birkaç müzeye sahiptir. Harvard, akademik ününün yanı sıra yüzlerce öğrenci organizasyonu, kulübü ve spor takımıyla aktif ders dışı etkinlikleriyle de tanınmaktadır. Üniversite, Ivy League'in bir üyesi olarak NCAA Division I atletizm dalında rekabet etmektedir.
İncele
University of Oxford
İngiltere’nin Oxford kentinde bulunan Oxford Üniversitesi, dünyanın en eski ve en prestijli yükseköğretim kurumlarından biridir. Akademik mükemmelliği, seçkin öğretim üyeleri ve son derece zengin tarihi ile bilinen Oxford Üniversitesi, eğitim faaliyetlerine 12. Yüzyılda başlamış olup, öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği tarihe ilişkin ilk resmi kayıt 1096 yılına aittir. Her ne kadar resmi kuruluş yılı tam olarak bilinmese de üniversite 900 yılı aşkın süredir çalışma ve faaliyetlerini sürdürmektedir.
Oxford Üniversitesi, her birinin kendi karakterine ve geleneklerine sahip olduğu, kendi kendini yöneten 39 üniversite koleji ve “Permanent Private Hall” olarak adlandırılan 6 kurumdan meydana gelmekte olup, bu kolejler ve “Permanent Private Hall” olarak adlandırılan kurumlar, öğrencilere barınma imkânı ve akademik destek sağlamakta ve güçlü bir topluluk duygusu oluşturmalarını teşvik etmektedir. Öğrencilerin ve fakülte üyelerinin hem üniversiteye hem de üniversiteyi meydana getiren kolejlerden birine bağlı olduğu bir kolej sistemi işleten Oxford Üniversitesi; beşeri bilimler, sosyal bilimler, fen bilimleri, matematik ve tıp bilimleri de dahil olmak üzere çeşitli disiplinlerde çok sayıda lisans ve yüksek lisans programı sunmaktadır. Araştırma faaliyetlerinin büyük yer tuttuğu Oxford Üniversitesi’nde, akademik bölümlerin bir çoğu da kendi alanlarında dünya lideri konumunda bulunmaktadır.
900 yılı aşkın zengin tarihi boyunca, mezunlarının ve fakülte üyelerinin 73 Nobel Ödülü, 4 Fields Madalyası ve 6 Turing Ödülü’ne layık görüldüğü ve 28 İngiltere Başbakanı yetiştirmiş olan Oxford Üniversitesi, J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis, Sir Isaac Newton ve Stephen Hawking gibi isimlerle anılmaktadır. Ünlü kuleleri, tarihi binaları ve şehrin eşsiz atmosferine katkıda bulunan güzel bahçeleriyle zengin bir kültürel ve akademik mirasa sahip olan Oxford Üniversitesi, hemen her akademik disiplinde başarılı temsilciler yetiştirmiş olup, günümüzde de akademik dünyayı şekillendiren en önemli aktörler arasında faaliyetlerini sürdürmektedir.
İncele
Stanford University
Dünyanın en prestijli ve saygın yükseköğretim kurumlarından bir olan Stanford Üniversitesi, 1885 yılında Leland ve Jane Stanford tarafından Kaliforniya'nın Stanford kentinde kurulmuştur. ve Oldukça geniş bir kampüse sahip olan Stanford Üniversitesi, özellikle mühendislik, bilgisayar bilimleri, işletme ve tıp alanlarındaki akademik programları ile tanınmaktadır. Dünya üniversite başarı sıralamalarında ilk 10’daki yerini her daim koruyan Stanford Üniversitesi, öğrencilerine oldukça zengin bir akademik deneyim sunmakta ve dünya çapında tanınan öğretim üyeleri ile çalışma fırsatı sağlamaktadır.
Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Stanford Research Park ve üniversitenin yakınında bulunan ünlü Silikon Vadisi ile güçlü bağları olan Stanford, teknoloji ve girişimcilik alanlarında önemli bir merkez olup, pek çok başarılı teknoloji şirketinin köklerinin de bulunduğu bir yerdir. Akademik mükemmeliyetin hayli önemli olduğu Stanford Üniversitesi, öğrencilerinin başarısı için eğitim programlarını sürekli olarak yenilemekte olup, ayrıca öğrencilerine araştırma projelerine katılma ve staj programlarında yer alma imkânı da sunmaktadır.
Öğrenci kabulleri bakımından rekabetin oldukça yüksek ve kabul oranının düşük olduğu Stanford Üniversitesi, kabul edilen öğrencilere, maddi durumları her ne olursa olsun, ihtiyaçları doğrultusunda maddi destek sağlamayı taahhüt etmektedir. Stanford Üniversitesi, farklı disiplinlerde geniş bir yelpazede lisans, yüksek lisans ve doktora programları sunmakta olup, üniversite; özellikle mühendislik, bilgisayar bilimleri, işletme, tıp, hukuk, eğitim ve beşeri bilimler gibi alanlardaki güçlü akademik programları ile tanınmaktadır.
Stanford Üniversitesi, Silikon Vadisi ile yakın bağları ve teknoloji sektöründe başarılı girişimlere öncülük etmesi nedeniyle yenilik ve girişimcilik alanında önemli bir itibara sahiptir. Üniversiteden mezun olan öğrenciler ve öğretim üyeleri, Google, Hewlett-Packard, Netflix, Tesla, ve LinkedIn gibi büyük teknoloji şirketlerinin kuruluşunda yer almıştır. Üniversitenin kampüsü, yaklaşık 8200 hektarlık bir alan üzerine kurulmuş olup, geniş açık alanlar, bahçeler ve tarihi yapılardan meydana gelmektedir. Kampüs, hem akademik binaların hem de öğrenci konutlarının yanı sıra, spor tesisleri, müzeler ve sanat galerileri gibi sosyal ve kültürel mekanlara da ev sahipliği yapmaktadır.
İncele
University of Cambridge
Cambridge Üniversitesi 1209 yılında, yerel halkla yaşanan bir anlaşmazlığın ardından Oxford'dan ayrılan akademisyenler tarafından kurulmuştur. Kesin kuruluş tarihi belgelenmemiştir, ancak bu tarih civarında olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir. Üniversite, başlangıçta herhangi bir resmi bina olmaksızın, birlikte yaşayan ve eğitim gören bir akademisyenler birliği olarak faaliyete başlamıştır. İlk kolej olan Peterhouse, 1284 yılında Ely Piskoposu Hugh Balsham tarafından kurulmuştur. Yüzyıllar boyunca Cambridge, öğrencilerin hem üniversitenin hem de belirli bir kolejin üyesi olduğu benzersiz kolej sistemini geliştirmiştir. Her kolej kendi mülkiyeti ve geliri olan bağımsız bir kurumdur. Önemli ilk kolejler arasında Henry VI tarafından kurulan King's College (1441) ve Henry VIII tarafından birkaç eski kurumun birleştirilmesiyle kurulan Trinity College (1546) bulunmaktadır. Belki de en ünlü mezun Isaac Newton, 1660'larda Trinity College'a katılmıştır. Matematik ve fizik alanındaki çalışmaları klasik mekaniğin ve kalkülüsün temellerini atmıştır. Doğal seçilim yoluyla evrim teorisiyle tanınan doğa bilimci Charles Darwin, 19. yüzyılın başlarında Christ's College'da eğitim görmüştür. Bilgisayar bilimi ve yapay zekanın öncüsü Alan Turing, 1930'larda King's College'da eğitim almıştır. Cambridge mensupları, üniversitenin bilim, edebiyat ve barışa yaptığı önemli katkıları yansıtan çeşitli alanlarda 90'dan fazla Nobel Ödülü kazanmıştır.
17. yüzyıl, Cambridge'de Newton ve Robert Boyle gibi isimlerin çığır açan keşifler yaptığı muazzam bir bilimsel ilerleme dönemi olmuştur. Kadınlar üniversiteye ilk kez 1869 yılında Girton College'ın kurulmasıyla kabul edilmiştir. Kadınlara tam üyelik hakkı ise 1947 yılında verilmiştir. 20. ve 21. yüzyıllarda üniversitenin tesisleri, müfredatı ve araştırma çıktıları önemli ölçüde genişlemiş ve modernleşmiştir. Cambridge, tarihi ve güzel mimarisiyle ünlüdür. King's, St John's ve Trinity gibi kolejler, kütüphaneleri ve avlularıyla dikkat çekmektedir. 1416'da kurulan Üniversite Kütüphanesi, milyonlarca kitap, el yazması ve diğer materyalleri barındıran dünyanın en büyük yasal emanet kütüphanelerinden biridir. Üniversite, Cavendish Laboratuvarı (fizik), Moleküler Biyoloji Laboratuvarı ve Cambridge Biyomedikal Kampüsü de dahil olmak üzere çok sayıda ileri araştırma enstitüsüne ev sahipliği yapmaktadır.
İncele
Johns Hopkins University
1876 yılında kurulan Johns Hopkins University, ABD'nin Maryland eyaletindeki Baltimore şehrinde bulunan, Amerika'nın ilk araştırma üniversitesi olma vasfına sahip özel bir araştırma üniversitesidir. Baltimore'da bulunan Johns Hopkins Üniversitesi'nin 10 akademik departmanı, Maryland ve Washington DC eyaletindeki kampüsleri ile İtalya ve Çin'deki uluslararası merkezleri de dahil olmak üzere toplam üç kıtada 10 kampüse dağılmıştır. Geçmiş ve şimdiki öğretim üyeleri, öğrencileri ve mezunları arasında 39 Nobel Ödülü ve 1 Alan Madalyası sahibi seçkin zihinler bulunan Johns Hopkins Üniversitesi, uluslararası anlamda Amerikan Üniversiteleri Birliği (AAU) ve Big Ten Academic Alliance (BTAA) gibi önemli kuruluşların da üyesidir. Üniversitenin önemli mezunları arasında ABD'nin 28. başkanı Woodrow Wilson, gazeteci PJ O’Rourke, Pulitzer Ödülü sahibi köşe yazarı Russell Baker ve film yönetmeni Wes Craven yer almaktadır. Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Johns Hopkins Üniversitesi 100'den fazla ülkeden birçok öğrenciye ev sahipliği yapmakta ve bünyesinde lisans ve yüksek lisans alanında kapsamlı pek çok eğitim programı sunmaktadır.
İncele
University of California, Los Angeles (UCLA)
1919 yılında kurulmuş olan Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles, Kaliforniya Üniversite sisteminin en eski ikinci kampüsüdür. Kaliforniya Üniversitesi'nin güney ayağı olarak kurulmuş olan UCLA, 1927 yılında genel bir kampüse dönüşmeden ve bugünkü adını almadan önce bir öğretmen koleji olarak hizmet vermiştir. Los Angeles'ın Westwood bölgesinde yer alan UCLA, yaklaşık 170 hektarlık bir alana yayılmış olan bir kampüste faaliyet göstermekte olup, dünya çapında tanınan bir üniversitedir. Hukuk, işletme, film, mühendislik ve tıp gibi alanlarda kayda değer bir güç kazanmış olan UCLA, çok çeşitli disiplinlerde zengin bir akademik geleneğe sahiptir. UCLA'nın seçkin öğretim üyeleri arasında çok sayıda Nobel Ödülü sahibi bulunmaktadır ve özellikle ilk internet bağlantısının oluşturulması ve ters osmoz gibi çeşitli alanlarda çok sayıda ilerlemeye katkıda bulunmuştur. UCLA sadece bir akademik mükemmellik merkezi değil, aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gelen çeşitli öğrenci kitlesiyle canlı bir topluluktur. Kültürel, siyasi ve sanatsal grupları kapsayan 1.200'den fazla öğrenci organizasyonu, canlı bir kampüs atmosferine katkıda bulunmaktadır. Üniversite, NCAA Division I Pac-12 Konferansı'nın bir üyesi olması ve en çok NCAA takım şampiyonluğu rekorunu elinde bulundurması gibi atletik başarılarıyla tanınmaktadır. Birçok ilgi çekici yönü arasında UCLA'nın film okulu, eğlence endüstrisine önemli katkılarda bulunan, ülkenin en üst sıralarında yer alan okullardan biridir. Ayrıca, UCLA'nın kamu hizmetine olan bağlılığı, çeşitli toplum programlarında ve ülke çapında Gönüllüler Günü'nün doğduğu yer olarak, sadece eğitimdeki değil aynı zamanda toplumsal etkideki rolünü de vurgulamaktadır.
İncele
Imperial College London
Imperial College London, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan, araştırma odaklı bir devlet üniversitesidir. 1907 yılında kraliyet beratıyla Royal College of Science, Royal School of Mines ve City & Guilds College kurumları birleştirilerek kurulan ve bilim, mühendislik, tıp ve işletme alanlarındaki yoğun akademik faaliyetleriyle bilinen Imperial College London, dünya üniversite başarı sıralamalarında istikrarlı olarak dünyanın en iyi yükseköğretim kurumları arasında yer almaktadır.
Üniversitenin ana yerleşkesi South Kensington’da ve diğer kampüsleri ise sırasıyla White City, Hammersmith, Silwood Park ve St Mary's Hospital'da bulunmaktadır. Tıp Fakültesi, Doğa Bilimleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve İşletme Fakültesi ile ünlü olan Imperial College London, sunduğu yoğun akademik programların yanı sıra pratik becerilerin geliştirilmesine olan bağlılığı ile de bilinmekte olup, öğrencilerine ilgili endüstrilerde staj olanakları sağlamaktadır.
Imperial College London, özellikle mühendislik, çevre bilimleri ve sağlık bilimleri alanlarında araştırmalara yaptığı önemli katkılarla dünya çapında tanınmaktadır. Üniversitenin araştırma çalışmaları, çok çeşitli uluslararası ortaklarla birlikte yürütülmektedir. Imperial College'ın öğrenci topluluğu oldukça aktiftir ve üniversitede çok çeşitli kulüpler, gruplar ve spor takımları faaliyet göstermektedir. Imperial College Union, öğrenci birliği olarak hizmet vermekte ve 370'ten fazla farklı kulüp ve organizasyonun yönetimi de dahil olmak üzere geniş bir hizmet yelpazesinden sorumlu bulunmaktadır.
Geçmişten günümüze mezunlarının ve fakülte üyelerinin 14 Nobel Ödülü, 3 Fields Madalyası’na layık görüldüğü Imperial College London, bilim, tıp, mühendislik ve iş dünyası için çok sayıda ünlü mezun yetiştirmiş olup, özellikle STEM disiplinlerinde dünyanın en başarılı üniversiteleri arasında yer almakta ve yüksek akademik standartları, zorlu akademik programları ve güçlü endüstriyel bağları ile tanınmaktadır.
İncele
Yale University
1701 yılında "Collegiate School" adıyla kurulan ve 1718 yılında şimdiki adını alan Amerika'nın en eski üçüncü eğitim enstitüsü Yale Üniversitesi, Sarmaşık ligi üyesi özel bir araştırma üniversitesidir. Kuruluş amacı ruhban sınıfına teoloji ve kutsal diller alanlarında eğitim vermek olsa da Amerikan Devrimi ile birlikte beşeri bilimler ve doğa bilimleri dersleri de eğitim bünyesine dahil edilmiştir. 19. yüzyılda ise yüksek lisans ve doktora çalışmaları için öğrencilere olanak sağlamasıyla birlikte öğrenci popülasyonu hızla artarak dünyanın en prestijli okullarından biri olma yolunda ilerlemiştir. Bünyesinde 1 lisans, 1 lisansüstü ve 12 profesyonel meslek okuluyla birlikte toplamda 14 fakültesi bulunmaktadır. 2021 yılıyla birlikte aldığı bağış miktarı 42.5 milyar dolara ulaşan üniversite tüm eğitim kuruluşları arasında ikinci sırada yerini almıştır. Ana kampüsü New Haven şehir merkezinde 1.1 kilometrekarelik bir alanda yer alan Yale Üniversitesi, yerleşkede yer alan Gotik mimari tarzıyla inşa edilmiş birçok bina ve fakültenin yanı sıra batı New Haven'da 2 kilometrekarelik bir alanda birçok atletik tesise, kocaman bir golf sahasına, Connecticut, Vermont ve New Hampshire'da olmak üzere 7 tane ormana, 15 milyon cilt kitabı barındıran Amerika'nın en büyük üçüncü kütüphanesine, birçok laboratuvara, müzeye ve sanat galerisine sahiptir. Öğrenci alımında bir hayli seçici olan ve şimdiye kadar 65 Nobel ödülüyle ilişkilendirilen Yale Üniversitesinin mezunları arasında 5 ABD başkanı, 19 yüksek mahkeme hakimi, 31 yaşayan milyarder, birçok devlet adamı ve diplomat bulunmaktadır. 5,000'e yakın mevcut fakülte üyesinden ise 67 kişi Ulusal Bilim Akademisi, 55 kişi Ulusal Tıp Akademisi, 8 kişi Ulusal Mühendislik Akademisi ve 187 kişi Amerika Sanat ve Bilim Akademisi üyesidir.
İncele
University of Toronto
Ontario'da Queens Park'ı çevreleyen ve Kanada üniversiteleri arasında ilk sırada yer alan Toronto Üniversitesi, 1827 yılında King's College adıyla ile kurulmuş bir kamu araştırma üniversitesidir, sonradan ismi Toronto Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. AAU (Association of American Universities)'e dahil olan iki Kanada üniversitesinden birisidir.
Toronto University, Scarborough ve Mississauga'da bulunan iki uydu kampüsü de sahiptir. Toronto Üniversitesi, Kanada Genel Valisi, Kanada'nın dört başbakanı, üç yabancı lider ve Yargıtay'ın on dört yargıcını eğitmiştir. Mart 2019 itibariyle, on Nobel ödülü sahibi, beş Turing Ödülü sahibi, 94 Rhodes Scholars ve bir Fields Madalyası sahibi başarılı isim çıkarmıştır.
U of T (University of Torornto) ilk pratik elektron mikroskobunun kullanımı, insülinin icadı, Cygnus X-1'in karadelik olarak tanımlanması, kök hücre araştırmaları, multi-touch teknolojisinin geliştirilmesi, NP bütünlüğü teorisi gibi ses getiren buluşları ve araştırmaları ile tanınır.
Üniversite alanları Toronto şehir merkezindeki Finans Bölgesi'nin yaklaşık 2 km kuzeyinde ve Yorkville ve Ek'in mahallerinin hemen güneyinde yer almaktadır.
İncele
Bu bloğu paylaşabilirsiniz.
En İyi Tıp Üniversiteleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular