15/12/2023
895 Görüntülenme
Oxford, Cambridge ve MIT gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinin neredeyse tamamı, başvuran aday öğrencilerden başvuru esnasında kendilerini anlatan bir niyet mektubu yazmalarını talep ederler. İngilizcede genellikle ‘personal statement’, ‘motivation letter’ veya ‘essay’ olarak adlandırılan bu yazılar, üniversiteye kabul esnasında ayrıntılı olarak incelenmektedir ve yazdığınız niyet mektubu ne kadar iyi olursa, diğer öğrenciler arasında öne çıkma ihtimaliniz o kadar artacaktır.
Üniversitelerin sizden bu yazıları beklemesinin amacı, öğrencinin akademik başarılarının yanı sıra öğrencilik hayatı boyunca veya müfredat dışı aktivitelerde ne kadar aktif olduğunu görmek, yaptığı araştırmaları öğrenmek ve öğrencinin seçtiği bölümün şartlarını karşılayıp karşılamadığına karar vermektir. Bu sebeple niyet mektuplarınızda doğru aday olduğunuzu vurgulayacak unsurlara mutlaka yer vermeniz gerekmektedir.
Okul görevlileri, başvuru döneminde sizinkiyle birlikte binlerce niyet mektubu okuyorlar. Niyet mektubunuzun girişi ne kadar etkileyici ve bilgilendirici olursa diğer adaylar arasından sıyrılma şansınız o kadar artacaktır. Örneğin, Uluslararası İlişkiler gibi bir bölüme başvuruyorsanız MUN gibi bir kuruluşun etkinliklerine katıldıysanız bunu giriş paragrafınızda belirterek okuyanın ilgisini artırabilirsiniz.
Niyet mektubunuzun uzunluğu her üniversiteye göre farklılık gösterse de genellikle 500-800 kelime arasında istenen bu yazılarda ilk amacınız kendinizi kısa ve net bir şekilde anlatmanız olmalıdır. Bunu yaparken de anlattığınız kişisel özelliklerinizin başvurduğunuz bölümün gerekliliklerini karşılamasına dikkat edin. Örneğin, bir mühendiste aranan en önemli özelliklerden biri problem çözme yeteneğidir. Siz de bir mühendislik bölümüne başvuruyorsanız daha önce katıldığınız ve ödül aldığınız bir satranç turnuvasındaki birinciliğinizin yanı sıra yıllarca satranç oynamanın ‘problem çözme’ yeteneğinize nasıl katkıda bulunduğundan bahsedebilirsiniz.
Okullar, öğrencilerin seçtikleri bölüme olan uygunluklarının yanı sıra bu bölümü okumaya kararlı olup olmadıklarını da görmek isterler. Geleceğe yönelik kariyer hedeflerinizden, ideallerinizden ve üniversite öğreniminiz esnasında yapmayı planladığınız araştırmalardan bahsederek kararlı olduğunuzu gösterebilirsiniz. Daha önce katıldığınız ve tamamladığınız staj programları, yaz okulları veya kursları da belirterek gereken motivasyona ve azme sahip olduğunuzu gösterebilirsiniz.
Akademik başarılarınızın yanı sıra, eğitim hayatınız boyunca yaptığınız gönüllü çalışmalar, katılımda bulunduğunuz müfredat dışı aktiviteler büyük önem taşımaktadır. Üye olduğunuz yardım kuruluşları, yaptığınız spor aktiviteleri, kazandığınız bireysel veya takım ödüllerini mutlaka belirtmelisiniz.
Okullar, abartılmış ve gereksiz bilgilerin bulunduğu bir niyet mektubundansa, kişisel özelliklerin dürüst bir şekilde öne çıkarıldığı ve örneklerle desteklendiği bir niyet mektubunu tercih etmektedir. Örneğin, daha önce deneyip başarısız olduğunuz bir spor aktivitesi ya da küçükken sevmediğiniz bir dersten bahsedip, daha sonra gayret göstererek bu alanlarda kazandığınız başarılardan bahsetmek daha doğru olacaktır.
Niyet mektubunuzda belirttiğimiz tüm maddelere dikkat ettikten sonra bir danışmana veya profesyonele son okuma yaptırmayı unutmayın. Aldığınız yapıcı geri dönüşleri dikkate alarak niyet mektubunuzda gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.
Bu süreçte başarı şansınızı artırmak için bir yurtdışı eğitim danışmanıyla da iletişime geçebilirsiniz.
Essay Ve Personal Statement Yazmanın Püf Noktaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almak ister misiniz? Bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Dünyanın En İyi Üniversiteleri
Popüler Üniversiteler
Bu bölümlere de
göz atmalısın!
Belki de aradığın burada. Aşağıdaki bölümlerde eğitim veren üniversiteleri keşfet. Onlarca fakülte ve yüzlerce alt program arasından sana en uygun olanını seçip tüm bilgilere ulaşabilirsin.
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Ülkeler
Onlar başardı, sıra sende!
Dünyanın en prestijli okullarından kabul ve burs almış öğrencilerimizin başarı hikayalerini onlardan dinle.