29/01/2024
1017 Görüntülenme
GMAT, Graduate Management Admission Council (GMAC) tarafından yönetilen ve Pearson VUE tarafından gerçekleştirilen, lisansüstü eğitim için İngilizce ve matematik yeteneklerini ölçen, bilgisayar üzerinden dijital ortamda gerçekleştirilen bir değerlendirme sınavıdır. GMAT sınav sonucunun 5 yıl geçerliliği bulunmaktadır.
Her ne kadar GMAT sınavı çoğunlukla bilgisayar üzerinden yapılıyor olsa da bilgisayar teknolojisinin yeterli olmadığı bazı bölgelerde kâğıt formatında da uygulanabilmektedir. GMAT sınavı, dünya üzerinde pek çok üniversite tarafından lisansüstü eğitime kabul için bir kriter olarak kullanmaktadır.
GMAT Sınavı, sınav katılımcılarının eğitim hayatları boyunca geliştirdikleri sözel, sayısal ve analitik yazma yeteneklerini ölçmeyi amaçlamaktadır. GMAT sınavı çoğunlukla yurt dışında işletme üzerine yüksek lisans (MBA) yapmak isteyen öğrenciler tarafından kullanılmakta olup, işletme bölümünde seçkin okulların büyük bir çoğunluğu GMAT sınavını kabul için şart koşmaktadır.
Yüksek lisans için üniversitelere başvuran öğrenciler, belirli bir GMAT puanı üzerinden değil, okula kabul edilen öğrencilerin ortalama GMAT puanları üzerinden değerlendirilmektedir. Kabul kriterlerinin yüksek olduğu üniversite bölümlerinin çoğu ortalama 600 puanın üzerinde bir puanla yüksek lisans öğrencisi almaktadır.Örneğin Harvard Business School’un GMAT ortalaması 720 puan civarındadır.
Sınav katılımcılarının GMAT sınavından alabileceği en yüksek puan 800’dür. GMAT sınavı 60 yıldan uzun bir süredir, MBA başvuruları için en popüler sınav olmuştur. GMAT sınavı, dünya genelinde 114’ten fazla ülkede, 2.300’den fazla eğitim kurumu ve 7.000 MBA ve Master programı tarafından kabul görmektedir.
GMAT Sınavı, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de bilgisayar tabanlı olarak uygulanmaktadır. GMAT sınavını gerçekleştirildiği Computer-Adaptive Test (CAT) adı verilen uygulamada tüm sorular bilgisayar karşısında cevaplanmaktadır.
Bilgisayar tabanlı sınav uygulaması GMAT CAT, sınava katılmak isteyen bireylerin sınava girmek istedikleri tarihleri kendilerinin belirlemesine imkân sağlamaktadır. Her öğrenci 12 aylık dönem içerisinde sınava yalnızca 5 kez katılabilme olanağına sahiptir.
GMAT sınavı, Analitik Yazma Değerlendirme, Tümleşik Muhakeme, Nicel ve Sözel olmak üzere 4 bölümden meydana gelmektedir. Sınav katılımcıları sınavın gerçekleştirileceği sınav merkezinde, bölüm sırası için üç seçenek arasından seçim yapma hakkına sahip olmaktadır. Sınav katılımcılarının seçebileceği bölüm sıralamaları aşağıda belirtildiği gibidir:
- Analitik Yazma Değerlendirmesi, Tümleşik Muhakeme, Nicel, Sözel
- Sözel, Nicel, Tümleşik Muhakeme, Analitik Yazma Değerlendirmesi
- Nicel, Sözel, Tümleşik Muhakeme, Analitik Yazma Değerlendirmesi
Bu seçim, GMAT sınavında sınav katılımcılarına daha fazla kontrol ve esneklik sağlamaktadır. GMAT sınavının Nicel ve Sözel bölümleri bilgisayara uyarlanabilir nitelikte olup, bu durum testin gerçek zamanlı olarak katılımcıların yetenek seviyesine göre belirlediğini göstermektedir. Bu özellik, GMAT sınavının, sınav katılımcılarının potansiyellerini daha yüksek bir hassasiyetle değerlendirmesini ve işletme okullarının ihtiyaç duyduğu puanları vermesini olanaklı kılmaktadır.
Sınav katılımcıları, GMAT puanlarının yazılı olduğu resmi olmayan puan raporunu sınav merkezinden çıktı hâlinde alabilmektedir. Resmi olmayan rapor, sınav katılımcılarının nicel, sözel, tümleşik muhakeme ve toplam puanlarını içermektedir.
Bu noktada altı çizilmesi gereken bir husus, sınavın her bölümünü tamamlamamanın puan cezasının bulunduğudur. Sınav katılımcılarının GMAT sınavını kendilerine ayrılan süre içinde bitirememesi durumunda, katılımcıların puanları cevaplanan soru sayısına göre hesaplanmaktadır. Katılımcıların puanı cevaplanmamış her bir soru için azalmaktadır.
GMAT puanları 200 ila 800 arasında değişmekte olup, teste giren sınav katılımcılarının üçte ikisi 400 ile 600 arasında puan almaktadır. Sözel ve nicel puanlar 0 ile 60 arasında olup 6’nın altında ve 51’in üzerinde olan puanlar ile nadiren karşılaşılmaktadır.
Sözel ve Nicel puanlar sabit bir ölçekte bulunmakta olup, tüm GMAT sınav idareleri arasında karşılaştırılabilir, ancak bununla birlikte farklı yapıları ölçtükleri için birbirleriyle karşılaştırılmaları mümkün değildir. GMAT sınavında ayrı ayrı zamanlanmış dört bölüm bulunmaktadır. Sınav katılımcıları, sınav esnasında isteğe bağlı olarak sekizer dakikalık iki ara verme olanağına sahiptir.
Test Bölümü |
Ayrılan Zaman / Soru Sayısı |
Soru Tipleri |
Puan Aralığı |
Analitik Yazma Değerlendirmesi |
30 Dakika / 1 Soru |
Bir Argümanın Analizi |
0-6 (Artış: 0.5 puan) |
Tümleşik Muhakeme |
30 Dakika / 12 Soru |
Grafik Yorumlama, Tablo Analizi, Çok Kaynaklı Muhakeme, İki Bölümlü Analiz |
1-8 (Artış: 1 puan) |
Nicel Muhakeme |
62 Dakika / 31 Soru |
Veri Yeterliliği, Problem Çözme |
6-51 (Artış: 1 Puan) |
Sözel Muhakeme |
65 Dakika / 36 Soru |
Okuduğunu Anlama, Eleştirel Muhakeme, Cümle Düzeltme |
6-51 (Artış: 1 Puan) |
GRE mühendislik ve MBA başvuruları için en popüler sınavlardan bir tanesi olup, dünya genelinde 160 ülkede, 2.300’den fazla eğitim kurumu ve 5.000’den fazla MBA ve Master programı tarafından kabul edilmektedir. GRE Sınavı, herhangi bir mühendislik veya sosyal bilimler alanındaki bölümlerde yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen öğrencilere hitap etmektedir. GMAT sınavı ise yalnızca işletme alanında yüksek lisans ya da doktora yapmak isteyen öğrencilere hitap etmektedir.
GRE Sınavını işletme programları için 1100’ün üzerinde üniversite ve kuruluş kabul etmektedir. GMAT sınavını ise 1700’ün üzerinde üniversite ve kuruluşun 5600 İşletme programı kabul etmektedir. Bu nedenle İşletme bölümü için GMAT sınavına girmek daha avantajlıdır.
GRE ve GMAT sınavının sözel soruları arasındaki en büyük fark GRE’nin kelime bilgisine GMAT’ın ise dil bilgisine odaklanmasıdır. GRE sınavında bir cümlenin eş değeri olan cümleler, okuduğunu anlama, eleştiri becerisi, metin tamamlama gibi sorular bulunmaktadır. GMAT sınavında ise cümledeki hataları düzeltme, okuduğunu anlama ve eleştiri becerileri gibi sorular bulunmaktadır.
GMAT Sınavı Nedir? Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almak ister misiniz? Bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Dünyanın En İyi Üniversiteleri
Popüler Üniversiteler
Bu bölümlere de
göz atmalısın!
Belki de aradığın burada. Aşağıdaki bölümlerde eğitim veren üniversiteleri keşfet. Onlarca fakülte ve yüzlerce alt program arasından sana en uygun olanını seçip tüm bilgilere ulaşabilirsin.
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Ülkeler
Onlar başardı, sıra sende!
Dünyanın en prestijli okullarından kabul ve burs almış öğrencilerimizin başarı hikayalerini onlardan dinle.