09/05/2023
6869 Görüntülenme
Tıp fakülteleri, ülkemiz öğrencilerinin en çok eğitim almak istediği fakültelerin başında gelmektedir. Ülkemizde herhangi bir tıp fakültesinde eğitim almak için üniversite sınavına girilmesi zorunludur. Ancak yurt dışında tıp eğitimi almak isteyen öğrenciler böyle bir sınava girmek zorunda değildir. Yurt dışındaki üniversitelerin çok daha farklı prosedürleri ve giriş koşulları vardır. Kimi okul için sadece IELTS, TOEFL gibi sınavların sonuçları yeterli olurken kimi okullar SAT/ACT gibi sınavların puanlarını da istemektedir. Biz bu yazımızda genel olarak en çok tercih edilen tıp bölümlerinden ve bu alanın detaylarından bahsedeceğiz.
Tıp, sağlık ve şifa alanıdır. Hemşireleri, doktorları ve çeşitli uzmanları içerir. Hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi, tıbbi araştırmalar ve sağlığın diğer birçok yönünü kapsar. Tıp, sağlığı ve refahı teşvik etmeyi ve sürdürmeyi amaçlar. Geleneksel modern tıp bazen allopatik tıp olarak adlandırılır. Genellikle danışmanlık ve yaşam tarzı önlemleri ile desteklenen ilaç veya ameliyat kullanımını içerir. Alternatif ve tamamlayıcı tıp türleri arasında akupunktur, homeopati, bitkisel ilaç, sanat terapisi, geleneksel Çin tıbbı ve çok daha fazlası yer alır.
Modern tıbbın birçok alanı ve yönü vardır. Bunlardan bazıları:
Klinisyenler ve Çalışma Alanları: Klinisyen, bir hastanede veya başka bir sağlık hizmeti ortamında doğrudan hastalarla çalışan bir sağlık çalışanıdır. Hemşireler, doktorlar, psikoterapistler ve diğer uzmanların tümü klinisyendir. Tüm tıp uzmanları klinisyen değildir. Araştırmacılar ve laboratuvar çalışanları hastalarla çalışmadıkları için klinisyen değildirler. Hekim, eğitim, araştırma ve deneyimlerden öğrendiği bilgileri ve klinik yargıyı kullanarak hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek amacıyla bireyi değerlendirir.
Biyomedikal Araştırma: Bu bilim alanı, hastalığa veya ölüme yol açan hastalıkları önlemenin ve tedavi etmenin yollarını arar. Biyomedikal bilim insanları, biyolojik süreçleri ve hastalıkları incelemek için biyoteknoloji tekniklerini kullanırlar. Başarılı tedaviler geliştirmeyi amaçlarlar. Biyomedikal araştırmalar dikkatli deneyler, geliştirmeler ve değerlendirmeler gerektirir. Biyologları, kimyagerleri, doktorları, farmakologları ve diğerlerini içerir
Tıbbi Cihazlar: Sağlık uzmanları, bir hastalığı veya başka bir durumu teşhis etmek ve tedavi etmek, semptomların kötüleşmesini önlemek, kalça veya diz gibi hasarlı bir parçayı değiştirmek için çok çeşitli aletler kullanır. Tıbbi cihazlar, test tüplerinden gelişmiş tarama makinelerine kadar çeşitlilik gösterir.
Ameliyat: Bazı hastalık türlerinin, malformasyonun ve yaralanmanın teşhis ve tedavisi için cerrahi prosedürler gereklidir. İlaç yerine araçsal ve manuel yöntemler kullanırlar. Bir cerrah, hastalıklı doku veya organları çıkarmak veya değiştirmek için cerrahi bir prosedür uygulayabilir veya biyopsi için cerrahi işlem kullanabilir. Bazen doktorlar istenmeyen dokuyu çıkarırlar ve ardından teşhis için uygun birime gönderirler.
Tıbbın birden fazla dalı vardır. Bunlardan bazıları:
Anatomi: Bu, vücudun fiziksel yapısının incelenmesidir.
Biyokimya: Bir biyokimyacı kimyasal bileşenleri ve bunların vücudu nasıl etkilediğini inceler.
Biyomekanik: Bu, mekanik bir yaklaşım kullanarak vücuttaki biyolojik sistemlerin yapısına ve nasıl çalıştıklarına odaklanır.
Biyoistatistik: Araştırmacılar biyolojik alanlara istatistik uygular. Bu, başarılı tıbbi araştırma ve birçok tıbbi uygulama alanı için çok önemlidir.
Biyofizik: Bu, biyolojik sistemlerin işleyişini modellemek ve anlamak için fizik, matematik, kimya ve biyolojiyi kullanır.
Sitoloji: Bu, hücrelerin tıbbi ve bilimsel mikroskobik incelemesini içeren bir patoloji dalıdır.
Embriyoloji: Biyolojinin bu dalı, organizmaların oluşumunu, erken büyümesini ve gelişimini inceler.
Endokrinoloji: Bilim insanları hormonları ve vücut üzerindeki etkilerini araştırırlar.
Epidemiyoloji: Araştırmacılar, popülasyonlardaki hastalıkların nedenlerini, dağılımını ve kontrolünü takip eder.
Genetik: Bu, genlerin ve bunların sağlık ve vücut üzerindeki etkilerinin incelenmesidir.
Histoloji: Bu, mikroskop altında yapıların şekline bakmayı içerir. Mikroskobik anatomi olarak da bilinir .
Mikrobiyoloji: Bu, mikroorganizmalar olarak bilinen çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük organizmaların incelenmesidir. Mikrobiyolojinin yönleri bakteriyoloji, viroloji, mikoloji (mantarların incelenmesi) ve parazitolojiyi içerir.
Sinirbilim: Sinirbilimciler sinir sistemini ve beyni inceler ve sinir sistemi hastalıklarını araştırır. Nörobilimin yönleri, hesaplamalı modelleme ve psikofiziği içerir. Bazı sinirbilim türleri bilişsel sinirbilim, hücresel sinirbilim ve moleküler sinirbilimdir.
Beslenme: Beslenme uzmanları, yiyecek ve içeceklerin sağlığı nasıl etkilediğini ve bunların farklı hastalık ve durumları tedavi etmeye, iyileştirmeye ve önlemeye nasıl yardımcı olabileceğini inceler.
Lisans eğitimini tamamladıktan sonra, alanlarında uzmanlaşmak isteyen öğrencilerin en çok tercih ettiği bölümlerin başında göz bölümü ve göz cerrahisi geliyor. Bir göz doktoru göz hastalığının tıbbi ve cerrahi tedavisinde daha fazla uzmanlaşmış tıp doktorudur. Göz doktorları, pratisyen hekimler, optometristler ve ortoptistler gibi diğer sağlık uzmanlarıyla yakın işbirliği içinde çalışırlar.
Oftalmologlar, göz ve görme sistemi bozukluklarının teşhisi ve tedavisi konusunda ek uzmanlık eğitimi almış tıp doktorlarıdır. Ayrıca bazen göz doktorları veya göz cerrahları olarak da adlandırılırlar. Tıp eğitimlerinin uzunlukları ya da süreleri her ülkeye göre değişir. Örneğin Avustralya'da göz doktorlarının doktor olduktan sonra, tıpkı Türkiye'deki gibi en az 5 yıllık uzmanlık eğitimini tamamlamaları gerekir.
Dermatoloji, en genel tabiri ile deri ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Hem tıbbi hem de cerrahi yönleri olan bir uzmanlık alanıdır. Dermatologlar cilt hastalıklarını teşhis eder ve tedavi eder. Ayrıca, cildinizde ortaya çıkan ve organ hastalığı veya yetmezliği gibi vücudunuzdaki sorunlara işaret edebilecek semptomları da tanırlar. Dermatologlar genellikle cilt koşullarıyla ilgili özel teşhis prosedürleri uygularlar.
Dermatolog ve estetisyen aynı kişi değildir çünkü estetisyenler tıp doktoru değildir. Estetisyen bir kişi cilt bozukluklarını teşhis edemez veya ilaç yazamazlar. Yalnızca cildinizin görünümünü etkileyen tedavilerde yardımcı olabilirler. Dermatologlar ise cilt, saç ve tırnaklarda uzmanlaşmış tıp doktorlarıdır. Dermatologlar ayrıca saç dökülmesi ve yara izleri gibi kozmetik rahatsızlıklarla da ilgilenirler. Dermatoloğunuz sizi muayene edecek, laboratuvar testleri isteyecek, teşhis koyacak ve durumunuzu ilaçla veya bir prosedürle tedavi edecektir.
En çok tercih edilen tıp bölümlerinden bir diğeri ise ağız ve diş sağlığı bölümüdür. Ağız sağlığı, gülümsememizi, konuşmamızı ve çiğnememizi sağlayan dişlerin, diş etlerinin ve tüm ağız-yüz sisteminin sağlığını ifade eder. Oral durumlar sıklıkla diğer kronik durumlardan ayrı kabul edilir, ancak bunlar aslında birbiriyle ilişkilidir. Kötü ağız sağlığı, diyabet ve kalp hastalığı gibi diğer kronik hastalıklarla ilişkilidir. Ağız hastalığı ayrıca tütün kullanmak ve şekerli yiyecek ve içecekleri tüketmek gibi riskli davranışlarla da ilişkilidir.
Diş hekimi, ağız sağlığı koşullarını teşhis eden ve tedavi eden bir doktordur. Dişlerinize ve diş etlerinize iyi bakmanız, kalp hastalığı ve inme gibi diğer ciddi sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Diş hekimleri, dişlerinizi ve diş etlerinizi hastalığa neden olan bakterilerden korumak ve sorunları başlamadan durdurmak için koruyucu diş hekimliği hizmeti sunar.
En çok tercih dilen diğer tıp bölümleri ise şu şekildedir:
Yurt dışında tıp eğitimi almak, yurt dışındaki tıp fakülteleri hakkında bilgi edinmek ve daha fazlası ile ilgili aklınıza takılan her türlü soruya en doğru şekilde cevap alabilmek için uzman eğitim danışmanlarımız ile görüşebilirsiniz.
En Çok Tercih Edilen Tıp Bölümleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almak ister misiniz? Bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Dünyanın En İyi Üniversiteleri
Popüler Üniversiteler
Bu bölümlere de
göz atmalısın!
Belki de aradığın burada. Aşağıdaki bölümlerde eğitim veren üniversiteleri keşfet. Onlarca fakülte ve yüzlerce alt program arasından sana en uygun olanını seçip tüm bilgilere ulaşabilirsin.
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Ülkeler
Onlar başardı, sıra sende!
Dünyanın en prestijli okullarından kabul ve burs almış öğrencilerimizin başarı hikayalerini onlardan dinle.