Dünyanın eğitim konusunda en başarılı ülkelerinde yüzlerce üniversite!
Yurtdışında Üniversite Okumak
Yurt dışında üniversite okumak, hiç şüphesiz dünya üzerindeki pek çok öğrencinin hayallerini süslüyor. Farklı bir ülkede eğitim almak, akademik başarılar, kültürel zenginlikler, uluslararası çevre edinimi, çalışacağınız alanda size sunulan staj ve iş imkânları, üniversiteler tarafından sunulan burslar ve olağanüstü kampüs imkânları ile benzersiz bir deneyim sunuyor. Yurt dışında üniversite eğitimi almak, ulaşacağınız gelişmiş imkânlar ile birlikte sizi yeni bakış açıları, yeni teknolojiler ve yeni fikirler ile buluşturur ve bilginize bilgi katmanızı sağlar.
Yurt dışı üniversite başvurularında öğrencilerin akademik yeterlilik ve başarıları, dil yeterlilikleri, özel beceri ve yeterlilikleri, ders dışında katıldıkları faaliyetler ve elbette öz geçmişleri oldukça büyük rol oynuyor. Uluslararası arenada rekabet eden öğrencilerin diğer adayların önüne geçebilmek ve başvurularını güçlendirebilmek için sosyal sorumluluk projelerinde yer almaları, spor ve sanat faaliyetlerine katılmaları büyük önem arz ediyor. Ek olarak, öğrencilerin International Baccalaureate (IB), Advanced Placement (AP) gibi uluslararası alanda kabul gören diploma ve sertifika programları kapsamında, üniversitede okumak istedikleri eğitim programı ile ilişkili dersleri almaları, öğrencinin hem öz geçmişinin gelişimi hem de üniversite kabul görevlilerine akademik düzeyde çalışma yapmaya hazır olduklarını göstermek için oldukça önemli bir adımdır.
Tüm bunların yanı sıra, öğrencilerin kabul almayı hayal ettikleri yabancı üniversitelerin yaz okulu programlarına katılmaları da büyük fayda sağlamaktadır. Bu sayede öğrenciler, katıldıkları yaz okulu programında eğitim veren öğretim üyelerinden referans alma şansı yakalayabilir, kampüsteki öğrenci yaşamını ve yaşam şartlarını görerek üniversite yaşamına daha rahat alışabilirler. Her yıl yüzlerce öğrenci, dünyanın en başarılı üniversitelerine yerleşebilmek ve hayallerini gerçekleştirebilmek için Dream Big ile çalışmakta ve üniversitelerin kabul koşullarını yerine getirebilmek ve eğitim almak istedikleri alanlarda kendilerini geliştirebilmek için eğitim danışmanlarımız, eğitim koçlarımız ve stratejistlerimizle birlikte her öğrencimize özel hazırladığımız yol haritalarını izlemektedir.
Dünyanın en prestijli 50 üniversitesinin kabul koşulları bu üniversitelerin başarısı ve akademik konumu nedeniyle diğer üniversitelerden farklılaşmaktadır. Söz konusu olan bu üniversiteler, aday öğrencilerin sınav sonuçlarına, akademik başarılarına ve not ortalamalarına ek olarak, öğrencilerin kişisel gelişimlerini, eğitim almak istedikleri bölümle ilgili geçmişte yaptıkları çalışmaları, uluslararası diploma ve sertifika programları kapsamında aldıkları dersleri, sosyal ve liderlik becerilerini, staj ve gönüllü çalışmaları ve öğrencilerin katıldığı uluslararası yarışma sonuçlarını da göz önünde bulundurarak bütüncül bir değerlendirme süreci yürütürler. Bunun sebebi dünya üniversite başarı sıralamalarındaki yerini istikrarlı olarak koruyan prestijli üniversitelerin çok yönlü adaylar arıyor olmasıdır.
Yurt dışında üniversite başvuruları ve eğitim ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okumaya devam edebilir ya da danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Yurt Dışında Üniversite Eğitimi İçin Gerekenler
Dil Yeterliliği
Yurt dışı üniversite eğitiminde, dil yeterlilikleri de akademik yeterlilikler kadar önem taşımaktadır. Üniversite eğitimini İngilizce almak isteyen öğrencilerin IELTS, TOEFL, PTE Academic, CPE/CAE gibi uluslararası alanda geçerliliği bulunan yeterlilik sınavlarına girerek İngilizce yeterliliklerini kanıtlamaları gerekmektedir. Bu sınavlar, İngilizcenin ana dil olduğu Anglosfer ülkelerinde geçerli olmanın yanı sıra, eğitim dilinin İngilizce olduğu üniversiteler tarafından da kabul görmektedir.
Öte yandan eğitim dilinin Fransızca olduğu ülke ve üniversitelerde eğitim almak isteyen öğrencilerin DELF/DALF, eğitim dilinin İspanyolca olduğu ülke ve üniversitelerde SIELE/DELE ve eğitim dilinin Almanca olduğu ülke ve üniversitelerde eğitim almak isteyen öğrencilerin ise TestDaF, Goethe-Zertifikat, TELC gibi sınavlara girerek dil yeterliliklerini kanıtlamaları gerekmektedir.
Akademik Başarı
Dünya üniversite başarı sıralamalarında üst sıralardaki yerlerini istikrarlı olarak koruyan üniversiteler, öğrencilerin not ortalamasının yanı sıra güçlü bir profile sahip olmalarını da beklemektedir. Başvuru sürecinde, öğrenci kabul komitelerinin dikkat ettiği ilk noktalardan biri öğrencilerin akademik başarılarıdır. Yurt dışında üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin lise öğrenimleri boyunca aldıkları derslerin notları, International A/AS Level programı kapsamında aldıkları derslerin notları, Advanced Placement (AP) sınav notları, International Baccalaureate (IB) programı kapsamında aldıkları notlar, SAT veya ACT sınav puanları önem taşımakta olup, öğrencilerin başvuruda bulunabilecekleri üniversiteler, sahip oldukları akademik yeterlilikler doğrultusunda değişmektedir.
Ders Dışı Aktiviteler ve Hobiler
Yurt dışında üniversite kabul sürecinde, akademik ve dil yeterliliklerinin yanı sıra öğrencilerin katılım gösterdiği ders dışı faaliyetler de önemli bir yer tutmaktadır. Dünya genelinde pek çok üniversite “bütüncül” kabul süreci kapsamında öğrencilerin sosyal alanlarda gösterdiği başarıları da göz önünde bulundurmaktadır. Bunlara örnek olarak, öğrencilerin öğrenim yaşamı boyunca katıldıkları yarışmalar, aldıkları sertifikalar, ilgi alanlarına ilişkin olarak yaptıkları çalışmalar, geliştirdikleri liderlik becerileri, üniversite de okumak istedikleri eğitim programına yönelik stajlar, katıldıkları uluslararası projeler verilebilir.
Ek olarak, başta Birleşik Devletler’deki üniversiteler olmak üzere, dünya üniversite başarı sıralamalarında üst sıralardaki yerlerini istikrarlı olarak koruyan üniversiteler, öğrencileri spor kulüplerine katmak amacıyla da kabul etmektedir. Bu durumda, öğrencilerin faaliyet gösterdiği spor disiplininde lisans sahibi olması ve uluslararası alanda başarı elde etmiş olması büyük önem taşımakta olup, öğrenciler koşulları yerine getirmeleri hâlinde sporcu bursu da alabilmektedirler. Üniversiteler, öğrencinin ilgili spor disiplinindeki başarılarını kanıtlayabilecek görüntüler, sıralamalar ve videolar da talep edebilmektedir.
Yurtdışında Üniversite Seçimi Nasıl Yapılır?
Yurt dışında üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin birçoğu, kendini belirli bir eğitim programına ya da bir ülkeye daha yakın hisseder. Öğrencilerin geçmişte yaptıkları yurt dışı seyahatler, aile bireylerinin eğitim geçmişi, üniversitenin ya da ülkenin öğrencilerin ilgi duyduğu alandaki başarısı gibi pek çok faktör öğrencilerin tercihlerini etkileyebilmektedir. Yurt dışı eğitimde üniversite tercih sürecinin öğrenci koçluğu ile desteklenmesi suretiyle, öğrencinin eğitim alacağı şehrin, üniversitenin ve eğitim programının öğrencinin mizacına, akademik ve dil yeterliliklerine, beceri ve kabiliyetlerine, ilgi alanlarına uygun olarak belirlenmesi, öğrencinin hem kabul sürecindeki hem de üniversite öğrenimi sırasındaki başarısını artırmaktadır. Ek olarak, öğrencilerin başvuruda bulunmak istediği üniversitelerin yaz okullarına katılmaları, ülkeler ve üniversite eğitiminden sonra mezunlara sunulan imkânlar hakkında detaylı bilgi sahibi olmaları da doğru üniversite seçimi yapmalarına yardımcı olacaktır.
Bölüm sıralamaları ve seçimleri
Yurt dışında üniversite eğitimi almak isteyen uluslararası öğrenci adaylarının, üniversitelerin başarı sıralamalarının yanı sıra, başvuruda bulunmak istedikleri eğitim programlarının sıralamalarını ve üniversitelerin ilgili eğitim programları için sunmakta olduğu imkânları da göz önünde bulundurmaları önem arz etmektedir.
Dünya üniversite başarı sıralamaları her sene pek çok farklı faktöre göre değişmekle birlikte, Birleşik Devletler’de ilk beşte genel olarak;
- Princeton University
- Massachusetts Institute of Technology (MIT)
- Harvard University
- Stanford University
- Yale University
yer alırken, İngiltere’de ilk beşte genellikle;
- University of Oxford
- University of Cambridge
- Imperial College London
- University College London
- London School of Economics and Political Science (LSE)
bulunmaktadır.
Dünya genelinde edebi ve beşeri bilimler alanlarındaki eğitim programlarında genel olarak Harvard University, University of Cambridge ve University of Oxford’ın öne çıktığı görülürken, mühendislik ve teknoloji ile ilgili eğitim programlarında ise başı Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University ve University of Oxford çekmektedir.
Yaşam bilimleri ve tıp ile ilgili eğitim programlarında Harvard University, University of Oxford ve Johns Hopkins University başta gelirken, doğa bilimlerinde ise Harvard University, Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve University of Oxford öne çıkmaktadır.
Üniversitelerin Akademik Başarıları
Üniversitelerin akademik alanda gösterdikleri başarı, genel itibarıyla; bilimsel araştırma kalitesi, akademik yayınların öğretim üyelerine oranı, mezunların iş bulma oranı, eğitim kalitesi gibi etmenler etrafında şekillenmektedir. Üniversitelerin dünya başarı sıralamalarındaki pozisyonları, bahsedilen bu kriterler göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Bunlara ek olarak, üniversitelerin akademik araştırma için ayırdığı bütçe, bilime yaptığı katkılar ve bu doğrultuda aldığı ödüller de akademik başarının birer göstergesi olarak kabul edilmektedir.
Markalar ile İş Birlikleri
Üniversiteler, öğrencilerine staj olanakları sağlamak ve mezunlarına iş yaşamında farklı imkânlar sunabilmek amacıyla, endüstri liderleri, ulusal ve uluslararası kurumlarla iş birliği hâlindedir. Bu iş birliği, öğrencilerin endüstride staj olanaklarına daha kolay erişebilmesini sağlamakta, öğrencilerin mezuniyet sonrası iş imkânlarına daha rahat ulaşabilmesini mümkün kılmakta ve öğrencilerin gelecek kaygısına yönelik endişelerini azaltarak daha iyi performans göstermelerini sağlamaktadır. Ek olarak, söz konusu olan bu iş birliği ilişkileri, öğrencilere çeşitli alanlarda fikir ve araştırmalarını ürüne dönüştürme fırsatı da sunmakta ve firmalara kendi potansiyellerine ek olarak üniversitelerin bilgi ve olanaklarından da faydalanma olanağı sağlamaktadır.
Siz de Dream Big'in dört dörtlük danışmanlık hizmetinden faydalanabilir, size uygun okul, bölüm ve ülkeleri keşfedebilir, hayalinizdeki üniversitelerden %100'e varan burslar kazanabilirsiniz. Dream Big danışmanlık kurulu, mentorları, üniversite eski kabul çalışanları, stratejistleri, okul dışı aktivite uzmanları, eski milli sporcu danışmanları, uluslararası akredite koç ve eğitmenleri ile dünyanın birçok ülkesinde öğrencilerinin en doğru hedefe ulaşması için hizmet vermektedir.
Mezun Dernekleri
Üniversitelerin mezun derneklerinin temel amacı, mezunlar arasında kalıcı bir bağ oluşturmak ve birbirleri arasındaki ilişkileri güçlendirmektir. Bu dernekler, aynı zamanda, mezunların okul ile bağını canlı tutmayı da amaçlar. Derneklerin yayınladığı iş ilanları sayesinde mezunlar kendilerine uygun kariyer fırsatlarından haberdar olabilir ve insan ağı ve ilişkilerini genişletebilirler. Amerika, Kanada ve Avrupa’daki pek çok üniversitenin bünyesinde bulunan mezun dernekleri sayesinde, çeşitli ülkelerden gelen mezunların öğrencilik hayatlarından sonra bile irtibatta kalmaları mümkündür.
Koçluk – Mizaç ve Kariyer
Koçluk, bireylerin performanslarını en üst düzeye çıkarmak amacıyla potansiyellerini keşfetmelerini ve serbest bırakmalarını sağlamaktır. Öğrenci koçluğu, öğrencilere bir şey öğretmekten ziyade, nasıl öğrendiklerini bilmelerine ve doğru yöntemi bulmalarına yardımcı olma odağı çerçevesinde şekillenen bir çalışmadır. Koçluk alan birey, kendi koyduğu hedeflere ulaşma yolunda yeni beceriler ve davranışlar geliştirir, ancak bunu kendisine söylendiği ya da öğretildiği için değil, koçluk sürecindeki çalışmaların getirdiği motivasyonla içinden gelerek ve keşfederek yapar.
Öğrenci koçluğu kapsamında, öğrencinin yaşamında yer tutan ve akademik hayat ile ilgili olan meslek belirleme, sınav stresi, motivasyon, doğru ders çalışma, öz disiplin sağlama, sosyal yaşamla dersler arasında denge kurabilme gibi birçok konu yer almaktadır. Kavramları doğru anlamak ve sınıflandırmak bu çalışmalar için büyük bir önem taşımaktadır.
Koçluk çalışmalarında önemli bir yere sahip olan mizaç çalışması, doğuştan getirdiğimiz, temel arayışlarımızı ve motivasyon kaynaklarımızı belirleyen, yaşam boyu değişmeyen, kişiliğin temel zeminini meydana getiren ve bizi diğer bireylerden ayıran yapısal çekirdeğimizdir. Kişilik ise mizaç yapısının temelini oluşturan, mizacın iç ve dış etkenleri algılaması ve işlemesi sonucu şekillenen düşünce-duygu-durum ve davranış özelliklerinin tümüdür. Karakter, çevreden edinilen deneyimlerimizin ve hayatımız boyunca yaşadığımız sosyal etkileşimlerin bir sonucu olarak meydana gelen parçamızdır.
Tüm bu tanımlamaların ışığında mizaç temelli kariyer koçluğunu tanımlayacak olursak; öğrencinin ilk olarak mizacını belirleyerek, kişinin güçlü yanlarını, potansiyel risklerini, motivasyon kaynaklarını, stres hattını, iletişim biçimini ve değerini ortaya çıkaran bir program olduğunu söyleyebiliriz. Söz konusu olan bu program, mizaç çalışmasından elde edilen önemli verilerle birlikte öğrencinin ihtiyaçları üzerinden hedefler oluşturarak kişiye farkındalık çalışmalarıyla sorumluluk aldıran ve değişim için harekete geçiren bir koçluk yolculuğudur.
Yurt Dışında Üniversite Fiyatları
Yurt dışında yer alan üniversitelerin yıllık eğitim ücretleri, üniversitenin bulunduğu ülkeye, üniversiteye, eğitim programının niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Bu noktada unutulmaması gereken hususlar, uluslararası öğrencilere yönelik eğitim ücretlerinin yerel öğrencilere yönelik ücretlerden hemen her ülkede daha yüksek olduğu, tıp, dişçilik gibi klinik çalışmalar ya da laboratuvar çalışmaları gerektiren eğitim programlarının ücretlerinin diğer programların ücretlerinden daha fazla olduğu ve devlet sahipliğinde bulunan üniversiteler ile özel üniversiteler arasında eğitim ücretleri bakımından ciddi farkların bulunabildiğidir. Bununla birlikte, Amerika, Kanada, Avustralya, ve birçok Avrupa ülkesinde başarılı öğrencilerin üniversitelerden burs alma şansı bulunmaktadır. Öğrencilerin başvuruda bulunabileceği finansal destek imkânları: başarı bursu, maddi yardım, vakıf destekleri ve uluslararası öğrenci indirimi şeklinde çeşitlilikler gösterebilmektedir.
Ülke |
Eğitim Giderleri (Yıllık) |
Konaklama Giderleri (Aylık) |
Gıda Giderleri (Aylık) |
Fatura Giderleri (Aylık) |
Ulaşım Giderleri (Aylık) |
Sigorta Giderleri (Aylık) |
Diğer Giderler (Aylık) |
$7,000 - $69,000 |
$1,500 - $2,500 |
$450 - $800 |
$150 - $300 |
$100 - $300 |
$200 - $600 |
$330 - $800 |
|
AUD 7,000 - AUD 54,000 |
AUD 360 - AUD 1,760 |
AUD 560 - AUD 1,120 |
AUD 100 - AUD 200 |
AUD 120 - AUD 240 |
AUD 70 |
AUD 320 - AUD 600 |
|
Devlet Üniversiteleri: €85 - €5,000 Özel Üniversiteler: €8,500 - €64,800 |
€570 - €1,400 |
€198 - €250 |
€220 - €520 |
€6 - €60 |
€125 - €130 |
€145 - €300 |
|
€9,000 - €30,000 |
€350 - €1,000 |
€270 - €410 |
€130 - €280 |
€35 - €70 |
€120 |
€120 - €240 |
|
£11,500 - £70,000 |
£560 - £850 |
€200 - £310 |
£100 - £160 |
£60 - £110 |
£470 (Yıllık) |
£200 - £450 |
|
CAD 18,700 - CAD 90,000 |
CAD 700 - CAD 2,500 |
CAD 450 - CAD 820 |
CAD 175 - CAD 450 |
CAD 70 - CAD 120 |
CAD 600 - CAD 900 (Yıllık) |
CAD 550 - CAD 1,200 |
Yurtdışında Üniversite Eğitimi Ücretleri (Yaşam Maliyetleri)
Yurt dışındaki eğitiminiz süresince karşılaşacağınız yaşam maliyetleri, bulunduğunuz ülkeye, kente, alışkanlıklarınıza, ihtiyaçlarınıza ve yaşam tarzınıza göre farklılık gösterecektir. Yukarıda yer alan tabloda eğitim ve yaşam giderleri için genel ortalamalar ve gider aralıkları bulunmaktadır. Yurtdışında üniversite ücretleri ve yurt dışı yaşam ücretleri ile ilgili detaylı bilgi için ülke ve okul sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.
Yurtdışı Üniversitelerde Sosyal Yaşam
Eğitim almak istenilen üniversiteleri seçerken akademik başarı, üniversite sıralaması, okul imkânları gibi eğitim hayatını destekleyecek kriterlerin yanı sıra, sosyal yaşam detayları da önem taşımaktadır. Sağlıklı bir sosyal yaşama sahip olmak, lise veya üniversite hayatınızı hem birçok açıdan kolaylaştıracak hem de sizin bu süreçte daha mutlu olmanıza olanak sağlayacaktır. Sosyal yaşamda mutlu olmanın anahtarı olan sağlıklı ilişkiler kurma becerisi, gidilen yerde yalnız hissetmemek, okulda verilen ödev ve görevlerde birilerinden yardım isteyebilmek ve eğitim ve iş hayatında yararlı bağlantılar edinmek için elzemdir. Kampüs içerisinde veya yakınında yurt imkanı ve öğrenci birlikleri/kulüpleri olan; kendi bünyesinde kaliteli etkinlikler, festivaller ve okul gezileri düzenleyen üniversitelerde sosyalleşme şansı artacağı gibi, psikolojik olarak sağlıklı olabilmek için eğitim hayatı ve sosyal hayat arasındaki dengeyi iyi koruma olanağı da oluşacaktır.
Yurt Dışı Üniversite Eğitiminde Yaşam Koşullarının Önemi
Şehirde görülen insanlar, yurt odası ya da ev, okula yürürken yanından geçilen kahve dükkânı ve yürünülen sokaklar ve hatta şehrin iklimi dahi hayata bakışı doğrudan etkileyen etmenlerdendir. Estetik kaygıları yüksek ve hatta mesleğini görsel bir alandan seçmiş bir öğrenci için estetikten yoksun ve estetik kaygısını besleyemeyen bir şehirde okumak daha verimsiz olacaktır. Aynı şekilde, sosyal hayatın içinde olmak ve aktif olarak yaşayan bir şehirde okumak isteyen sosyal öğrenciler, sessiz ve sakin bir şehirde sıkılabilirler. Bunların yanında okulun sağladığı imkanlar, sosyal etkinlikler ve bulunulan şehrin sabit yaşam giderleri de günlük hayatı doğrudan etkileyecek etmenlerdir ve seçimimizi yaparken göz önünde bulundurulması gereken unsurların başında gelmelidir.
Tüm bu etkenlerin ışığında, yaşanacak şehri ve okulu seçerken, sosyal hayattan beklentileri şehrin olanaklarını ve ortalama yaşam giderlerini göz önünde bulundurmak büyük bir öneme sahiptir. Elbette bu değerlendirmede en önemli unsur barınma ihtiyacıdır. Okulun yurt koşulları, yurt ücretleri ve burs imkanları mutlaka incelenmeli ve eğer yurt imkânı sağlanamıyorsa, şehirdeki emlak fiyatları ve yabancı öğrenci statüsüyle ev kiralama prosedürünü öğrenmek çok önemlidir. Ulaşım, yemek ve diğer giderler yaşam standartlarımıza göre değişiklik gösterecek olsa da, olası bir tablo çıkarmak ve seçimimizi buna göre yapmak faydalı olacaktır.
Yurtdışında Üniversite Sıralamaları
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Ülkeler
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Popüler Bölgeler
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Popüler Şehirler