18/12/2023
987 Görüntülenme
TOEFL veya Test of English as a Foreign Language, ana dili İngilizce olmayan ve eğitim ve iletişim dilinin İngilizce olduğu ülkelerdeki üniversitelere kayıt olmak isteyen bireylerin İngilizce dil becerilerini ölçmek üzere tasarlanmış olan, standartlaştırılmış uluslararası bir yeterlilik sınavıdır. 160'tan fazla ülkede, 11.500'den fazla eğitim kurumu tarafından kabul edilen TOEFL, IELTS, Cambridge Assessment English gibi diğer sınavların yanında, dünya çapında en çok kabul gören İngilizce yeterlilik sınavlarından bir tanesidir.
Özel ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Educational Testing Service (ETS) tarafından hazırlanan ve uygulanan TOEFL sınavı, aslen 1962 yılında anadili İngilizce olmayan ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan üniversitelerde yüksek öğrenim görmek isteyen bireylerin İngilizce dil yeterliliğini sağlama konusunda yaşanan problemlere çözüm bulmak amacıyla bir araya gelen hükümet ve özel kuruluşların temsilcilerinden oluşan bir ulusal konsey tarafından oluşturulmuştur. İlk kez 1964 yılında gerçekleştirilen TOEFL sınavı, zaman içerisinde uluslararası alanda geçerlilik kazanarak, pek çok farklı ülkeden çok sayıda eğitim kurum ve kuruluşu tarafından kabul gören bir yeterlilik sınavı hâline gelmiştir.
TOEFL sınavı TOEFL iBT (bilgisayar tabanlı sınav) ve TOEFL PBT (yazılı sınav) olarak ikiye ayrılmakla birlikte, günümüzde bilgisayar aracılığıyla dijital ortamda gerçekleştirilen TOEFL iBT sınavı daha çok rağbet görmektedir. Bununla birlikte, bilgisayar teknolojisinin yeterli olmadığı ülkelerde veya isteğe bağlı olarak kâğıt tabanlı olarak da yapılabilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Almanya’daki üniversiteler ile Kanada’daki lisansüstü programlar tarafından en çok tercih edilen İngilizce yeterlilik sınavı olup, Amerika, Kanada, Almanya ve Fransa üniversitelerine, diğer tüm İngilizce yeterlilik sınavı sonuçlarının toplamından daha fazla TOEFL puan rapor belgesi gönderilmektedir.
Dünya genelinde 35 milyondan fazla öğrencinin İngilizce dil becerilerini göstermek için girdiği TOEFL sınavına yönelik olarak yapılan bir araştırmaya göre, TOEFL sınavına giren öğrencilerin %90'ı tercih ettikleri 1. veya 2. üniversiteye yerleşebilmektedir. TOEFL iBT sınavı sınav katılımcılarının İngilizce dilindeki okuma, dinleme, konuşma ve yazma olmak üzere 4 dil becerisini değerlendirmektedir. TOEFL iBT sınavı üç farklı formatta uygulanmaktadır:
Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma olmak üzere 4 bölümden meydana gelen TOEFL iBT Sınavında, sınav katılımcılarından İngilizce dilinde bu 4 iletişim becerisini bir araya getiren, örneğin;
TOEFL iBT® Okuma bölümü, sınav katılımcılarının akademik bir ortamda kullanılan materyalleri ne kadar iyi okuyup anlayabildiğini değerlendirmek için tasarlanmıştır. Her biri yaklaşık 700 kelime uzunluğunda, pasaj başına 10 soru içeren 3 veya 4 okuma parçası içermektedir ve sınav katılımcılarına bölümdeki tüm soruları cevaplamak için 54 ila 72 dakika aralığında bir süre verilmektedir.
TOEFL iBT sınavının dinleme bölümü, sınav katılımcılarının İngilizce dilinde gerçekleşen konuşmaları ve dersleri anlayabilme yetisini ölçmek için tasarlanmış olup, aşağıda belirtilen yetilerin değerlendirilmesi için ses kayıtlarının dinlenmesini içermektedir;
Konuşma bölümünde, üniversite dersleri ve konuşmalar olmak üzere iki farklı türden deneme unsuru yer almaktadır. Bu ses kayıtlarının her ikisi de bir üniversite kampüsünde kullanılan bir dil ile gerçekleştirilmektedir.
Sınav katılımcılarının, kendilerine verilen soruları yanıtlamalarına yardımcı olmak amacıyla test boyunca dinletilen herhangi bir sesli ögeye ilişkin not almasına müsaade edilmektedir.
TOEFL iBT sınavının konuşma bölümü, sınav katılımcılarının akademik ortamlarda etkili bir şekilde İngilizce konuşup konuşamadığını ölçmek için tasarlanmıştır. Sınav katılımcılarının hem sınıf içinde hem de sınıf dışında karşılaşabilecekleri gerçek hayattan durumlara benzeyen 4 görevden meydana gelmektedir.
Sınav katılımcılarına her bir soruyu yanıtlamadan önce hazırlanmaları için 15 ila 30 saniyelik bir süre tanınmakta olup, katılımcılardan 45 ila 60 saniye sürecek bir yanıt vermeleri istenmektedir. Sınavın konuşma bölümünü tamamlamaları için, sınav katılımcılarına 17 dakikalık bir süre tanınmaktadır.
TOEFL iBT Yazma Bölümü, sınav katılımcılarının akademik bir ortamda İngilizce dilindeki yazma becerilerini ölçmek için tasarlanmış olup, katılımcıların fikirlerini net, açık, anlaşılır ve iyi organize edilmiş bir şekilde sunmasını gerektirmektedir. Yazma bölümünde 2 görev bulunmaktadır:
TOEFL sınavından resmi bir puan alabilmek için, sınav katılımcılarının Reading ve Listening bölümlerinin her birinde en az bir soruyu yanıtlamaları, en az bir kompozisyon yazmaları ve en az bir tane de Speaking görevini tamamlamaları gerekmektedir. Sınav katılımcılarının TOEFL sınavı puan raporunda, puanların yanı sıra performans düzeylerini yansıtan performans geri bildirimi ve belirtilen puan aralığındaki katılımcıların genel olarak yapabilecekleri görevlerin bir açıklaması yer almaktadır. TOEFL sınavı puan rapor belgesi, sınav tarihinden sonraki 2 yıl boyunca geçerli olup, TOEFL sınavı, 0-120 arasında bir puan ölçeği ile puanlandırılmaktadır. Sınav katılımcılarına gönderilen puan raporunda ölçeklendirilmiş 4 adet bölüm puanı ve 1 adet toplam puan yer almaktadır. Her bir bölüm, 0 ila 30 arasında bir puan aralığına sahiptir ve bu puanlar 0 ile 120 aralığında bir toplam puanın elde edilmesi için birbirine eklenmektedir.
Her bir becerinin 4 veya 5 adet yeterlilik seviyesi bulunmaktadır.
Test of English as a Foreign Language - TOEFL Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almak ister misiniz? Bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Dünyanın En İyi Üniversiteleri
Popüler Üniversiteler
Bu bölümlere de
göz atmalısın!
Belki de aradığın burada. Aşağıdaki bölümlerde eğitim veren üniversiteleri keşfet. Onlarca fakülte ve yüzlerce alt program arasından sana en uygun olanını seçip tüm bilgilere ulaşabilirsin.
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Ülkeler
Onlar başardı, sıra sende!
Dünyanın en prestijli okullarından kabul ve burs almış öğrencilerimizin başarı hikayalerini onlardan dinle.