16/03/2023
2327 Görüntülenme
Mühendislik, problemleri çözmek için bilim ve matematiğin uygulanmasıdır. Mühendisler işlerin nasıl yürüdüğünü anlar ve bilimsel keşifler için pratik çözümler yaratır. Bilim insanları ve mucitler, genellikle insanlığın durumunu ilerleten yenilikler için övgü alırlar, ancak bu yenilikleri dünyaya sunmada aracı olan mühendislerdir. Mühendislik tarihi, insan uygarlığı tarihinin ayrılmaz bir parçasıdır. Giza Piramitleri, Stonehenge, Parthenon ve Eyfel Kulesi bugün mühendislik mirasımızın anıtları olarak karşımıza çıkıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte ise mühendislik alanları giderek daha da genişliyor. Tıp, bu alanlardan yalnızca bir tanesi. Tıp alanında da birden fazla mühendislik bölümü bulunuyor.
Tıp alanındaki mühendislik bölümlerine geçmeden önce, kısaca diğer mühendislik alanlarından biraz bahsedelim.
Makine mühendisliği, bir projenin performanslarını izlemek için makine, ekipman ve bileşenlerin yanı sıra kontrol sistemleri ve araçlarının tasarımını, imalatını, muayenesini ve bakımını içerir. Buna araçlar, inşaat ve tarım makineleri, endüstriyel tesisler ve çok çeşitli alet ve cihazlar dahildir.
Elektrik mühendisliği, elektrikli ve elektronik cihazların, makinelerin ve sistemlerin tasarımını, test edilmesini, imalatını, yapımını, kontrolünü, izlenmesini ve muayenesini içerir. Bu sistemler, mikroskobik devrelerden ulusal enerji üretim ve iletim sistemlerine kadar çeşitlilik göstermektedir.
İnşaat mühendisliği, otoyollar, demiryolları, köprüler, tüneller, barajlar ve havaalanları gibi büyük altyapı projelerinin tasarımını, yapımını, bakımını ve denetimini içerir.
Havacılık ve uzay mühendisliği, uçak ve uzay araçlarının yanı sıra uçak gövdeleri, enerji santralleri, kontrol ve yönlendirme sistemleri, elektrik ve elektronik sistemler, iletişim ve navigasyon sistemleri gibi parça ve bileşenlerin tasarımını, üretimini ve test edilmesini içerir.
Nükleer mühendislik, nükleer radyasyonun üretimini, kontrolünü ve tespitini içeren ekipman, sistem ve süreçlerin tasarımını, imalatını, yapımını, çalıştırılmasını ve test edilmesini içerir. Bu sistemler arasında elektrik santralleri ve gemiler için parçacık hızlandırıcılar ve nükleer reaktörler, radyoizotop üretimi ve araştırma yer alıyor. Nükleer mühendislik aynı zamanda insanları radyasyonun potansiyel olarak zararlı etkilerinden korumayı ve izlemeyi de içerir.
Genel hatlarıyla mühendislik alanları ve işleyiş şekilleri böyledir. Daha birçok mühendislik çeşidi vardır ancak bu, bir sonraki blog yazımızın konularından biri.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte Tıp alanında birçok yeni mühendislik alanı ortaya çıkmıştır. Karmaşık sağlık sorunlarına çözüm bulmak, çok çeşitli disiplinlerdeki uzmanların yaratıcılığını gerektirir. Tıp alanındaki en önemli mühendislik bölümlerinden biri olan Tıp Mühendisliği bölümü, en zorlu sorunlardan bazılarını ele almak için biyomühendislik, elektrik mühendisliği, bilgisayar bilimi, kimya, moleküler ve kanser biyolojisi, klinik tıp, fizik, farmakoloji ve nanoteknoloji uzmanlarını bir araya getirir. Tıp mühendisliği onlarca yıldır var olan bir alandır, ancak dönüşmeye ve gelişmeye devam eden bir alandır. Bu zorlu alan, mühendisliğin yaklaşımını ve yeniliğini tıp ve sağlık hizmetleri alanına uygulamayı ifade eder.
Bir tıp mühendisi olmak için kişilerin, hem mühendisliğin teknik temellerini hem de biyoloji, kimya, matematik, istatistik modelleme, bilgisayar programlama dahil olmak üzere tıp ve yaşam bilimlerini net bir şekilde anlamaları gerekir. Problem çözme ve analitik becerilere ek olarak, tıp mühendislerinin güçlü yaratıcılık ve iletişim becerilerine ihtiyaçları vardır. Bu sosyal beceriler çok önemlidir çünkü tıp mühendislerinin sağlık ve araştırma alanlarında birçok farklı meslek ve kişilik tipiyle çalışabilmesi gerekir.
Her mühendislik alanında olduğu gibi tıp mühendisliği, bir diğer ismi ile biyomühendislik çok çeşitli kariyer yollarını ve fırsatlarını kapsar ve büyüyen bir uzmanlık alanıdır. Biyomühendislerin uzmanlık alanları arasında biyoenstrümantasyon, biyomalzemeler, biyomekanik, klinik mühendislik, rehabilitasyon ve sistem fizyolojisi yer alır. Çoğu biyomühendis, tıbbi ekipman ve üretimin yanı sıra araştırma ve geliştirme alanlarında çalışır. Hastanelerde, laboratuvarlarda, üretim yerlerinde ve daha fazlasında bulunabilirler.
Tıp mühendisleri, tıbbi ekipmanın düzgün çalıştığından emin olmak için hastaneler ve klinikler tarafından düzenli olarak istihdam edilmektedir. Bir makinenin hastalar ve onu çalıştıran teknisyenler için oluşturabileceği riskleri anlamanın yanı sıra bakımdan ve güvenlik gereksinimlerinin karşılanmasını sağlamaktan sorumludurlar. Üzerinde çalıştıkları ekipman, nebülizatör gibi küçük cihazlardan x-ray görüntüleme sistemleri gibi daha büyük kritik makinelere kadar uzanır. Bu tür bir roldeki bazı tıp mühendisleri, ekipman arızalarını veya geri çağırmaları izleyen ve araştıran kurumlar ile çalışabilir.
Tıbbi cihazların üretimi, bakımı ve performansı ile ilgilenen tıp kurumları, tıp mühendisliğinde uzmanlar talep etmektedir. Mezun olan öğrenci aşağıdaki alanlarda da iş bulabilmektedir:
Mühendislik binlerce yıldır şu ya da bu şekilde insanlık tarihinin bir parçası olmuştur. Elbette bilim ve matematik bilgimiz ve anlayışımız arttıkça mühendislik uzmanlığımız ve yetkinliğimiz de gelişmektedir. Bugünün mühendisleri, gerçek dünyadaki zorluklara en son çözümleri ve inovasyonu uygulamak için yerleşik bilimsel ilkelerin yanı sıra en gelişmiş teknolojileri kullanıyor.
Mühendisliğin insanlık tarihi üzerindeki önemini, ulaşım sistemlerini tasarlamaktan evlerimize elektrik sağlamaya kadar, bunu okumak için kullandığınız cihaza kadar her yerde görebilirsiniz. Mühendislik her yerdedir. Bilimsel bilgimiz gelişmeye devam ettikçe mühendislik de bu yeni bilgiyi alıp çevremizdeki dünyaya uygulamanın yollarını bulacaktır.
Mühendislik sizi tam anlamıyla dünyanın dört bir yanına götürebilir, yabancı ülkelerdeki projelerde çalışmak için seyahat etmenin yanı sıra talep gören ve iyi ücretli bir kariyer seçimi olabilir. Akademi ile mesleki disiplin arasındaki çizgide yürüyen mühendislik, sosyal becerileri ve akademik bilgiyi pratik bir uygulamayla birleştirir. Ayrıca danışmanlık, teknik yazı, üretim, lojistik, ticaret ve daha pek çok alanda potansiyel fırsatların kapılarını açar.
Tıp Alanındaki Mühendislik Bölümleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almak ister misiniz? Bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Dünyanın En İyi Üniversiteleri
Popüler Üniversiteler
Bu bölümlere de
göz atmalısın!
Belki de aradığın burada. Aşağıdaki bölümlerde eğitim veren üniversiteleri keşfet. Onlarca fakülte ve yüzlerce alt program arasından sana en uygun olanını seçip tüm bilgilere ulaşabilirsin.
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Ülkeler
Onlar başardı, sıra sende!
Dünyanın en prestijli okullarından kabul ve burs almış öğrencilerimizin başarı hikayalerini onlardan dinle.