16/02/2024
11979 Görüntülenme
Almanya'da "şartlı kabul" (conditional admission) genellikle bir öğrencinin belirli koşulları yerine getirmesi durumunda üniversiteye kabul edileceği bir hazırlık programıdır. Başvuran öğrenci, belirli şartları yerine getirirse, üniversiteye tam kabul edilir. Şartlı kabul, özellikle dil yeterliliği veya eğitim geçmişi gibi konularda eksiklikleri olan öğrenciler için bir fırsat olarak değerlendirilmektedir.
Örnek olarak, Almanca eğitim veren bir programa başvuran bir uluslararası öğrenci, dil yeterliliği sınavında belirli bir seviyeye ulaşamamış olabilir. Üniversite, bu öğrenciyi şartlı kabul edebilir ve belirli bir dil kursu başarıyla tamamlandığında veya belirli bir dil yeterlilik seviyesine ulaşıldığında tam kabul sağlanabilir.
Şartlı kabul koşulları, genellikle dil yeterliliği sertifikaları, belirli dersleri alma veya belirli bir not ortalamasının altına inmeme gibi öğrencinin yerine getirmesi gereken belirli şartları içerebilir. Bu şartlar yerine getirildiğinde, öğrenci tam bir öğrenci statüsü kazanacaktır.
Almanya’daki üniversiteler ile ilgili kapsamlı bilgi için Almanya’da Üniversite Okumak isimli yazımıza göz atabilirsiniz.
Almanya'da şartlı kabul başvurusu yapabilme koşulları genellikle üniversiteler ve programlara bağlıdır.
Türkiye Cumhuriyeti veya KKTC sınırları içinde fen liseleri, anadolu liseleri, temel liseler, özel liseler veya kolejlerden mezun olan öğrenciler, Almanya'da üniversite eğitimine şartlı kabul başvurusu yapabilirler. Bu tür liselerden mezun olmayan öğrenciler ise örgün eğitim kapsamında bir önlisans programını başarıyla tamamladıktan sonra, Yükseköğretim Kurulunca tanınan ve 4 yıllık örgün eğitim veren bir üniversitenin ilk yılını başarıyla tamamladıktan sonra veya Almanya'da Studienkolleg eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra şartlı kabul için başvurabilirler. Studienkolleg eğitimi için Studienkolleg Nedir ve Faydaları Nelerdir? adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Almanya'da şartlı kabul başvurusu yapmak isteyen türk öğrenciler aşağıdaki durumları göz önünde bulundurabilir:
Her üniversite ve program farklı koşullar koyabilir, bu nedenle başvuruda bulunmadan önce ilgili üniversitenin resmi web sitesini incelemek ve başvuru gereksinimlerinin incelenmesi gerekmektedir. Ayrıca, süreçle ilgili daha detaylı bilgi için Almanya'daki Türk büyükelçiliği veya konsolosluğundan da yardım alabilirsiniz.
Kış dönemi için başvuru tarihleri 1 Haziran ile 15 Temmuz, yaz dönemi için 1 Aralık ile 15 Ocak arasındadır. En az 2 ay önceden öğrencilerin başvurularını tamamlamaları tavsiye edilir. Sonuçlar genellikle 4 ila 6 hafta arasında belli olmaktadır.
Almanya’da şartlı kabul süreci 2-3 dönem sürmekte ve her dönem 6 ay olarak değerlendirilmektedir. Çok nadir olarak 4 dönemde tamamlayan öğrenciler bulunsa da öğrencinin kendini geliştirmesi için beklenen süre 1 – 1 buçuk senedir.
Almanya'da üniversiteye şartlı kabul başvurusu yaparken okulların talep ettiği belgeler değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak, aşağıda sıralanan belgelerin teslim edilmesi Almanya’da şartlı kabul başvuruları için yeterli olmaktadır. Bu belgeler:
Bazı programlar, Üniversite giriş ve yerleştirme belgeleri gibi ek sınav sonuçlarını görmek isteyebilirler.
Bazı üniversiteler, belirli bir programı veya üniversiteyi tercih etme sebebinizi ve Almanya’da şartlı kabul almak için motivasyonunuzu açıklayan bir mektup talep edebilir.
Eğitim geçmişiniz, deneyimleriniz ve ilgi alanlarınızı içeren bir özgeçmiş verilmesi gereklidir.
Bazı durumlarda, öğretmenlerinizden veya işverenlerinizden alınan referans mektupları talep edilebilir.
Uluslararası öğrencilerden pasaport bilgileri ve gerekirse vize bilgileri istenebilir.
Almanya’da şartlı kabul veren üniversitelerden bazıları şunlardır:
Almanya’da Şartlı Kabul Programı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almak ister misiniz? Bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Dünyanın En İyi Üniversiteleri
Popüler Üniversiteler
Bu bölümlere de
göz atmalısın!
Belki de aradığın burada. Aşağıdaki bölümlerde eğitim veren üniversiteleri keşfet. Onlarca fakülte ve yüzlerce alt program arasından sana en uygun olanını seçip tüm bilgilere ulaşabilirsin.
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Ülkeler
Onlar başardı, sıra sende!
Dünyanın en prestijli okullarından kabul ve burs almış öğrencilerimizin başarı hikayalerini onlardan dinle.