Almanya’da Üniversite Okumak
Almanya’da üniversite okumak hayatınızda yaşayabileceğiniz en verimli deneyimlerden birisi olabilir. Bir yandan dünya standartlarında, kaliteli bir eğitim alırken, diğer yandan yeni bir kültürü tanıyabilirsiniz. Almanya üniversitelerinde eğitim almak için üniversitelerin başvuru ve kabul şartlarını eksiksiz olarak tamamlamanız gerekmektedir.
Almanya’da araştırma üniversitelerinde sunulan lisans programlarının büyük bir çoğunluğu tipik olarak 3 yılda tamamlabilirken, uygulamalı bilimler üniversitelerinde lisans programlarının tamamlanması 3.5 - 4 yıl sürebiliyor. Burada lisans programının net süresinin öğrenciye, üniversiteye ve eğitim programına göre değişebildiğinin altının çizilmesi gerekiyor.
En iyi almanya üniversiteleri hakkında bilgi almak için tıklayın!
Öte yandan; tıp, hukuk, dişçilik, sağlık bilimleri ve bu alanlara ilişkin eğitim programlarının da tipik eğitim süresinden daha uzun sürebildiğinin unutulmaması gerekiyor. Yüksek lisans programları tipik olarak 1.5 - 2 yıl gibi bir süre içerisinde tamamlanabiliyor.
Almanya üniversiteleri, global standartların üzerinde sunduğu lisans ve yüksek lisans düzeyindeki eğitim fırsatlarıyla kaliteli bir öğrenim görmek isteyen tüm öğrencilerin odak noktası halindeki bir ülkedir. Almanya’da alacağınız eğitim, hem ilerlemek istediğiniz akademik alanda sizi tam yetkinliğe ulaştıracak, hem de uluslararası bir atmosferde, farklı kültürlerden gelen öğrencilerle birlikte okuma şansı sunacaktır.
Kaliteli bir eğitimin yanı sıra ülkenin sunduğu yüksek ekonomik refah seviyesi ve yaşam standartları Almanya’yı yurt dışında okumak isteyen öğrenciler için cazip bir ülke haline getirmektedir. Almanya’da özellikle bilgisayar bilimleri, fen bilimleri, mühendislik ve matematik ile ilgili alanlar rağbet görmektedir. Bu sebeple kabul şartları oldukça rekabetçidir.
Alanında tam yetkin danışmanlarımızın yönlendirmeleri doğrultusunda Almanya üniversitelerine yapacağınız başvurularınız hatasız ve eksiksiz bir şekilde olacaktır. Kabul koşulları, giriş sınavları, başvuru şartları ve fiyat bilgileri gibi şartların tümü hakkında profesyonel bilgi ve tecrübeye sahip bir ekibin desteği ile siz de Almanya’da hayalinizdeki eğitim fırsatlarından faydalanabilirsiniz. Ücretsiz ön bilgilendirme almak için tıklayın!
Almanya, federal bir cumhuriyettir ve yapısı gereği iç işlerinde birbirinden bağımsız 16 eyaletten oluşur. Her eyaletin kendine ait bir eğitim bakanlığı vardır ve o eyalette geçerli olan eğitim politikalarını bu bakanlıklar belirler. Tüm üniversiteler için merkezi bir kabul komitesinden söz edilemez ve dolayısıyla, Almanya’da gitmek istediğiniz şehir veya üniversite hangi eyaletteyse oranın başvuru kuralları geçerlidir.
Buna karşılık, yüksek öğrenim standartları eyaletler arası çok büyük farklılıklar sergilemez. Yükseköğrenim müfredat dili Almanya’da genel olarak Almanca olsa da lisans ve yüksek lisans düzeyinde %100 İngilizce olarak eğitim veren bölüm ve üniversiteler de git gide yaygın hale gelmektedir. Eğitim süresi lisans düzeyinde ortalama 3, yüksek lisans düzeyinde ise ortalama 2 yıl sürmektedir.
Almanya’da Üniversite Eğitimi
Almanya’da, tercih ettiğiniz akademik alana göre çeşitli üniversite türlerinden birinde okuma şansınız bulunmaktadır. Teknik araştırma üniversiteleri, sözel/sosyal bilimler odaklı araştırma üniversiteleri Almanya’daki üniversite tiplerinden bazılarıdır. Okuduğunuz akademik alana bağlı olarak lisans ve yüksek lisans mezuniyetinizden sonra aşağıdaki diploma türlerinden birini almaya hak kazanırsınız:
- Bachelor of Arts / Master of Arts (BA/MA)
- Bachelor of Science / Master of Science (B.Sc./M.Sc.)
- Bachelor of Engineering / (B.Eng)
- Bachelor of Law / Master of Law (LL.B. /LL.M.)
- Bachelor of Education / Master of Education (B.Ed. / M.Ed.)
Almanya’da üniversite eğitimi sonrasında Türk öğrenciler Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) başvurarak denklik işlemlerine başlayabilirler. Almanya’da eğitiminiz boyunca almış olduğunuz derslerin ve ders içeriklerinin Türkiye üniversitelerinde bulunan aynı bölümün dersleri ve ders içerikleriyle uyumlu olması gerekmektedir.
Eğer bölümler arasında uyumluluk bulunmuyorsa, eksik ya da farklı dersleri vermeniz istenebilir ya da varsa bölümle ilgili denklik sınavına girmeniz istenebilir. Almanya’da lisans ve yüksek lisans programları yaz ve kış dönemi olmak üzere iki dönemden oluşur. Bu dönemlerin tarihleri, bölümden bölüme ve okuldan okula değişmekle beraber genel olarak aşağıdaki aylara karşılık gelmektedir:
- Kış Dönemi: Ekim – Mart arası
- Yaz Dönemi: Nisan – Ağustos arası
Akademik yıl başlangıcı genellikle kış dönemi olmakla birlikte, yaz dönemi için de öğrenci kabul eden üniversite ve eğitim programları bulunmaktadır. Mesleki hazırlık kabulü alan öğrencilerin katıldığı hazırlık programlarının (Studienkolleg) süresi de ortalama iki dönemdir ve genel olarak kış döneminde başlar. Almanya’daki lisans programları, sunduğu yüksek eğitim kalitesi ile ünlüdür ve bazı üniversiteler, özellikle mühendislik ve pozitif bilimler alanında dünya çapında bir üne sahiptir.
Eğer 4 yıllık düz lise, anadolu lisesi, fen lisesi veya eş değer bir liseden mezunsanız, Almanya’da okumak istediğiniz lisans programına kabul edilmek için ilk olarak sağlamanız gereken şart, YKS sınavı aracılığıyla, Almanya’da okumak istediğiniz bölümü Türkiye’deki üniversitelerde okumaya hak kazanmış olmaktır. Meslek lisesi mezunu öğrenciler spesifik alanlardaki programlara başvuru yapabilmektedir. Anadolu İmam Hatip lisesi diplomaları da kabul edilmektedir. Meslek lisesi, imam hatip liseleri vb. diğer liselerden mezun olan öğrencilerin lisans eğitimi öncesi akademik hazırlık için Studienkolleg programına katılmaları gerekmektedir.
Bunun yanı sıra yüksek bir akademik başarı ve bölüm için istenen minimum dil yeterliliği de kabul için karşılanması gereken koşullardan bazılarıdır. Almanya’da üniversite düzeyinde eğitim almanın bir alternatifi olarak öğrenciler Meslek Yüksek Okulu (Fachhochschule) bünyesinde bulunan bölümleri tercih edebilirler. Buradaki programlar teorik bir müfredattan ziyade pratik bir müfredat takip eder.
Kabul şartları diğer üniversite türlerine nazaran daha esnektir. Mezunlarını iş hayatının gerektirdiği pratik yetkinliğe hazırlama amacı güden meslek yüksekokullarının eğitim süresi 3 ila 5 yıl aralığında bulunmaktadır. Bu üniversiteler aynı zamanda yüksek lisans programları da sunarlar. Sanat, tasarım, medya, film ve müzik alanında özelleşen okullar ve bölümler de mevcuttur. Bu okulların müfredatı, akademik bir kariyerden ziyade iş hayatına atılmak isteyen öğrenciler için uygundur.
Almanya'da Eğitim Alabileceğiniz Fakülte ve Bölümler
Almanya'da eğitim alabileceğiniz fakülte ve bölümlerden bazıları şu şekildedir.
Eğitim Süresi
Almanya üniversitelerinde eğitim süresi başvurduğunuz eğitim programına göre değişebilmektedir. Bununla birlikte, eğitim programlarının geneli için eğitim süreleri şu şekildedir:
- Lisans: 4 Yıl
- Yüksek Lisans: 1.5 - 2 Yıl
Dil Yeterliliği Koşulu
Almanya’daki birçok lisans programının eğitim dili Almancadır ve her ne kadar bazı programlar İngilizce olarak sunulsa da belirli bir düzeyde Almanca yeterliliği gerekebilir. Öğrenciler Alman üniversitelerinin şart koştuğu dil koşullarını karşılayamıyorlarsa, lisans eğitimlerine başlamalarına izin verilmeden önce TestDaF veya DSH gibi uluslararası alanda tanınan bir dil yeterlilik sınavına girmeleri veya bir dil kursunu tamamlamaları şartıyla kabul alabilirler.
Bölüm için gerekli minimum Almanca seviyesine, üniversitenin size verdiği tarihe kadar ulaşmanız gerekmektedir. Hazırlık eğitimi yaklaşık 9 ay (2 dönem) sürmektedir. Hazırlık programlarına kabul edilebilmeniz için A2 veya B1 düzeyinde Almanca yeterliliğinizin olması gerekmektedir. Dil eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler lisans bölümüne başlamaya hak kazanırlar.
Studienkolleg
Studienkolleg, uluslararası öğrencileri Alman eğitim sisteminin metodolojisi ve standartları gibi Almanya’da okumak için gereken becerilerle donatmak için tasarlanmış bir hazırlık kursudur ve Almanya’daki üniversitelerin akademik kabul koşullarını yerine getirmeyen uluslararası öğrencilere şartlı kabul kapsamında sunulabilir. Bununla birlikte, Almanya’daki her üniversitenin şartlı kabul kriterleri birbirinden farklılaşabiliyor, bu nedenle aday öğrencilerin başvuruda bulunmak istedikleri üniversitelerin özel kabul koşullarını anlamaları önem arz ediyor. Öğrenciler ilgili koşulları yerine getirdiklerinde, kabulleri koşulsuz hâle gelir ve öğrenci seçtiği eğitim programına kayıt olmakta özgürdür.
Studienkolleg hakkında daha detaylı bilgi için aşağıda yer alan blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Abitur ve International Abitur hakkında daha detaylı bilgi için aşağıda yer alan blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Almanya Üniversitelerine Şartlı Kabul
Alman üniversitelerinde şartlı kabul kavramı, bir aday öğrencinin bir lisans programına kabul edildiği, ancak tam anlamıyla kayıt olmadan önce yerine getirilmesi gereken belirli koşulların bulunduğu bir kabul sürecini ifade eder ve genellikle uluslararası öğrencilere verilir.
Kimler Şartlı Kabul Başvurusu Yapabilir?
- Türkiye Cumhuriyeti ya da KKTC sınırları dahilinde; fen liseleri, anadolu liseleri, temel liseler, özel liseler veya kolejlerden mezun olan öğrenciler Almanya’da üniversite eğitimine şartlı kabul başvurusu yapma hakkına sahiptir.
- Bu tür liselerden mezun olmayan öğrenciler ise örgün eğitim kapsamında bir önlisans programını başarıyla tamamladıktan sonra ya da Yükseköğretim Kurulunca tanınan ve 4 yıllık örgün eğitim veren bir üniversitenin ilk yılını başarıyla tamamladıktan sonra ya da Almanya’da Studienkolleg eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra şartlı kabul için başvuruda bulunabilirler.
Almanya’da şartlı kabul veren üniversiteler arasında; Darmstadt Teknik Üniversitesi, Stuttgart Üniversitesi, Münster Üniversitesi, Duisburg-Essen Üniversitesi, Hannover Üniversitesi, Paderborn Üniversitesi, Bremen Üniversitesi, Heidelberg Üniversitesi gibi birçok üniversite bulunmaktadır.
Alman eğitim sistemine göre Türkiye’deki bazı lise türlerinden mezun olduğunuz takdirde (imam hatip, meslek, açık lise, teknik lise, spor lisesi v.b.) lise mezunu olarak sayılmazsınız. Bu durumda Studienkolleg programlarına katılmanız gerecektir. 4 yıllık Anadolu ve Fen Lisesi diplomaları normal şartlar altında tanınır ve Studienkolleg programına katılmaya ihtiyaç kalmadan lisans eğitiminize başlayabilirsiniz.
Almanya’da Üniversite Ücretleri
Almanya’da üniversite fiyatları; eyalete, üniversiteye ve uluslarası öğrenci statüsünde olup olmadığınıza göre değişmektedir. Bununla birlikte, Almanya’da üniversite fiyatları genel olarak şu şekildedir;
- Devlet - Eyalet Üniversiteleri: €250 - €4,000
- Özel Üniversiteler: €10,000 - €40,000
Çoğu eyalette devlet sahipliğinde bulunan üniversitelerde öğrencilerin yalnızca dönemlik harç ücretleri ödemeleri gerekiyor. Bu gibi okullarda dönemlik harç ücretlerinin ortalaması €350 - €600 civarında bulunuyor ve bunun üzerine bir akademik yıl için yaşam masraflarını eklemek gerekiyor. Öte yandan; Berlin School of Business and Innovation, GISMA Business School, University of Europe for Applied Sciences, Arden University Berlin, Bard College Berlin gibi özel yükseköğretim kurumlarında yıllık eğitim ücretleri ortalama €10,000 – €40,000 civarında bulunuyor ve aynı şekilde bu ücretin üzerine yaşam masraflarını ilave etmek gerekiyor. Yaşam masrafları öğrencilerin bulundukları kente ve eğitimleri süresince benimseyecekleri yaşam tarzına göre değişmekle birlikte, yıllık €12.000 - €15.000 aralığında yer alıyor.
Yaşam Masrafları
Almanya’da yaşam masrafları gittiğiniz eyalete, bulunduğunuz şehre ve benimsediğiniz yaşam tarzına göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte, genel yaşam masraflarını şu şekilde özetleyebiliriz.
- Konaklama: €300 - €1,000
- Yemek: €150 - €450
- Ulaşım: €120 - €250
- Diğer: €520 - €700
Başvuru Süreci
Almanya üniversiteleri, başvuru ve kabul için gerekli şartları kendileri belirler ve temelde şartlar benzer olsa da her üniversite bu şartları kendi sistemine göre değiştirebilir. Dolayısıyla, her üniversiteye yapacağınız başvuru ayrı ve kişisel bir formatta olmalıdır. Genel olarak başvuru yapacak öğrencilerin gerekli olan dil sınavına girerek minimum %65’in üzerinde başarı elde etmeleri istenir.
Eğitim dili tamamen İngilizce olan bölümler için kabul esnasında Almanca dil yeterliliği aranmaz. Buna ek olarak, bazı üniversiteler mezuniyetten önce belli bir seviyede Almanca yeterliliği istemektedirler. Almanya’da lisans eğitimine kabul edilebilmeniz için sahip olmanız gereken bir diğer koşul liseden mezun olmanız (diplomanızı almış olmanız) ve okumak istediğiniz bölüme YKS sınavı vasıtasıyla yerleşmiş olmanızdır.
Bu konuda, yine en sık karşılaştığımız sorulardan biri Almanya’da üniversite okumak için YKS sınavından kaç puan almak gerekir sorusu. Almanyada üniversite okumak için YKS kaç puan almak gerekir sorusuna minimum 180 puan diyebilsek de net bir cevap vermek çok doğru değil, zira daha önceden de değindiğimiz gibi öğrencilerin YKS sınavına girmiş olmaları ve Almanya’da okumak istedikleri bölüme, Türkiye’de 4 yıllık lisans derecesi eğitimi veren üniversitelerden birinde yerleşmiş olmaları gerekiyor.
Bilindiği üzere Türkiye’de üniversite bölümlerinin puanları değişiyor ve öğrencilerin YKS puanları ne kadar yüksek olur ve yerleştikleri okul ne kadar iyi olursa, Almanya’daki en iyi üniversitelerden kabul alma şansları da bir o kadar artıyor. Benzer şekilde, Almanya’da üniversite okumak için diploma notu kaç olmalı sorusuna verebileceğimiz cevap, tıpkı YKS sınavından kaç puan almak gerekir sorusunun cevabı gibi net olmamakla birlikte, öğrencilerin lise diploma notunun en az 75 ila 80 aralığında bulunması gerektiğini söyleyebiliriz.
Bununla birlikte, öğrencilerin diploma not ne kadar yüksek olursa, Almanya’da iyi bir üniversiteden kabul alma şansları da o kadar yüksek olacaktır. Alman üniversitelerine kabul için öğrencilerin, dil yeterlilik sertifikalarının yanı sıra ek olarak bir sınav skoru sunması gerekebilir. Bu sınavlar, üniversitelerin kendi bünyelerinde yaptıkları sınavlar olmakla beraber uluslararası bir statüye sahip olan sınavlar da olabilir (GRE, GMAT, TESTAS vb.) Bu konuda, Almanya’da üniversite okumak için YKS gerekli mi sorusu yine en sık karşılaştığımız sorulardan biri.
Türkiye Cumhuriyeti ya da KKTC sınırları dahilinde; fen liseleri, anadolu liseleri, temel liseler, yalnızca Türk lise diploması veren özel lise ve kolejlerden mezun olan öğrencilerin YKS sınavına girmiş olmaları ve Almanya’da okumak istedikleri bölüme, Türkiye’de 4 yıllık lisans derecesi eğitimi veren üniversitelerden birinde yerleşmiş olmaları gerekiyor.
Almanya'da Üniversite Okumak için Popüler Bölümler
Almanya üniversiteleri, okumak için seçebileceğiniz pek çok popüler bölüm sunuyor. Bu bölümlerden bazılarını aşağıda bulabilir, daha fazla bilgi için içeriklerimizi okumaya devam edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Dil Yeterliliği
İngilizce Dil Yeterliliği
Almanya üniversiteleri bünyesinde sunulan İngilizce lisans ve yüksek lisans programları için istenen İngilizce yeterlilik sınavları arasında TOEFL, IELTS ve CAE sınavları örnek olarak gösterilebilir. İstenilen minimum skor üniversiteye ve okunmak istenen bölüme göre değişmekle birlikte genellikle B2 düzeyine tekabül etmektedir. Bazı durumlarda eğitim dili %100 İngilizce olan bir bölümden mezun olmak yeterli İngilizce seviyesi olarak kabul edilebilir ve bu durumun belgelenebilmesi hâlinde muafiyet alınabilir.
İngilizce yeterlilik sınavları hakkında detaylı bilgi için aşağıda yer alan blog yazılarımıza bakabilirsiniz.
Almanca Dil Yeterliliği
Almanya’da eğitim dilinin Almanca olduğu bir eğitim programına başvurmak isteyen öğrencilerin girebileceği yeterlilik sınavları arasında DSH, TestDaF, Goethe-Zertifikat ve Telc yer almaktadır. Hemen hemen tüm üniversiteler tarafından kabul gören DSH ve TestDaf bu sınavlar arasında en popülerleridir. İstenilen minimum skorlar bölümden bölüme ve üniversiteden üniversiteye göre değişiklik göstermektedir.
DSH Sınavı
Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang (DSH) sınavı, öğrencilerin Almanca yeterliliğini ispatlayabileceği ve Almanya’daki tüm üniversiteler tarafından kabul görülen bir Almanca yeterlilik sınavıdır. Üniversiteler DSH sınavını kendileri uygular ve her üniversitenin kendi kriterlerince belirlediği bir sınav türü vardır. Okuma ve yazma olmak üzere iki bölümden oluşur. Öğrencilerin gösterdikleri başarı seviyesine göre alabileceği 3 tür sertifika bulunmaktadır:
- DSH-1 düzeyi en düşük seviye sertifikadır. Bu seviye öğrencilerin Alman üniversitesine girebilmeleri için yeterli sayılmaz. Sınavdan %57-%66 arası başarı sağlayan öğrencilere verilir.
- DSH-2 düzeyi sınavdan &67-%81 oranında başarı gösteren öğrencilere verilmektedir. Bu sertifika işe Almanya’daki birçok üniversite öğrencileri kabul eder.
- DSH-3 düzeyi öğrencilerin alabileceği en iyi sertifikadır. Sınavdan %82-%100 arası başarı gösteren öğrenciler bu sertifika ile Almanya’da bulunan her üniversiteye kabul edilebilirler.
TestDaF Sınavı
Test Deutsch für Fremdsprache (TestDaf), öğrencilerin en çok talep ettikleri ve dünya çapında da çok yaygın olan bir Almanca dil sınavıdır. Seksene yakın ülkede lisanslı TestDaF merkezleri bulunmaktadır. Standardize edilmiş bir sınav olması sebebiyle TestDaf’a giren tüm öğrenciler aynı sorular üzerinden test edilir. Toplamda 4 bölümden (okuduğunu anlama, dinlediğini anlama, yazılı ifade, sözlü ifade) oluşan TestDaf sınavında öğrencinin Almanca seviyesi akademik bir düzeyde test edilir. Elde edilen puana göre 3 sertifika türünden biri verilir. Sınav sonucunda edinilen dil seviyeleri, Avrupa Birliği Dil Komisyonu’nun Ortak Avrupa Çerçeve Bildirgesi’ne göre B2 ve C1 seviyelerine karşılık gelmektedir.
- TestDaF Seviye 3 (TDN 3): Sınavın en düşük seviyesidir. Ancak Almanya üniversitelerinin bazıları TDN 4 seviyesinin altında öğrencileri de kabul edebilmektedir.
- TestDaF Seviye 4 (TDN 4): Bu seviyeye sahip öğrencilerin Almanya’da eğitim görmesi için bir engel bulunmamaktadır. Genel olarak üniversiteler bu seviyeyi kabul eder.
- TestDaF Seviye 5 (TDN 5): Sınavın en üst seviyesi olan TDN 5 seviyesine sahip öğrenciler dil yeterliliğini fazlasıyla karşıladıklarını göstermiş olurlar ve her üniversitenin Almanca dil yeterlilik şartlarını karşılarlar.
TestAS Sınavı
Test für Ausländische Studierende (TestAS), öğrencilerin hem dil yeterliliklerini hem de okumak istediği alanla ilgili yeteneklerini akademik düzeyde test eden bir Almanca sınavıdır. Kabul kriterleri arasında TestAS sınavı olan üniversitelere yapılacak başvuru esnasında yüksek bir skor başvurunun olumlu olma yüzdesini önemli ölçüde artırmaktadır. Bunun yanı sıra, özellikle belirli sayıda öğrenci kabul eden bölümlere (Numerus Clausus) yapılacak başvurularda yüksek bir TestAS skoru, düşük bir not ortalamasıve/veya ÖSYM sonucunun önemli ölçüde yerini doldurabilir. TestAS, alan testi, dil testi ve yetenek testi olmak üzere toplamda 3 kısımdan oluşmaktadır:
- Kern Test: Mantık yeteneğini ölçmeye yönelik bölümdür.
- Studienfeld Spezifische Test: Bu kısımda 4 alandan biri tercih edilir.
- Matematik, Informatik, Naturwissenschaften: Matematik, pozitif bilimler veya sağlık bilimleri tercih etmek isteyen öğrencilerin girmesi gereken bölümdür.
- Ingenieurwesen: Mühendislik tercih etmek isteyen öğrencilerin girmesi gereken bölümdür.
- Wirtschaftswissenschaften: Ekonomi, işletme, pazarlama alanlarını tercih etmek isteyen öğrencilerin girmesi gereken bölümdür.
- Geistes-, Kultur und Gesellschaftswissenschaften: Dil bilimleri, hukuk, edebiyat alanlarını tercih etmek isteyen öğrencilerin girmesi gereken bölümdür.
DSD II Diploması
Deutsches Sprachdiplom II (DSD II) sınavı, Almanya Kültür Bakanları Konferansı’ndan tescilli bir Almanca dil sertifika sınavıdır. 14 – 19 yaşında Almanca eğitim gören tüm öğrenciler her yıl bu sınava katılım sağlarlar. Almanya dışında bulunan ve müfredatı Almanca olan okulların düzenlenmesinden sorumlu devlet kurumu Zentralstelle für Auslandsschulwesen (ZfA)’nın tasdiklediği 3 ana program (Abitur, GIB, DSD) vardır. Bunun yanı sıra, DSD II Almancanın yabancılar için yabancı dil olarak test edildiği tek okul sınavıdır.
- DSD II (B2/C1): Her kısmı 24 puana karşılık gelen bu sınav sonucunda öğrenci C1 veya B2 sertifikası almaya hak kazanır.
- DSD II C1: Okuduğunu anlama ve dinlediğini anlama bölümlerinden en az 14 puan, yazılı ifade ve sözlü ifade bölümlerinden de en az 12 puan alınmalıdır.
- DSD II B2: Öğrenciler tüm kısımlardan minimum 8 puan almalıdır.
Almanca yeterlilik sınavları hakkında daha detaylı bilgi için aşağıda yer alan blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Yeterlilikler
Akademik Yeterlilikler
- Lise Diploması
- YKS/ÖSYM Yerleştirme Sonuçları
- Üniversite yerleştirme sınavı sonucunuzda; Türkiye’de bir üniversiteye yerleştirildiğinizin belgelenmesi ve üniversitenin adının, girdiğiniz fakültenin ve bölümün ve puan türünüzün de belirtilmesi gerekmektedir.
- Lisede aldığınız derslerin ve notlarının yazılı bulunduğu resmi transkript belgeleri
- Alana özel derslerin notları (örn. mühendislik bölümleri için matematik ve fizik)
Dil Yeterlilikleri
- Eğitim dili Almanca olan programlar için Almanca Yeterlilik Belgesi
- DSH, TestDaF veya Goethe-Institut gibi makamlarca yapılan Almanca yeterlilik sınavlarından alacağınız yeterlilik sertifikası
- Eğitim dili İngilizce olan programlar için İngilizce Yeterlilik Belgesi
- TOEFL iBT, IELTS veya Cambridge FCE/CAE/CPE gibi makamlarca yapılan İngilizce yeterlilik sınavlarından alacağınız yeterlilik sertifikası
Türkiye Cumhuriyeti ya da KKTC sınırları dahilinde; fen liseleri, anadolu liseleri, temel liseler, özel liseler veya kolejlerden mezun olmuş ve YKS sınavına girerek Almanya’da okumak istedikleri bölüme, Türkiye’de 4 yıllık lisans derecesi eğitimi veren üniversitelerden birinde yerleşmiş olan öğrenciler veya International Baccalaureate, European Baccalaureate gibi uluslararası eğitim programlarından mezun olmuş öğrenciler, üniversitelerin kabul şartlarını yerine getirdikleri müddetçe, Almanya’da üniversite eğitimi alabilirler.
IB Diploması ile Almanya Üniversite Başvurusu - Tüm merak ettiklerin bu yazıda!
Almanya üniversite başvuruları, uluslararası öğrenciler için öğrencilerin geldikleri ülkeye, sahip oldukları akademik yeterliliklere ve başvurmak istedikleri eğitim programına bağlı olarak, uni-assist platformu üzerinden ya da üniversitelerin kendi başvuru platformları üzerinden ilerlemektedir. Uni-assist, yükseköğrenim kurumları için uluslararası yeterlilik sertifikalarını inceleyen bir kuruluştur. Belirli sertifikaların Almanya’da eğitim görmeye uygun olup olmadığını belirler.
Uni-assist aracılığıyla aynı anda birden fazla yükseköğretim kurumuna başvurabilirsiniz. uni-assist, uluslararası öğrencilerin bir Alman yükseköğretim kurumuna başvurmalarına yardımcı olur; belgeleri kontrol eder ve eksik bir şey varsa başvuru sahipleriyle iletişime geçer. Tüm belgeler tamamsa, uni-assist başvurunun tamamını yükseköğretim kurumlarına iletir, onlar da kabul kararını verirler.
Numerus Clausus ve Numerus Fixus hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Başvuru için;
Uni-Assist ya da ilgili üniversiteye ait başvuru platformu üzerinde bir hesap oluşturulur. İlgili başvuru portalının talimatları izlenerek;
- Lise diploması (orjinali ve onaylı çevirisi)
- Lise ders transkriptleri (okuldan alınan orijinalleri ve onaylı çevirileri)
- Öğrencinin öğretmenlerinden alacağı referans mektupları
- Öğrencinin öz geçmişi
- YKS/ÖSYM Yerleştirme Sonuçları
- Üniversite yerleştirme sınavı sonucunuzda; Türkiye’de bir üniversiteye yerleştirildiğinizin belgelenmesi ve üniversitenin adının, girdiğiniz fakültenin ve bölümün ve puan türünüzün de belirtilmesi gerekmektedir.
- Öğrencinin eğitim dilinin İngilizce olduğu programlar için IELTS, TOEFL gibi sınavlar ve eğitim dilinin Almanca olduğu programlar için TestDaF, DSH, DSD II gibi sınavlar aracılığıyla aldığı İngilizce ve/veya Almanca yeterlilik sınavı puanları ve belgeleri
- Öğrencinin niyet mektubu
- Öğrencinin katılım gösterdiği müfredat dışı faaliyetler ve bunlara ilişkin sertifikalar, belgeler
sisteme yüklenir.
Öğrencinin ilgili üniversitenin hangi eğitim programına başvuracağı seçilir. Başvuru ücreti ödenir ve başvuru işlemleri tamamlanır. Başvuru esnasında, üniversitelerin ve üniversite kolejlerinin kendi gereklilikleri doğrultusunda, farklı talepler bulunabilir. Başvuru platformuna bağlı olarak işlemlerin sırası değişebilir.
Çoğu yükseköğretim kurumunda, Eylül/Ekim aylarında başlayan kış dönemi için başvuru aşaması Mayıs ayı başında başlar ve 15 Temmuz’da sona erer. Mart/Nisan aylarında başlayan yaz dönemi için başvuru dönemi Aralık başından 15 Ocak’a kadar devam eder. Bununla birlikte, başvuruların Kasım ayında başlayıp bittiği üniversiteler de mevcuttur. Ağustos/Eylül ve Şubat/Mart aylarında gönderilir. Ret cevapları genellikle biraz daha geç gönderilir. Özel üniversitelerin farklı son başvuru tarihleri olabilir.
Vize Başvuru Süreci
Almanya’dan bir lisans veya yüksek lisans bölümünden kabul aldıktan sonra öğrenciler ulusal vizeye başvurmalıdır. Almanya, bir Schengen bölgesi ülkesidir ve bu sebeple alacağınız oturum izni ile tüm Schengen ülkelerine istediğiniz zaman seyahat edebilirsiniz. Ulusal vize için ilk etapta gerekli tüm evrakların hatasız ve eksiksiz olarak hazırlanması gereklidir. Bu evraklar içinde yer alan özgeçmiş ve niyet mektubu, konsolosluğun istediği bir biçimde ve titizlikle hazırlanmalıdır.
Evraklar hazırlandıktan sonra iDATA üzerinden yapılacak başvuruyla vize randevunuzu oluşturabilirsiniz. Görüşme esnasında sorulan sorular mantık çerçevesinde cevaplanmalı ve gerektiğinde evrakla belgelenmelidir. Buna ek olarak, Almanya’da üniversite eğitimi görmenin maliyetini karşılayabilecek bir bütçeye sahip olduğunuzun belgelenmesi gerekmektedir.
Çalışma İzni
Almanya’da bir yükseköğrenim programına kayıtlı her öğrenci haftada 20 saate kadar yasal çalışma izni almaya hak kazanır. Dil okuluna giden öğrenciler bu haktan yararlanamazlar. Bu izin bir yıl için 120 iş gününe tekabül eder. Almanya’da ücretler saatlik olarak belirlenir ve yapacağınız işin saati ve niteliğine göre saatlik olarak ortalama 10€ - 25€ arasında bir gelir elde edebilirsiniz. Bu miktar diğer Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça yüksektir. Yarı zamanlı bir çalışma ile aylık masrafların tümü karşılanmasa bile makul bir geliriniz olabilir. Bu sebeple Almanya’da birçok öğrenci eğitimlerinin yanı sıra yarı zamanlı olarak çalışmayı tercih etmektedir. Kazancınızın yanı sıra çalışma esnasında Almancayı aktif olarak kullanacağınız için dilinizi pekiştirmede de önemli bir rol oynar.
Konaklama
Almanya’daki devlet yurtları direkt olarak üniversitelerin bünyesinde bulunmaz. Bu yurtlar üniversitenin bulunduğu şehirdeki Öğrenci Birlikleri (Studierendenwerk) tarafından idare edilir. Bu yurtlar, makul fiyatları ve merkezi konumları sebebiyle hem yerel hem de uluslararası öğrenciler tarafından yoğun rağbet görür.
Buna ek olarak bazı üniversiteler, fazla yurt talebini karşılamak sebebiyle yerel konaklama firmaları ile anlaşma yaparlar. Devlet yurtlarının yanı sıra Almanya’da pek çok özel yurt da bulunmaktadır. Bu yurtlar devlet yurtlarına kıyasla biraz daha maliyetlidir ve bir takım ekstra özelliklere sahip olabilmektedir (temizlik, yemek vb.).
Yurt konaklamasının yanı sıra öğrenciler kendi imkanları ile de ev kiralayabilirler. Almanya’da ev arkadaşlığı oldukça yaygın bir opsiyondur ve pek çok öğrenci 2-3 kişilik gruplar halinde bir evde konaklamaktadırlar. Bu sayede hem kira giderleri minimize olur hem de yeni gidilecek bir ülkede kolaylıkla sosyal bir çevre edinilir. Aynı zamanda öğrencinin yabancı dilini yoğun bir şekilde pratik etme şansı da olacaktır.
Almanya’daki En İyi Üniversiteler – Genel Başarı Sıralaması
Almanya’daki En İyi Üniversiteler - Bölüm Sıralaması
Computer Science (Bilgisayar Bilimi)
- Technical University of Munich
- RWTH Aachen University
- Technische Universität Berlin
- LMU Munich
- Technical University of Darmstadt
- Karlsruhe Institute of Technology
- University of Freiburg
- University of Bonn
- Ruhr University Bochum
- University of Tübingen
Engineering & Technology (Mühendislik & Teknoloji)
- Technical University of Munich
- RWTH Aachen University
- Technische Universität Berlin
- Karlsruhe Institute of Technology
- University of Erlangen-Nuremberg
- University of Stuttgart
- Technical University of Dresden
- University of Freiburg
- Technical University of Darmstadt
- Leibniz University Hannover
Medicine & Health Sciences (Tıp & Sağlık Bilimleri)
- Charité - Universitätsmedizin Berlin
- Universität Heidelberg
- LMU Munich
- Technical University of Munich
- University of Freiburg
- University of Tübingen
- Bielefeld University
- Universität Hamburg
- Ulm University
- University of Würzburg
Business & Management (İşletme & Yönetim Bilimleri)
- Technical University of Munich
- Universität Mannheim
- LMU Munich
- University of Bonn
- University of Bayreuth
- University of Erlangen-Nuremberg
- Freie Universität Berlin
- Leuphana University of Lüneburg
- University of Cologne
- Universität Hamburg
Economics (İktisat)
Almanya’da Üniversite Okumak İçin Almanca Şart Mı?
Sıkça karşılaştığımız sorulardan biri de Almanya’da üniversite okumak için dil şart mı sorusu. Almanya’da bulunan üniversite ve yükseköğretim kurumlarının çoğunluğunda eğitim dili olarak Almanca kullanılıyor. Bu doğrultuda, eğitim dilinin Almanca olduğu eğitim programlarına başvurmak isteyen öğrencilerin Almanca dil yeterlilik koşullarını da yerine getirmeleri gerekiyor.
Bununla birlikte, ana eğitim dili Almanca olan üniversite ve eğitim programlarının sayısı kadar olmasa da belirli çalışma alanlarında, eğitim dilinin İngilizce olduğu uluslararası eğitim programları da mevcut. Bu türden programların mevcut olduğu üniversite ve yükseköğretim kurumlarına örnek olarak;
- Berlin School of Applied Sciences (HTW)
- Berlin School of Economics and Law
- Bielefeld University
- Bonn-Rhine-Sieg University of Applied Sciences
- CBS International Business School - University of Applied Sciences
- Chemnitz University of Technology
- Eberhard Karls University Tübingen
- Europa-Universität Flensburg
- European University Viadrina Frankfurt
- Frankfurt University
- Free University Berlin
- Heidelberg University
- Karlsruhe University of Applied Sciences
- Kiel University
- IU International University
- Leuphana University Lüneburg
- Mainz University
- Mannheim University of Applied Sciences
- Osnabrück University of Applied Sciences
- Rhine-Waal University of Applied Sciences
- RWTH Aachen University
- South Westphalia University of Applied Sciences
- SRH Berlin University of Applied Sciences
- Technical University of Hamburg
- Technische Hochschule Deggendorf
- Technische Universität Braunschweig
- Berlin School of Applied Sciences (HTW)
- TU Dortmund University
- University of Applied Sciences Rosenheim
- University of Bonn
- University of Cologne
- University of Duisburg-Essen
- University of Erlangen-Nuremberg
- University of Europe for Applied Sciences
- University of Freiburg
- University of Göttingen
- University of Leipzig
- University of Münster
- University of Osnabrück
verilebilir.
Almanca Öğrenmek İçin Nedenler
- Almanca, ana dil olarak Kıta Avrupası’nda en çok konuşulan lisandır. Yaklaşık 100 milyon Avrupalının ana dilidir.
- Almanya’nın yanı sıra Almanca; Lüksemburg, Avusturya, İsviçre, İtalya ve Belçika’da resmi ana dil olarak kabul görür. Bunun yanı sıra Danimarka, Fransa, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Romanya ve Slovakya tarafından da resmi olarak ikinci dil statüsünde kabul görür.
- Dünyada en çok konuşulan ilk 10 dil arasında Almanca yer almaktadır.
- İnternet ortamında pek çok içerik Almanca olarak yayınlanmaktadır.
Almanca Öğrenmenin Eğitim Hayatındaki Etkisi
- Almancaya akıcı bir düzeyde hâkim olmak öğrencilere Almanya’da lisans ve/veya yüksek lisans eğitimi için geniş bir yelpaze sunar.
- Dünya çapında yayımlanan bilimsel ve edebi kaynakların büyük çoğunluğu Almancadır ve Almanca bilmek bu kaynakları kendi ana dillerinden takip etmenize olanak tanır.
- Almanya birçok ünlü bilim insanı, filozof, mühendis ve edebiyatçıya ev sahipliği yapmıştır ve Almancaya hâkim olmak bu insanların eserlerini kendi dillerinden okuyup anlamayı sağlar.
- Almanya’da okumak için öğrencilerin tercih ettiği en popüler şehirler arasında Frankfurt, Köln, Münih, Düsseldorf, Hamburg, Freiburg, Heidelberg ve Berlin gelmektedir
- Berlin: Berlin, Almanya Federal Cumhuriyeti’nin başkentidir. Dünyanın ve aynı zamanda Avrupa’nın en gözde metropolleri arasındadır. Renkli dokusu ve çok uluslu yapısı ile dünyanın her yerinden gelen pek çok öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.
- Frankfurt: Hessen Eyaleti’nin en kalabalık şehri olan Frankfurt Almanya’nın ticaret ve finans başkenti olarak kabul edilir. Şehirde özellikle ekonomi, işletme ve pazarlama alanında ün yapmış pek çok eğitim kurumu vardır. Avrupa Merkez Bankası ana binası burada yer almaktadır.
- Köln: Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde yer alan Köln bu eyaletin en kalabalık şehri olmanın yanı sıra her yıl çok sayıda festivale ev sahipliği yapmaktadır. Çok uluslu bir yapısı vardır be pek çok etnik kökenden gelen insana ev sahipliği yapmaktadır.
- Hamburg: Hamburg, Berlin’den sonra Almanya Federal Cumhuriyeti’nin en büyük şehridir. Aynı zamanda Avrupa’nın en büyük üçüncü limanı bu kentte bulunur. Köklü mimari yapısının yanı sıra sanat ve özellikle müzik alanında oldukça gelişmiştir. Aralarında The Beatles’ın da bulunduğu pek çok ünlü grup ve müzisyen Hamburg’un kendine özgü müzikal stilinden etkilenmişlerdir.
- Freiburg: Baden-Wüttenberg Eyaleti’nin dördüncü en büyük şehri olan Freiburg Almanya’nın en gözde öğrenci şehirlerinden biridir. Kara Orman’ın eteklerinde yer alan Freiburg şehri aynı zamanda eşsiz doğal güzelliklere sahiptir.
- Heidelberg: Baden Wüttenberg Eyaleti’nde yer alan Heidelberg, Almanya’nın en eski üniversitesine ev sahipliği yapmaktadır (Ruprecht Karls Universität Heidelberg- 1386). Almanya’nın kalabalık öğrenci nüfusuna sahip şehirlerinden biridir. Aynı zamanda şairler ve filozoflar şehri olarak anılan Heidelberg eşsiz mimarisiyle popüler bir turist destinasyonudur.
- Münih: Münih Bavyera Eyaleti’nin başkenti ve aynı zamanda en kalabalık şehridir. Zengin bir tarihi dokusu ve mimarisi vardır. Almanya’nın en iyi teknik üniversitesi olan Münih Teknik Üniversitesi ve en iyi üçüncü üniversitesi olan Ludwig-Maximillian Üniversitesi bu şehirdedir.
Almanya’da Okumak İçin 5 Neden
- Global standartlar üzerinde bir yüksek öğrenim
- Ücretsiz öğrenim sebebiyle minimal düzeyde eğitim maliyeti
- Mezuniyet sonrası şartsız olarak verilen 18 aylık oturum izni
- %100 İngilizce olarak sunulan program fırsatları
- Dünyanın her yerinden gelen öğrencilerle birlikte çok uluslu bir atmosferde eğitim görme şansı
2024 Almanya Üniversiteleri Başvuru Tarihleri
Almanya'da hem lisans hem de yüksek lisans düzeyinde çeşitli programlar sunan, dünya çapında tanınan birçok üst düzey üniversite bulunmaktadır. Bu Alman üniversitelerine genel başvuru tarihlerini aşağıda bulabilirsiniz. Çoğu Alman üniversitesi yaz ve kış dönemi olmak üzere yılda iki dönem başvuru almaktadır. Genel olarak kış dönemi başvuruları 15 Temmuz'da, yaz dönemi başvuruları ise 15 Ocak'ta kapanır, ancak üniversitelerin genel başvuru tarihleri ve spesifik eğitim programlarının başvuru tarihleri birbirinden farklı olabilir.
Üniversite |
Dönem |
2024 Son Başvuru Tarihleri |
---|---|---|
Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi |
Yaz Dönemi |
15 Ocak |
Kış Dönemi |
15 Temmuz |
|
Münih Teknik Üniversitesi |
Yaz Dönemi, Kış Dönemi |
Eğitim programına göre değişiyor. |
Kış Dönemi (Studienkolleg) |
15 Temmuz |
|
Yaz Dönemi (Studienkolleg) |
15 Ocak |
|
Heidelberg Üniversitesi |
Kış Dönemi |
20 Ağustos |
Yaz Dönemi |
15 Ocak |
|
Kış Dönemi |
15 Haziran |
|
Yaz Dönemi |
15 Ocak |
|
Berlin Charité Tıp Üniversitesi |
Kış Dönemi |
15 Temmuz |
Eğitim programına göre değişiyor. |
||
Tübingen Üniversitesi |
Kış Dönemi |
15 Temmuz |
Yaz Dönemi |
15 Ocak |
|
Berlin Humboldt Üniversitesi |
Kış Dönemi |
31 Ağustos |
Yaz Dönemi |
28 Şubat |
|
Freiburg Üniversitesi |
Kış Dönemi |
15 Temmuz |
RWTH Aachen |
Kış Dönemi |
15 Ekim |
Yaz Dönemi |
15 Nisan |
|
Kış Dönemi |
1 Mart |
|
Yaz Dönemi |
1 Eylül |
|
Bonn Üniversitesi |
Kış Dönemi |
20 Ağustos |
Yaz Dönemi |
15 Ocak |
|
Eğitim programına göre değişiyor. |
||
Freie Universität Berlin |
Kış Dönemi |
15 Temmuz |
Yaz Dönemi |
15 Ocak |
|
Eğitim programına göre değişiyor. |
31 Mayıs |
|
15 Ağustos |
||
15 Ocak |
||
15 Şubat |
||
Göttingen Üniversitesi |
Kış Dönemi |
15 Temmuz |
Yaz Dönemi |
15 Ocak |
|
Hamburg Üniversitesi |
Kış Dönemi |
15 Temmuz |
Yaz Dönemi |
15 Ocak |
|
Kış Dönemi |
31 Mart |
|
Mannheim Üniversitesi |
Güz Dönemi |
15 Temmuz |
Güz Dönemi |
31 Mayıs |
|
Berlin Teknik Üniversitesi |
Yaz Dönemi |
28 Şubat |
Kış Dönemi |
31 Ağustos |
|
Yaz Dönemi |
30 Kasım |
|
Kış Dönemi |
30 Haziran |
|
Ulm Üniversitesi |
Kış Dönemi |
15 Temmuz |
Yaz Dönemi |
15 Ocak |
|
Würzburg Üniversitesi |
Kış Dönemi |
15 Temmuz |
Yaz Dönemi |
15 Ocak |
|
Köln Üniversitesi |
- |
12 Ocak |
- |
15 Haziran |
|
- |
31 Mart |
|
Dresden Teknik Üniversitesi |
Kış Dönemi |
15 Temmuz |
Yaz Dönemi |
15 Ocak |
|
Kış Dönemi |
15 Eylül |
|
Yaz Dönemi |
15 Mart |
|
Bielefeld Üniversitesi |
Kış Dönemi |
31 Temmuz |
Yaz Dönemi |
15 Ocak |
|
Münster Üniversitesi |
- |
15 Ocak |
- |
15 Mayıs |
BSBI-Berlin School of Business and Innovation
Almanya
Şehir: Berlin
Dil Hazırlık Eğitimi:
YOK
Lisans
Programı: 7
Lisans Ücreti: 9.450 EUR
Statüsü:
ÖZEL
Technische Universität München (TUM)
Almanya
Şehir: Münih
Dil Hazırlık Eğitimi:
YOK
Lisans
Programı: 45
Lisans Ücreti: 72 EUR
Master Programı:
90
Statüsü:
DEVLET
ÜLKE SIRALAMASI: 1
Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU)
Almanya
Şehir: Münih
Dil Hazırlık Eğitimi:
VAR
Lisans
Programı: 57
Lisans Ücreti: 162 EUR
Master Programı:
105
Statüsü:
DEVLET
ÜLKE SIRALAMASI: 2
Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
Almanya
Şehir: Heidelberg
Dil Hazırlık Eğitimi:
VAR
Lisans
Programı: 59
Lisans Ücreti: 1.500 EUR
Master Programı:
87
Statüsü:
DEVLET
ÜLKE SIRALAMASI: 2
Humboldt-Universität zu Berlin
Almanya
Şehir: Berlin
Dil Hazırlık Eğitimi:
VAR
Lisans
Programı: 20
Lisans Ücreti: 290 EUR
Master Programı:
68
Statüsü:
DEVLET
Almanya
Şehir: Berlin
Dil Hazırlık Eğitimi:
YOK
Lisans
Programı: 55
Lisans Ücreti: 312 EUR
Master Programı:
92
Statüsü:
DEVLET
Almanya
Şehir: Aachen
Dil Hazırlık Eğitimi:
VAR
Lisans
Programı: 38
Lisans Ücreti: 318 EUR
Master Programı:
75
Statüsü:
DEVLET
ÜLKE SIRALAMASI: 8
Almanya
Şehir: Göttingen
Dil Hazırlık Eğitimi:
VAR
Lisans
Programı: 58
Lisans Ücreti: 350 EUR
Statüsü:
DEVLET
ÜLKE SIRALAMASI: 6
Technische Universität Berlin (Technical University Berlin)
Almanya
Şehir: Berlin
Dil Hazırlık Eğitimi:
VAR
Lisans
Programı: 51
Lisans Ücreti: 319 EUR
Master Programı:
86
Statüsü:
DEVLET
ÜLKE SIRALAMASI: 8
Popüler Üniversiteler
Almanya'da Eğitim Alabileceğiniz Fakülteler
Almanya'da Eğitim Alabileceğiniz Bölümler
Almanya Üniversiteleri Hakkında Blog Yazıları
Almanya'da Eğitim Alabileceğiniz Popüler Bölgeler
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Ülkeler
Almanya'nın En İyi Devlet Üniversiteleri
Almanya'nın En İyi Özel Üniversiteleri
Onlar başardı, sıra sende!
Dünyanın en prestijli okullarından kabul ve burs almış öğrencilerimizin başarı hikayalerini onlardan dinle.
Almanya Üniversiteleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
MEB diploması ile mezun olan öğrencilerin YKS sınavından yüksek bir puan alması, okulundan iyi bir lise ortalamayla mezun olmuş olması ve Almancasının C1 seviyesinde olması gerekir. C1 Almanca gerekliliğini karşılayamayan öğrenciler B1 Almanca ile de önce hazırlık eğitimi almaları şartı ile Almanya üniversitelerine başvuruda bulunabilirler.
Almanya’da üniversite eğitimi fiyatları ücretsizdir. Ancak dönemlik eğitim harcı bulunmaktadır. Dönemlik eğitim harcı €200 ile €500 arasında değişmektedir.
Türkiye'de bulunan bölümlerin hepsi Almanya'daki üniversitelerde de okunabilmektedir. Almanya’da en çok tercih edilen bölümler; İşletme, İktisat, Psikoloji, hukuk, Uluslararası İlişkiler, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği ve Uçak Mühendisliği’dir.
MEB Diploması ile mezun olan öğrencilerin YKS’den 400 ve üzeri puan alması, IB diploması ile mezun olan öğrencilerin ise 35 ve üzeri puan diploma notuna sahip olması gereklidir.