
Kanada
Şehir: Halifax
Dil Hazırlık Eğitimi:
YOK
Lisans
Programı: 91
Statüsü:
DEVLET
ÜLKE SIRALAMASI: 12

Kanada
Şehir: Toronto
Dil Hazırlık Eğitimi:
VAR
Lisans
Programı: 30
Lisans Ücreti: 19.803 CAD
Statüsü:
DEVLET

Kanada
Şehir: Montréal
Dil Hazırlık Eğitimi:
YOK
Lisans
Programı: 108
Lisans Ücreti: 27.447 CAD
Master Programı:
77
Statüsü:
DEVLET
ÜLKE SIRALAMASI: 3

Kanada
Şehir: Hamilton
Dil Hazırlık Eğitimi:
YOK
Lisans
Programı: 25
Statüsü:
DEVLET
ÜLKE SIRALAMASI: 4

Queen's University at Kingston
Kanada
Şehir: Kingston
Dil Hazırlık Eğitimi:
VAR
Lisans
Programı: 79
Lisans Ücreti: 35.908 CAD
Statüsü:
DEVLET
ÜLKE SIRALAMASI: 13

Kanada
Şehir: Burnaby
Dil Hazırlık Eğitimi:
YOK
Lisans
Programı: 78
Lisans Ücreti: 34.012 CAD
Statüsü:
DEVLET
Kanada'da Üniversite Okumak
Kanada’da üniversite okumak hayatınızda yaşayabileceğiniz en verimli deneyimlerden birisi olabilir. Yeni yerler keşfedebilir, yeni arkadaşlar edinebilir ve yeni bir kültürü tanıyabilirsiniz.
Kanada üniversitelerinde eğitim alabilmek için üniversitelerin başvuru ve kabul şartlarını eksiksiz olarak yerine getirmeniz gerekmektedir. Kanada’da eğitim, yurtdışında lisans ve yüksek lisans eğitimi almak isteyen pek çok öğrencinin ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Kanada üniversitelerinin sunduğu eğitim, öğrencilerin hem akademik hem de sosyal açıdan gelişmesini sağlamakta olup, lisans eğitimini Kanada’da tamamlayan öğrencilerin büyük bir çoğunluğu, yüksek eğitimlerini de Kanada’da sürdürmeyi istemektedir. Mezuniyet sonrası iş imkânları bakımından öğrencilere pek çok fırsat ve kolaylığın sağlandığı Kanada’da öğrenciler, üniversite eğitimi sonrası uzun süreli çalışma izni alabilmektedir.
En iyi Kanada üniversiteleri hakkında bilgi almak için tıklayın!
Yüksek yaşam kalitesi, McGill University, University of Toronto, University of British Columbia ve University of Alberta gibi başarılı üniversiteler, dünya standartlarında eğitim ve mezuniyet sonrası imkânlar, Kanada’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin sayısını her geçen gün arttırmaktadır. Yurt dışı eğitim söz konusu olduğunda pek çok öğrencinin hayallerini süsleyen ve dünyanın en iyi üniversitelerinden bazılarının bulunduğu Kanada’da eğitim almak için ihtiyaç duyacağınız bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Alanında tam yetkin danışmanlarımızın yönlendirmeleri doğrultusunda Kanada’ya yapacağınız başvurularınız hatasız ve eksiksiz bir şekilde olacaktır. Kabul koşulları, giriş sınavları, başvuru şartları ve fiyat bilgileri gibi şartların tümü hakkında profesyonel bilgi ve tecrübeye sahip bir ekibin desteği ile siz de Almanya’da hayalinizdeki eğitim fırsatlarından faydalanabilirsiniz.
Kanada'da Üniversite Eğitimi
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden ve en güçlü ekonomilerinden biri olan Kanada’da üniversite eğitimi almak, öğrencilerin gelecekleri açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. Öğrenciler yalnızca tüm dünyada tanınan ve geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmakla kalmamakta, kendilerini sosyal ve kültürel açılardan geliştirebilmeleri için de pek çok fırsat yakalamaktadır. Kanada’da yaklaşık 100 tane üniversite bulunmakta olup, bu üniversitelerin büyük bir çoğunluğu devlet üniversitesidir.
Eğitimin büyük öneme sahip olduğu Kanada, Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarına göre en yaşanılır ülkeler arasında yer almaktadır. Kanada üniversiteleri, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının yanı sıra, sertifika programları da sunmaktadır. Resmi dillerin İngilizce ve Fransızca olduğu Kanada’da pek çok yükseköğretim kurumu iki dilde eğitim olanağı sunmaktadır.
Kanada'da Üniversiteleri Eğitim Süresi
Kanada üniversitelerinde lisans eğitim süresi 4 yıl, yüksek lisans eğitim süresi ile 1-2 yıl olarak sayılıyor.
- Lisans: 4 Yıl
- Yüksek Lisans: 1 - 2 Yıl
Kanada Üniversiteleri Eğitim Ücretleri
Kanada üniversiteleri fiyatları okuldan okula farklılık gösteriyor. Lisans eğitim ücretleri CAD 19,000 - CAD 90,000 aralığında sunuluyor.
- Üniversite Kolejleri- Meslek Yüksekokulları: CAD 19,000-CAD 32,000
- Üniversiteler: CAD 19,000 - CAD 90,000
Yaşam Masrafları
Kanada'da üniversite okurken karşılamanız gereken yaşam masraflarını inceleyebilirsiniz.
- Konaklama: CAD 900 - CAD 2,250
- Yemek: CAD 300 - CAD 400
- Ulaşım: CAD 100 - CAD 150
- Diğer: CAD 600 - CAD 900
Kanada Üniversiteleri Başvuru Dönemleri
Kanada’daki üniversitelere başvurularda zamanlama oldukça önemli bir yere sahip. Bir üniversite başvurusunun tüm gerekli bilgi ve belgelerle tamamlanması aylar sürebilir, bu nedenle hazırlanmaya erken başlamak büyük önem arz eder. Başvuru dönemleri üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilir ve üniversiteler yıl içinde birden fazla başvuru kabul dönemi açabilir. Bununla birlikte, başvuru dönemleri genel olarak Ocak, Şubat ve Mart aylarındadır. Öte yandan tıp, dişçilik, sağlık bilimleri gibi alanlardaki eğitim programlarının başvuru dönemleri, diğer eğitim programlarının başvuru dönemlerinden farklı olabilir.
Kanada Üniversiteleri Başvuru Süreci
Kanada üniversite eğitim vizesi alabilmek için öncelikle bir eğitim kurumuna kabul edilmeniz ve bunu belgeleyebilmeniz gerekmektedir. Akabinde Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu’nun internet sitesi üzerinden vize başvurusu yapılabilir. Vize için gereken evraklar genel itibarıyla şu şekildedir;
- Eğitim Süresi Boyunca ve Sonrasında 1 Yıl Geçerliliği Olan Pasaport
- Eski Pasaportlar
- Online Olarak Doldurulmuş Kanada Vize Başvuru Formu
- Vukuatlı Aile Nüfus Kayıt Örneği
- Vize Niyet Mektubu
- Finansal Dökümanlar
- Okul Kabul Belgesi
- Konaklama Belgesi
- Quebec için De Certificat D’acceptation Du Quebec belgesi
Kanada’da bulunan pek çok üniversitede kabul koşulları, aday uluslararası öğrencilerin başvuruda bulunacağı programa göre farklılık göstermektedir. Başvuru sürecinde gerçekleştirilen değerlendirmelerde, öğrencilerin yalnızca akademik başarısı değil, aynı zamanda müfredat dışı aktivite ve sosyal yaşamdaki başarıları da göz önünde bulundurulmaktadır. Her ne kadar International Baccalaureate (IB), European Baccalaureate diplomaları, Advanced Placement (AP), SAT, ACT sınav sonuçları başvurularda zorunluluk olmasa da uluslararası öğrenciler için büyük fayda sağlamaktadır. Kanada'da üniversite okumak için tfaydalı olan sınavlar ve programlar aşağıda listelenmiştir.
Öğrencilerin yüksek not ortalamasına sahip olması ve öğrenim hayatı boyunca aldığı derslerin içeriğinin başvuru esnasında ibraz edilmesi, öğrencilerin ilgili bölüme uygunluklarının değerlendirilmesinde önem arz etmekte ve yarar sağlamaktadır. Quebec eyaletinde üniversite öncesi eğitim 13 yıl olup, Türkiye’deki okullardan mezun olan öğrencilerin Quebec’te belirli okullara başvuruda bulunabilmesi için öncelikle 1 sene hazırlık okumaları gerekli olabilir.
Aynı zamanda, öğrencilerin Fransızca dil yeterliliğine sahip olması ve bunu bir dil yeterliliği sertifikası ile kanıtlamaları istenebilir. Diğer eyaletlerdeki yükseköğretim kurumlarında bu şart bulunmamakta olup, İngilizce dil yeterlilik sertifikası ile başvuru yapılabilmektedir. Kanada’da bulunan yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına başvuruda bulunmak için gerekli olan belgeler ve kabul koşulları, genel itibarıyla;
- 12 Yıllık Temel Eğitimi Başarıyla Tamamlamış Olmak
- 4 Yıllık Lise Diploması
- Yüksek Not Ortalaması
veya - International Baccalaureate (IB) Diploması
veya - IGCSE/International AS & A-Levels Sertifikaları
veya - Advanced Placement (AP) Sınav Sonuç Belgeleri ve SAT/ACT Sınav Puanları
- Eğitim Dili İngilizce Olan Programlar İçin İngilizce Yeterlilik Belgesi, IELTS Academic, TOEFL iBT, PTE Academic, CAE, CPE gibi uluslararası alanda kabul edilen yeterlilik sınavları aracılığıyla alınan İngilizce yeterlilik sertifikası.
- Eğitim Dili Fransızca Olan Programlar İçin Fransızca Yeterlilik belgesi, DELF, DALF gibi uluslararası alanda kabul edilen yeterlilik sınavları aracılığıyla alınan Fransızca yeterlilik sertifikası.
- Resmi Lise Transkript Belgeleri
- Referans/Tavsiye Mektupları
şeklindedir.
Başvuru süreçleri eyalete göre değişmektedir. Bazı eyaletlerdeki üniversitelere öğrenciler merkezi bir başvuru hizmeti aracılığıyla başvurabilirken, diğerlerinde ise doğrudan üniversiteye başvurmanız gerekir. İlk tercihinize kabul edilmeme ihtimalinize karşı birden fazla programa veya üniversiteye başvurmak isteyebilirsiniz. En yaygın olarak kullanılan başvuru platformu, Ontario Universities Application Centre’ın başvuru platformudur.
Başvuru için;
- Başvurulacak olan üniversitenin çalıştığı ilgili başvuru portalı üzerinde hesap oluşturulur.
- İlgili başvuru portalının talimatları izlenerek;
- Lise diploması (orjinali ve onaylı çevirisi)
- Lise ders transkriptleri (okuldan alınan orijinalleri ve onaylı çevirileri
- Öğrencinin öğretmenlerinden alacağı referans mektupları
- Öğrencinin öz geçmişi
- Öğrencinin SAT veya ACT sınav puanları
- ÖğrencininAdvanced Placement (AP) sınav sertifikaları
- International Baccalaureate (IB), European Baccalaureate (EB), French Baccalaureate (FB) diplomaları ve resmi transkriptler
- Öğrencinin IELTS, TOEFL gibi sınavlar aracılığıyla aldığı İngilizce yeterlilik sınavı puanları ve belgeleri
- Öğrencinin DELF, DALF gibi sınavlar aracılığıyla aldığı Fransızca yeterlilik sınavı puanları ve belgeleri
- Öğrencinin niyet mektubu (Personal Statement/Essay)
- Öğrencinin katılım gösterdiği müfredat dışı faaliyetler ve bunlara ilişkin sertifikalar, belgeler sisteme yüklenir.
- Öğrencinin ilgili üniversitenin hangi kolejine ve hangi eğitim programına(-larına) başvuracağı seçilir.
- Başvuru ücreti ödenir ve başvuru işlemleri tamamlanır.
Başvuru esnasında, üniversitelerin ve üniversite kolejlerinin kendi gereklilikleri doğrultusunda, farklı talepler bulunabilir. Başvuru platformuna bağlı olarak işlemlerin sırası değişebilir.
Üniversite hazırlık programları hakkında detaylı bilgi için aşağıda yer alan blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Çalışma İzni
Kanada üniversitelerinde lisans ve yüksek lisans eğitimi alan öğrencilerin, eğitim süresi boyunca haftada 20 saat çalışma izni bulunmaktadır. Aynı zamanda tatil dönemlerinde bu süre 40 saate çıkmaktadır. Lisans ve yüksek lisans mezuniyetleri sonrasında, Kanada öğrencilere üç yıllık çalışma izni vermektedir. Bu da Kanada’da eğitim almayı düşünen öğrencilerin oldukça ilgisini çekmektedir.
Kanada'daki En İyi Üniversiteler - Genel Başarı Sıralaması
Kanada'daki En İyi Üniversiteler - Bölüm Sıralaması
Computer Science (Bilgisayar Bilimi)
- University of Toronto
- Université de Montréal
- University of Waterloo
- University of British Columbia
- McGill University
- University of Alberta
- Simon Fraser University
- York University
- University of New Brunswick UNB
- Université du Québec
Medicine & Health Sciences (Tıp & Sağlık Bilimleri)
- University of Toronto
- McMaster University
- McGill University
- University of British Columbia
- University of Alberta
- University of Ottawa
- Université de Montréal
- University of Calgary
- Queen’s University at Kingston
- Western University
Economics (İktisat)
- University of Toronto
- University of British Columbia
- McGill University
- Université de Montréal
- University of Alberta
- Western University
- York University
- University of Waterloo
- University of Calgary
- Simon Fraser University
Engineering & Technology (Mühendislik & Teknoloji)
- University of Toronto
- University of British Columbia
- University of Waterloo
- McGill University
- University of Alberta
- Western University
- University of Calgary
- Concordia University
- McMaster University
- Memorial University of Newfoundland
Business & Management (İşletme & Yönetim Bilimleri)
- University of Toronto
- University of British Columbia
- McGill University
- Université de Montréal
- University of Alberta
- Western University
- York University
- University of Waterloo
- University of Calgary
- Simon Fraser University
Law (Hukuk)
Popüler Şehirler
Toronto
The Economist tarafından derlenen bir şehir sıralaması endeksine göre Toronto ve Montreal, dünyada yaşanabilecek en iyi iki yer olarak seçilmiştir. Rapor, şehirleri dijital güvenlik, sağlık güvenliği, altyapı güvenliği ve kişisel güvenlik seviyelerine göre sıralamaktadır.
Toronto, çok kültürlülüğü, sporları ve CN Kulesi gibi benzersiz simge yapıları ile tanınmaktadır. Bu hareketli şehir, çeşitli mutfaklara, mimari karışımlara ve oldukça eski bir tarihe sahiptir. Toronto aynı zamanda dünyanın en büyük film festivallerinden biri olan Toronto Uluslararası Film Festivali'ne de ev sahipliği yapmaktadır.
Vancouver
Vancouver, kilometrekare başına 5.400'den fazla kişiyle Kanada'daki en yüksek nüfus yoğunluğuna sahiptir. Kanada'daki etnik ve dilsel açıdan en çeşitli şehirlerden biridir: sakinlerinin yüzde 52'si anadili İngilizce değildir.
Ottawa
Kanada’nın başkenti olan Ottawa, ülkenin en büyük dördüncü kentidir. Gittikçe daha fazla insan Ottawa'nın avantajlarının farkına varmaktadır: Canadian Business tarafından yapılan bir araştırma, Ottawa'yı gelir, araba sahipliği, işsizlik oranı, konut, hava durumu ve yaşam tarzı temelinde Kanada'nın yaşamak için en iyi yeri olarak sıralamıştır. Kültürel faktörler, Ottawa'nın yüksek sıralamasının önemli bir unsurudur.
Montreal
Toronto’dan sonra en büyük Kanada şehri olan Montreal, Kuzey Amerika’nın en Avrupalı şehri olarak kabul edilmiştir. Nemli kara ikliminin hüküm sürmesinden ötürü kışlar oldukça sert ve yazlar ise oldukça sıcak, yer yer de yağışlı geçmektedir. Montreal’de eğitim dili genellikle Fransızca’dır.
Calgary
Calgary, Kanada'nın en zengin, en temiz ve en yaşanabilir şehirlerinden biridir. Edmontonlular gibi, Calgary sakinleri daha düşük bir yaşam maliyetinin, iyi bir iş piyasasının ve düşük vergilerin tadını çıkarır. Alberta ilinde eyalet satış vergisi, eyalet genel sermaye vergisi veya belediye satış vergisi yoktur.
Kanada Üniversiteleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- Soru: Kanada’da üniversite eğitimi alırken çalışma iznine sahip olabilir miyim?
- Cevap: Kanada’da lisans programı eğitimi alan öğrenciler resmi olarak çalışma iznine sahip olamaz. Ancak kampüs içerisinde haftalık part-time olarak 20 saat çalışma iznine sahip olursunuz.
- Soru: Kanada’da eğitim aldığım süre içerisinde Türkiye’yi ziyaret edebilir miyim?
Cevap: Resmi tatil dönemleri ve akademik takvim durumunuza göre Türkiye’yi ziyaret edip geri dönüş sağlayabilirsiniz. - Soru: Kanada’da üniversite fiyatları çok yüksek midir?
Cevap: Amerika ve İngiltere’ye kıyasla Kanada üniversite fiyatları daha uygundur. Seçtiğiniz okulun kalitesine göre ücretler üzerinde değişiklik olabilir.
- Soru: Kanada’da eğitim almak için hangi koşulları sağlamam gerekiyor?
Cevap: Kabul koşulları programa göre değişiklik gösterebilmektedir ancak iyi bir not ortalaması ve İngilizce dil sertifikası en önemli koşullardır.
Popüler Üniversiteler
Kanada'da Eğitim Alabileceğiniz Fakülteler
Kanada'da Eğitim Alabileceğiniz Bölümler
Kanada'da Eğitim Alabileceğiniz Popüler Şehirler
Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Ülkeler
Kanada'nın En İyi Devlet Üniversiteleri
Kanada'nın En İyi Özel Üniversiteleri
Kanada Üniversiteleri Hakkında Blog Yazıları
Onlar başardı, sıra sende!
Dünyanın en prestijli okullarından kabul ve burs almış öğrencilerimizin başarı hikayalerini onlardan dinle.
Kanada Üniversiteleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Uygun şartları (dil sınavları, not ortalaması vb.) sağlayan öğrenciler için üniversitelerin başvuru portalları aracalığı ile direkt üniversiteye başvuru yapılır. Yalnızca Ontario eyaletindeki üniversiteler için ortak bir portaldan başvuru yapılmaktadır. Kanada üniversiteleri başvurular için son başvuru tarihi vermektedir. Başvurularda üniversitelerin farklı giriş koşulları olsa da İngilizce dil yeterliliği, niyet mektubu, referans, özgeçmiş ve yüksek not ortalaması hepsinde ortaktır.
Kanada’da lisans eğitim ücretleri yaklaşık 20000 ile 45000 Kanada Doları arasında değişmektedir. Bunun yanında bir yıllık yaşam gideri ise 10000 Kanada Doları’dır
Kanada size istediğiniz bütün bölümlerde okuma şansı sunar. Mühendislikten sosyal bilimlere bir çok bölümün eğitimi üniversite bünyelerinde verilmektedir.
Kanada üniversitelerinde bir giriş sınavı ve puanı yoktur. Fakat öğrencinin lise not ortalamasının 85’in üstünde ve İngilizce ya da Fransızcasının (hedeflenen bölümün eğitim diline göre) B2 seviyesinde olması gerekmektedir.
Kanada’da lisans eğitimini tamamlamak isteyen öğrenciler öncelikle gereklilikleri sağlamalıdır. Uygun şartları sağlayan öğrencilere öğrenci başvuru portalları aracılığıyla başvuru yapılır. Başvurularda evrakın eksiksiz hazırlanması kabul şansını arttırmaktadır. Kabul alan öğrencilerin kayıt işlemleri yapılır.